Tine Mynster, som kommer fra en god Venstre-familie, har været passivt medlem af Radikale Venstre i 30 år. Hun blev radikal allerede da hun gik i 8. klasse. Da hun fik opfordring til at stille op til kommunalvalget 16. november, besluttede hun at ændre det passive til et aktivt medlemskab. For efter at have boet i Odder kommune siden 2002, synes hun, der er en del områder, hun gerne vil være med til at sætte fokus på. Det gælder f.eks. de tilbud, som en bosætningskommune skal give borgerne – hvad enten de bor i byen eller i landsbyerne. Det gælder samspillet mellem borgere, politikere og forvaltning og det gælder behandlingen af kysten og fjorden. Og når man tager i betragtning at Tine Mynster har været formand for Odder Kulturforening i to år, er det næppe en overraskelse, at kulturen også står højt på hendes prioriteringsliste.
FORVALTNINGEN SKAL IKKE STYRE
Hun drømmer om en kommunalbestyrelse med politikere, der møder med visioner og samarbejder om at føre dem ud i livet – og en forvaltning, der fortæller hvordan det kan lade sig gøre – hvordan eventuelle forhindringer kan overvindes.
”Jeg tror på, at vi kan gøre samarbejdet mellem borgere, politikere og forvaltningen mere gennemsigtig og tydelig. Det vil jeg gerne arbejde med, hvis jeg bliver valgt ind til november”, siger hun.
SKAB GENNEMSKUELIGHED
“Jeg har nu i snart 3 år arbejdet seriøst og målrettet på at ændre tilskudsordningen inden for kulturområdet i Odder Kommune gennem mit arbejde i bestyrelsen i Odder Kulturforening. Da vi bosatte os i Snærild i 2002, var det meget svært at finde ud af hvordan man ansøgte om støtte til kulturprojekter, og derfor har det været mit ønske fra begyndelsen at gennemsigtigheden skulle frem. I al ubeskedenhed mener jeg at det er sket indenfor kulturområdet i Odder, nu hvor det er medlemmerne af foreningen der stemmer om de enkelte projekter. Jeg mener ikke at alting kan ordnes på denne måde, men jeg vil arbejde for at samme gennemsigtighed bliver hverdagen i al kommunikation med borgerne. Jeg tænker at det ville være fint, hvis man som borger der henvender sig til en fra kommunen bliver mødt med “Hvad kan vi hjælpe dig med?”
Jeg vil gerne at vi som borgere mødes med tillid og respekt, og at oplevelsen af at kunne få hjælp når man har brug for den. Det er klart at ikke alle ønsker kan imødekommes, men så skal der bare gives en redelig forklaring på det – så tror jeg også at vi er mange der vil acceptere afslagene uanset om det handler om handicap, genoptræning, byggesager eller erhvervsgodkendelser. Kommunikationen må og skal stå på et fundament af tillid.”
MANGLER HANDLING
Tine Mynster anerkender, at politikerne i kommunalbestyrelsen gerne vil lytte til borgerne. ”Men det er ikke nok at lytte – at holde korte borgermøder, hvor oplæg fra embedsmænd og politikere sluger det meste af tiden. Det kræver handling. Og handling kniber det med.
Vi hører snak om borgerinddragelse – men ingen definerer, hvad det egentlig betyder, og når et ord bruges i flæng om alt og ingenting, mister det sin betydning. Inddrag borgerne, lyt til dem – og følg op med handling. Ellers giver det en fornemmelse af, at det er spild af energi at engagere sig”.
TILFLYTTERE HAR KRAV PÅ TILBUD
I Odder kommune offentliggøres tal for hvor mange tilflyttere, der kommer. Og borgmesteren klapper i hænderne ved enhver stigning.
”Odder er en bosætningskommune. Mange tilflyttere kommer, fordi de her får mere bolig for pengene end i Århus”, siger Tine Mynster. ”De bliver ikke budt velkommen med ordentlige informationer om, hvad kommunen kan tilbyde. Og vi er heller ikke ordentligt forberedt på det. Vi skal kunne tilbyde pasningstilbud tæt på, hvor folk bor – hvad enten det er i byen eller i en landsby. Vi skal have fritidstilbud, kulturelle tilbud. Det er fint – men ikke nok – at have sportsfaciliteter. Vi skal prioritere kulturelle tilbud til børn og unge. Musikskolen skal ikke gemmes af vejen i et lokale i Spektrum.“
“Den Kreative Skole er dannet kort før Covid 19 brød løs, men vi mangler at høre om tankerne bag og hvem den henvender sig til. Er der ingen politikere der brænder for dette i den nuværende kommunalbestyrelse?”
FLYT BIBLIOTEKET
“Vi mangler det ungdomshus, der har været snakket om i årevis. Et sted, hvor unge kan komme og være på deres egne betingelser – uden kommunale konsulenter, der laver rammerne. Hvor de kan spille musik eller rode med deres knallerter. Hvor de kan have en ungdomsklub”.
Tine Mynster vil gerne have biblioteket flyttet til Centralhotellet – og bruge de nuværende biblioteksbygninger til Den Kreative Skole – altså musikskolen og billedskolen.
Helt præcist hvor Ungdomshuset og evt Ungdomskolen skal ligge ønsker Tine Mynster at indkalde byens unge mennesker til en debat om. Det er vigtigt at det bliver et sted der kan opfylde de ønsker og behov nutidens unge har. Tine Mynster håber at kunne arrangere et valgmøde med netop ungdomshuset som tema, for nu skal der handles på dette.
Igennem de seneste år har bibliotekerne i landet udviklet sig til kulturhuse, hvor der udover udlån af bøger afholdes foredrag, koncerter og workshops. Sådan er det også i Odder, og Odder Bibliotek er et velfungerende og sprudlende hus at komme i. “Jeg er sikker på at hvis vi tænker os om, vil vi kunne få det vi drømmer om på Torvet ved at flytte Odder Bibliotek op i Centralhotellet.”
LYT TIL ILDSJÆLENE
”Kulturen blomstrer, når ideerne kommer fra ildsjæle, der også har energien til at føre dem ud i livet”, siger hun. Igennem sit arbejde i Odder Kulturforening har Tine Mynster fået et stort kendskab og overblik over hvad der rører sig blandt borgere og mangfoldigheden af kulturmennesker i hele kommunen. “Det er guld for en kommune at have så engagerede borgere, og jeg er stolt over så mange projekter der er blevet gennemført de seneste år – og alt sammen er sket i fællesskab mellem borgere og ansatte i kommunen.”
CYKELSTIER PÅ KRYDS OG TVÆRS
En del af kommunens tilbud til såvel nuværende som kommende borgere er let adgang til den natur, som altid bliver fremhævet som det særlige ved Odder, når turisterne skal informeres.
”Vi skal prioritere cykelstier, så folk kan komme på kryds og tværs, uden at skulle køre på en vej. Vi har ikke ordentlige veje til de områder, hvor naturen er smukkest. Masser af veje er elendige med huller og høje kanter ud til en stribe sand – ikke lige hvad cyklister har brug for. De sidste par somre har vist en stor stigning i danske turister der gerne vil overnatte i naturen og Odder Kommune har ikke en seriøs struktur på dette problem. Jeg forstår godt at mange vil overnatte i vandkanten, men vi skal have ordnede forhold til dette og afmærkede pladser til autocampere mm. Andre kommuner kan, så det skal vi også kunne i Odder Kommune.”
HAVBRUG SKADER FJORDEN
Tine Mynster fatter heller ikke, at politikerne ikke protesterer med arme og ben, når Horsens Fjord bliver ødelagt af store dambrug ved Endelave.
”Vi flyttede til Alrø i 2006, og dengang var der masser af fisk i fjorden. Det er slut. Vel hører dambrugene til i Hedensted kommune. Men Odder kommune samarbejder med den og med Horsens kommune om Naturområde Horsens Fjord, der skal gøre naturen mere tilgængelig for alle. Så er det da nærliggende at protestere vildt, når naturen bliver ødelagt”, siger hun.
FEDTSPILLERI
Og så synes hun i øvrigt, det er noget fedtspilleri, når borgmesterkandidater og andre politikere ikke vil melde deres mening om en Kattegatforbindelse klart ud, men siger, at det jo er en beslutning, som folketinget skal træffe. ”Jeg synes, der er al mulig grund til at fortælle folketinget, at vi ikke vil have en forbindelse, da den ødelægger vores kommune og dens natur. For ikke nok med at den ødelægger Odder, Samsø og Røsnæs, byggeriet vil også medføre et forbrug af byggematerialer, der vil få priserne til at stige voldsomt fremover. Kattegatforbindelsen er tænkt i en tid – når den engang står færdig kører ingen biler med fossile brændstoffer og derfor vil udregningerne være nogle helt andre.
Skal vi virkelig ødelægge så meget natur for sølle 30 min?”
(Du kan se videoen med Bodil Jørgensens mening om Kattegatforbindelsen her )
Du kan læse Lokalpostens portræt af Tine Mynster her