
Boganmeldelser, rebus, krydsord, artikler.
Det var indholdet af en Ørting-Falling avis – næsten 60 år før der overhovedet var tænkt på Lokalposten. Avisen hed slet og ret Ø.F. og blev lavet på en spritduplikator.
Skolens 8. klasse skrev avisen, og målet men den var bl.a., at eleverne skulle lære ”at foretage selvstændige dispositioner og selv danne en mening om de forskellige begivenheder”.
Den første ØF-avis blev udsendt i 1961 lige før Centralskolen blev indviet. Og der var ikke med udelt begejstring, eleverne indtog det nye sted:
”Den første tid var noget elendigt noget. Så blev vi jaget hjem den ene dag og også den anden dag, fordi de skulle have lavet skolepladsen og vejen. D.v.s. den dag de lavede skolepladsen, måtte vi være ude på vejen, og mens vi var der, begyndte Svend Madsen at køre ajle ud, og det gav jo godt med krydderier”.
DE HØJE HERRER FIK SMØRREBRØD

Også den officielle indvielse får et par ord med på vejen:
”Vi mødte kl. 3 og stod så og frøs et kvarters tid. Så skulle flaget hejses, og det skete på den måde, at fire elever holdt fast i hver sit hjørne, mens Sparsøe bandt det til flagsnoren og begyndte at trække i den. … Derefter fik vi en 50 øres is, mens alle de høje herrer gik ind og fik smørrebrød”.
EN SKVAT VAND I HOVEDET
Bygge-sjusk bliver også omtalt i avisen:
”Man skulle tro, at sådan en ny skole skulle være tæt, men en dag da det regnede, stod der vand inde i aulaen, og hvis det har regnet en dag, og man åbner døren fra aulaen, får man en skvat vand i hovedet, fordi det på en eller anden måde samler sig over døren”.
KREATURBOKSE
Også i nummer tre avis udtrykker eleverne utilfredshed med byggeriet:
”Nu er det meningen, at der skal sættes andre døre i inde på W.C.erne. Det er sandelig heller ikke for tidligt. Man skulle jo tro, at et W.C. var et sted, hvor man kunne være for sig selv, men sådan er det ikke her. Hvis man sidder der inde risikerer man hvert øjeblik, at der kommer en eller anden og stikker hovedet der ind, enten oven over eller under neden døren, for dørene sidder nemlig en halv meter fra gulvet, og så er de ikke højere end at man kan kikke oven over dem. Man skulle nærmest tro, det var kreaturbokse”.
JULEFEST TO GANGE
Avis nummer 4 bringer en længere omtale af skolefesten. Først var der bøvlet med en scene. For ”sådan en har arkitekten selvfølgelig ikke tegnet, men sådan er det jo altid, når man skal bruge noget, er det der selvfølgelig ikke”.

Men dét, der fylder mest, er konflikten om skolefest en eller to aftener. 8 klasse skulle spille ”De tre molboterer”:
”Vi blev efterhånden klar over, at vi ikke kunne have alle, der gerne ville overvære skolefesten, i aulaen på én gang. Så var det nær blevet bestemt, at der kun måtte komme forældre, bedsteforældre og mindre søskende. Men så gjorde vi vrøvl, fordi der var mange andre, der også gerne ville se det. Da vi kom ind fra frikvarteret, begyndte vi at diskutere med Krogh. Vi sagde, at vi godt kunne spille to aftener, for at alle, der ville, kunne se det. Vi satte ham i sådan en klemme, at han ikke vidste, hvad han skulle sige, men så sagde han, at vi kunne hente Sparsøe og så snakke med ham om det… og så begyndte diskussionen forfra igen…men til sidst blev det da sådan, at vi skulle spille to aftener”.
BAGEOPSKRIFTER OG JULEPYNT
Den første aften kunne gæsterne til skolefesten købe kaffe. Men den anden aften stod den på hotdogs.
Overskud på salget kom i kassen til brug for lejrskolen.
Nummer fire er en udvidet avis p.g.a. julen, så det rummer også bageopskrifter og et nissespil, der kan bruges i juleferien. Men også en meget præcis beskrivelse af, hvordan man laver en kurv til at hænge på juletræet.
FRA Ø.F.-AVIS TIL MINI TIMES
Senere kommer der også artikler om emner, der ikke er hentet på Centralskolen. F.eks snakker ”vore udsendte medarbejdere” med musikeren Ib Glindemann, som fortæller, hvordan han laver filmmusik.
Avisen skiftede navn. For der var mange, der mente, ”det lød dumt med ØF-avisen”. Det nye blev navn fundet ved at udskrive en konkurrence, og så kom avisen til at hedde MINI TIMES.
Indholdet var fortsat stort og småt om skolelivet. Bl.a fortællinger om elevernes oplevelser og den undervisning på deres til tider lange ture i omegnen. Ture i Uldrup-bakkerne. Ture til stranden. Ture, hvor fødderne sank ned i mudder og læreren måtte ikke alene sørge for halm til at lægge i de mudrede sko – han måtte også bære nogle af pigerne væk. Ture, hvor eleverne havde gået meget langt, og hvor glæden derfor var stor, da de kom til en bæk, så de kunne få slukket tørsten. De labbede det kolde vand i sig – lige til Lissi så en stor frø i vandet….
Læserne får også en skridt for skridt anvisning på. hvordan de kan lave en radio – et krystalapparat. For det er meget billigere end at købe.
Adskillige bøger bliver anmeldt med 5 – 10 linjer. Og en rebus bliver ofte sat på. Præmien til vinderen er 50 øre.
MAN SER DET FOR SIG
Eleverne var ikke uden humor, og de skriver, så man kan se situationen for sig:
”På F.N.dagen skulle vi have haft flaget hejst. Men kommunen havde ikke fået rejst flagstangen efter malingen. Lærerne ville prøve at rejse den, men da de havde fået den halvvejs op, kunne de ikke længere. Vi stod og grinede – så råbte de på os, og vi hjalp dem med at rejse den. Da vi havde hejst flaget, sprang snoren. Så fik vi fat i en ny snor, og Krogh dristede sig til at sætte den i. Han tog den længste stige, og satte den op mod flagstangen, men den nåede kun halvt op. Han kravlede op ad stigen, og klatrede resten af vejen med snore om sig. Da han var kommet helt til toppen, satte han snoren i. Da han kom ned, råbte vi hurra, og så blev flaget rejst”.
DE SAMLER PENGE IND
Til sammen giver de to årgange af Avisen ØF og MINI TIMES, som Lokalposten har haft adgang til, et underholdende indblik i børnenes skoleliv i begyndelsen af 1960’erne. Slående er, at de hele tiden samler penge ind. Salg af kaffe og hotdogs skal bruges til lejrskolen. En tur til København skal også betales. Det sker med penge fra fastelavnsfesten. 8. klasses tur til Norge skal være så billig som muligt. Så eleverne indsamler konservesdåser med mad, de kan tage med.
Læsning af de to årgange fortæller også, at byggeskaderne begyndte ikke i kommunen med Rådhuset i Odder. Også på en helt ny centralskolen fra 1961 kunne man i regnvejr risikere at få ”en skvat vand i hovedet”.
Løsning på rebus: At du dog gad løse denne rebus