Farfar Arnold ville tro, han var havnet midt i optagelserne til en science-fiktion film, hvis han så de droner, der flyver over Vejlskovgårds marker for at fotografere ukrudt, så hans barnebarn kun sprøjter, hvor det er nødvendigt, og hvis han kom ind i nutidens store kostald, hvor fodring sker med brug af computere. Og han ville have rystet på hovedet, hvis han havde set, at barnebarnet Claus har etableret et mini-vådområde mellem Vejlskoven og gården, hvor udsivning fra de højereliggende marker afgiver fosfor og kvælstof før vandet løber til Norsminde Fjord gennem dræn og Rævså.
Historien om fire generationer på Vejlskovgård kan læses i 2024-udgaven af ”I godt selskab”, som Odder Museum udgiver en gang om året med historier ”om livet i Odder og omegn før og nu”, som der står på forsiden.
DEN HVIDEGRAV
Her kan historien om ”den hvide grav” på Randlevvej og tæt på Houvejen også læses. Fra den blev der hentet tusindvis af tons mergel, som med indholdet af godt 10 procent kalk var til gavn for markerne. Da udgravningerne stoppede, lå søen tilbage. Og vi er mange, der husker advarslerne om aldrig at gå ind på området, for søen var bundløs. ”Bare et forkert skridt fra kanten, og du falder i, og så er det slut med dig! Det er ikke tilfældigt, stedet hedder den hvide grav”. Men vi er også mange, der husker spændingen ved alligevel at gå ind bag afspærringerne og ”adgang forbudt”-skiltene, og forsøgene på at få tøsedrengene til at gøre det samme. Dengang lå graven langt væk. Men nu har byen nærmet sig, og måske er et nyt boligområde omkring søen på vej.
FÆLLESSKABER
Nye boligområder er bygget flere steder i Odders udkant. Et af dem er bofællesskabet Kløverbakken. En artikel i ”I godt selskab” fortæller historien om bebyggelsen – fra de første løse planer til nu, og flere beboere fortæller, hvorfor de har valgt boligformen med fælleshus og fællesspisning de fleste af ugens dage.
Støtte til fællesskaber kommer også fra kaffenørden, mad & vin-nørden og naturnørden, fotograf Lars Aarø. Han har i årevis leveret fotografier til ”I godt selskab”. Da Corona lukkede samfundet ned, skabte han på Facebook det lille medie ”An Odder Story” med et utal af historier – de fleste ville aldrig have fundet vej til Odder medierne. Han har også rakt en hjælpende hånd til Lokalposten – og det har kun kostet hans navn tilføjet under billedet.
Fællesskab er også, hvad det drejer sig om, når landsbyen Gylling har så forskellige begivenheder som Heavy Metal koncerter og banko på programmet. Det kan du også læse om i en artikel om det gamle hus, hvor vovet dans i begyndelsen var bandlyst – og hvor bestyrelsen også en kort tid – uden held – forsøgte at fjerne salg af øl og spiritus, så herregårdsbisserne ikke kom i nævekamp.
“MEDLEMMER UDSLÆTTES”
Afholdssagen havde ellers godt tag i området. Det samme havde hjemmebrænderierne. Der var afholdsforeninger i stort set alle landsbyer – og hoteller, hvor sodavand, kaffe og kage skulle være et alternativ til flaskeøl.
I Hundslund smed man konsekvent medlemmerne ud, hvis de drak så meget som en slurk af den forbudte drik. Som der stod i protokollen: ”Medlemmer udslættes hvis de drikker spiritus”. De blev dog hverken hængt eller halshugget – men ”udslættet” som medlemmer af foreningen. Også afholdssagen – og dens historie – rummer ”I godt selskab” en længere artikel om.
Du kan også læse om et stutteri ved Ørting, som avler dressurheste i verdensklasse, om tiden med mange købmænd i Odder (og i landsbyerne), om bilhandlen, der begyndte med hestevogne og om dengang man troede, at Odder skulle være købstad, og borgerskabet byggede den ene flotte ejendom efter den anden omkring byens torv.
”I godt selskab” er nu udsendt i 31 år i træk. Alle artikler er skrevet af frivillige – og de mange fotos er også kommet som frivillige bidrag.
Hæftet sælges hos købmanden i Ørting, i Gylling Brugsen, i Museets Café og i Bog & Idé i Odder. Prisen er 180 kroner.