Han har fødselsdag samme dato som Elvis og David Bowie. Nemlig 08. Januar.
Han spiller i bandet CowboysDK sammen med to andre – og det har de gjort siden de kom i juniorklubben i Malling. Tre guitarer og tre mikrofoner. Traditionen tro spiller bandet til byfesten i Odder. I teltet ”Sydens Perle”, kan du høre pop og rock fra 80’erne og 90’erne. Han kalder det selv akustisk rock. Du kan også høre ham synge.
41-årige Thomas Tikjøb fra Ørting er en af ildsjælene bag byfesten. Det har han været i flere år – lige siden ØFUG og Gylling Boldklub overtog teltet ved Aldi’s parkeringsplads. I år er aktiviteterne udvidet, fordi de to foreninger nu også samarbejder med Odder Fodbold og Odder Cykelklub. Så i år er der også en ”Nordens Perle” på Torvet.
”Odder-klubberne så jo, hvor godt det gik for os”, siger han med et grin. ”Også når det gik mindre godt for andre arrangører. Måske fordi vi hele tiden har satset på at gøre det hele bedre – også dét, der er gået godt. Der er altid plads til forbedringer. De erfaringer kan vi bidrage med – Odder-klubberne kan tilbyde noget andet, så til sammen rykker vi.”
Flere til kommunen
Thomas synes, der skal ske et løft af byfesten. Der er for mange gentagelser – af gentagelsen. Hvis man hele tiden gør det, man altid har gjort, så forsvinder energien. Det hele begynder at virke lidt træt, og så gider færre deltage, når de har så mange andre tilbud.
”Vi skal jo gerne have flere mennesker til kommunen, og så er det da vigtigt at vise, vi også kan have det sjovt og feste”, siger han.
Men når han er så aktiv i byfesten, handler det også om at skaffe penge til den lokale idrætsforening ØFUG, hvor hans kone iøvrigt er formand.
”Vi bruger da til sammen en masse timer på den lokale idræt og på at skaffe penge. Men det giver os sjovt nok overskud, at vi er aktive”.
Formand for hallen
Selv blev han efter generalforsamlingen 23. marts valgt til formand for Ørting-hallen, der nu i mere end 40 år har været et samlingspunkt for hele lokalområdet. ”Det skal den blive ved med at være”, siger Thomas Tikjøb.
Han kender godt de haller, der stille og roligt forfalder – hvor sponsor-bannerne endnu ikke har fået ændret telefonnummeret fra 06 til 86.
”Min søn spiller fodbold, så jeg har været i de haller Men det sker ikke her. Vi vil ikke lade tingene stå stille, og vores penge rækker langt. For vi har et fællesskab at trække på, når noget skal gøres. Hvis vi f.eks. skal have en mur skal fjernet for at lave noget nyt, kan vi samle en gruppe, der hjælper med det grove arbejde og banker den ned. Så kan de professionelle komme bagefter og gøre det finere arbejde. Det koster kun en kasse øl, som vi stiller midt på gulvet. Og når vi går hjem, har vi alle haft en god dag, og arbejdet er blevet gjort”.
Det skal gøre en forskel
For Thomas er det vigtigt at være en del af fællesskabet. Og han vil gerne – med et måske lidt forslidt udtryk – gøre en forskel.
“Vi skal have hallen udvidet med et springcenter”, siger han. “Jeg kan godt lide at tænke på, at når vi gør det til gavn for vores egne gymnaster – og for at gøre hallen endnu mere attraktiv at leje for andre – arbejder vi med noget, der også eksisterer om 30 år. Jeg ved, at den udvidelse vil gøre en forskel for mange, så derfor er det fedt at være med. Vi håber derfor på at kunne finde en masse sponsorer til dette og er i gang med at lave ansøgninger til diverse fonde m.m.
Fællesskabet
I det hele taget synes Thomas Tikjøb, at vores område er et ”hyggeligt lokalsamfund”, hvor en masse mennesker på forskellig måde bidrager til et fællesskab.
”Vores lokalsamfund byder på en masse aktiviteter i fritiden. Der er noget for alle. For gamle, for unge, for.….Jeg deltager ikke i aktiviteterne omkring kirken. Det er ikke mig. Men det er vigtigt for andre – derfor er jeg glad for, at de er der – at nogen tager ansvar for dem.
Hvis man vil være en del af lokalsamfundet, så er der rige muligheder. Vil man helst passe sig selv, bliver man ikke ugleset af den grund. det. Der er plads til det hele”.
Måske byrådet – næste gang
Den 21. november skal vi til kommunalvalg. Og Thomas har faktisk overvejet, om han ikke skulle stille op til byrådet for det parti, han er medlem af – uden dog at være aktiv. Nemlig det radikale venstre.
”Jeg blev opfordret til det, og jeg overvejede det”, siger han. ”For jeg synes, der trænger til fornyelse – også i kommunalpolitikken. Odder er på mange måder en god kommune, men der er dæleme også plads til forbedringer”.
Som eksempler på områder, hvor der “dæleme er plads til forbedringer”, nævner han kommunens skoler, og at der er brug for et større fokus på – og behov for en aktiv udvikling af kultur- og fritidsområdet.
“Men der er også brug for, at kommunen tør inddrage borgerne meget mere. Mere borgerdemokrati. Og oplandet skal prioriteres, når det handler om bosætning. Det er ikke godt nok kun at fokusere på Odder by.
Men lige nu er der så meget andet, og jeg har jo også et arbejde og to børn. Der kommer et valg igen om fire år, og så gør jeg det nok”.
Der skal også være tid til selv at dyrke motion. Sidste år i oktober løb han et halvmaraton. ”Det var nærmest sådan noget en af mine naboer og jeg hidsede hinanden op til – under en rigtig god fest. Så begyndte vi at træne fire gange om ugen. Og gennemførte løbet”.
En rygskade satte dog en stopper for træningen. ”Men jeg skal i gang igen”, siger han. ”Lige nu er der bestemt plads til forbedringer”.