Landsbyen Amstrup kan nu slippe af med den gamle branddam, som kun rotterne nyder godt af.
Lone Vittus og Søren Kvist på Brandbygegaard har nemlig tilbudt at placere et vandhul eller en dam, der lever op til kommunens krav til både størrelse og placering, på deres jord.
”Vi havde ikke fulgt diskussionen om branddammen i Amstrup, men da John Rosenhøj ringede for at spørge, om vi ville lægge jord til et erstatnings-vandhul, sagde vi ja med det samme”, siger Lone Vittus. ”Og Søren har også tilbudt at grave det ud, så det vil kun koste leje af en gravemaskine i to dage. Overskudsjorden skal vi også nok tage os af”.
Beboerne har gennem år forsøgt at slippe af med branddammen – eller som minimum få den renset op. Uden held. Også lokalrådet har forsøgt. (Læs om problemerne her)
John Rosenhøj, som bor i landsbyen, er medlem af kommunalbestyrelsen, og han gik for nogle måneder siden ind i sagen.
VI HAR LØSNINGEN NU
”Denne sag har ligget på forvaltningens bord i flere år”, siger han. “Der har været forhindring efter forhindring. Men nu kommer vi med løsningen. Loven siger, at kun med et erstatnings-vandhul må en branddam nedlægges. Det har vi nu, og jeg er Lone og Søren dybt taknemmelig. Forvaltningen kan komme med krav om størrelse og beliggenhed, og kravene vil blive opfyldt. Så skal vi have lavet et grønt partnerskab, der kan skaffe penge, og så kan vi endelig få branddammen nedlagt og området ændret til et rekreativt område til gavn for både beboere og turister. At få lavet f.eks. et shelter der, vil passe ind i Horsens Fjord-projektet, som er et samarbejde mellem tre kommuner”. (læs om projektet her)
Der er allerede aftalt møde. ”25. februar skal vi mødes ved branddammen”, siger John Rosenhøj. ”VI” er en repræsentant fra forvaltningen, lokalrådsmedlem Jan Sørensen fra Amstrup, den lodsejer, som ejer en del af branddammen, John Rosenhøj og en repræsentant fra Horsens Fjord projektet.
”Vi må jo maksimalt være fem på grund af Corona-restriktionerne”, siger John Rosenhøj. ”Næste skridt bliver et møde med de foreninger og institutioner, der kan gå ind i et grønt partnerskab”.
ET STORT PLUS FOR NATUREN
Lone Vittus på Brandbygegaard ser det som et stort plus, hvis de uønskede branddamme kan blive konverteret til ny natur til gavn for både dyr og mennesker.
Sidste sommer fik gården en ny stor sø på 3000 kvadratmeter – Sørens sø. Den har allerede tiltrukket masser af dyr.
”At etablere endnu en lille sø eller en dam på gårdens jord vil være et gode”, siger hun. Der er brug for flere levesteder til insekter, fugle, krybdyr og pattedyr samt planter. Og vand er en afgørende kilde til liv”.
Brandbygegaard dyrker en tiendedel af jorden med grøntsager, kartofler, vindruer, æbler og bær. Det giver Lone og Søren en levevej, fordi de forædler råvarerne. De resterende ni tiendedele er lagt ud til skov, sø, eng, afgræsning, så naturen kan få bedre vilkår.