Ved siden af hende på bordet ligger en stor stak papirer med håndskrevne notater og skemaer med tidspunkter og navne ud for forret, hovedret og dessert.
Siden 2009 har Anne Herskind hvert år planlagt Alrø Rundt – en aktivitet på øen i Horsens Fjord, hvor nye og gamle beboere mødes, fordi de på skift spiser i mindre grupper hos hinanden – for til sidst at mødes alle til fælles kaffe ét sted.
”I 2020 og 2021 kunne vi ikke gennemføre på grund af Corona-restriktionerne”, siger Anne Herskind. ”Men 26. marts kan vi forhåbentlig gennemføre. Jeg er allerede ved at få tilmeldinger”.
ET VÆRRE PUSLESPIL
Hvis man ikke har været med tidligere, kan man næsten selv bestemme, om man vil være vært for gæster til forret, hovedret eller dessert. Men ellers får deltagerne besked om, hvad de skal stå for. De bliver ringet op en uges tid i forvejen og får også at vide, hvor de skal møde til forretten.
”Skal man være værter til en forret, kommer ens gæster kl. 18.30. Det vil som regel være fire mennesker. De har alle fået hver en kuvert, og når de er færdige med at spise, åbner de den – her står, hvor de hver især skal spise hovedret. Så rykker alle videre. Men der er sat tid af til at værtsparrene kan komme hjem og gøre maden klar”, siger Anne Herskind. ”Nye kuverter rummer oplysninger om, hvor deltagerne skal spise dessert. Det er et værre puslespil at få til at gå op – men det er også sjovt. Det er derfor, at tilmeldingen er bindende. For falder et værtspar fra, går der kludder i det hele. Ved 22.30-tiden mødes alle til kaffe ét sted. Så man skal ikke melde sig som kaffeværter medmindre man har plads til 50 personer. Men kaffeværterne 26. marts har allerede meldt sig”.
HJÆLPER GERNE ANDRE
Alrø Rundt er kun for beboerne på øen. Dog er der en enkelt undtagelse. Et par fra Amstrup på den anden side af dæmningen, har sneget sig med, fordi de har stor tilknytning til Alrø.
Det er vigtigt i et lokalsamfund at kende hinanden. At man kender hinandens navne, når man mødes – og også har snakket lidt sammen. Måske når man ikke på sådan en aften at snakke så meget, som man gerne ville, før an skal videre – men så har man muligheden igen ved kaffen eller i tiden derefter.
Ideen bag Alrø Rundt kan også bruges i en landsby, et boligområde eller måske en gade, hvor beboerne ikke kender hinanden så godt.
”Jeg har jo efterhånden fået en del øvelse i at tilrettelægge det”, siger Anne Herskind. ”Jeg vil gerne hjælpe, for som begynder kan det være svært at lægge puslespillet.
PÅ ØEN BEHØVER MAN IKKE AT KEDE SIG
På Alrø har beboerne mange muligheder for at være sammen. ”Vi har en aktiv Borger- og Idrætsforening”, siger Anne Herskind, ”Så når vi ikke er ramt af restriktioner, har vi sommerfest, høstfest og et julearrangement med god deltagelse. Hver torsdag mødes en gruppe kl. 11 for at gå tur sammen. Her er ingen tilmelding. Man møder bare op ved forsamlingshuset. Hunde er også velkomne”.
Der er fællesspisning til billige penge i forsamlingshuset. Samme sted mødes Onsdagsklubben til foredrag, film, kortspil eller små udflugter. Og én gang i hver sæson tager klubbens deltagerne på udflugt med overnatning. ”Vi går selvfølgelig efter at finde steder, der har et godt spottilbud, så ingen bliver udelukket pga økonomi. Så finder vi også noget i omegnen af det sted, som er værd at besøge”. Om sommeren har vi ikke onsdagsklub. Men så spiller vi petanque. Det koster 50 kr for en hel sæson, og for de penge, der er tilbage når vi slutter, holder vi en lille fest”, siger Anne Herskind
Man behøver ikke at kede sig som beboer på Alrø. Hverken sommer eller vinter. Og det hele bliver annonceret i Alrø Avisen, som udkommer på papir én gang om måneden – dog ikke i januar og sommermåneden. Også loppemarkedet som er spredt over hele øen.