KORT NYT

BYVANDRING

Engang kun­ne man i Ørting hand­le hos slag­ter, bager og fire køb­mænd, få repa­re­ret cyk­len, købe slik og også fin­de meter­va­rer til den nye kjo­le, der skul­le syes – måske til festen på hotel­let. Man­ge af dis­se små for­ret­nin­ger lå på Hor­sens­vej. De eksi­ste­rer ikke læn­ge­re, men huse­ne lig­ger der sta­dig.
29. sep­tem­ber kl. 13 – 15 har Kul­tur­Hub Odder arran­ge­ret en lands­byvan­dring, hvor Finn Ernst, der boe­de i Ørting som barn og ung, vil for­tæl­le om men­ne­sker og butik­ker. Turen begyn­der ved den gam­le sta­tion og slut­ter ved Min Køb­mand Ørting, hvor der er kaf­fe og kage. Det koster 20 kr. at del­ta­ge. Til­mel­ding her.

ENDELIG!

Efter måne­ders for­be­re­del­se og istand­s­æt­tel­se af butik­ken, er det nu gan­ske vist – Min Køb­mand Ørting åbner tors­dag den 5. sep­tem­ber kl. 10. Lige nu bli­ver de man­ge, der har teg­net sig for et øko­no­misk bidrag rin­get op: Det er tid til at beta­le. Bebo­er­ne har til sam­men bidra­get med mere end 600.000 kr.

NYT ASFALT  VEJ

Asfal­ten på vej­en mel­lem Ørting og Odder har læn­ge været nød­li­den­de. Mildt sagt. Men nu kom­mer hjæl­pen. Et nyt vil asfalts­lid­lag vil bli­ve lagt på, når det gam­le lag er fræ­set af.
Arbej­det begyn­der 19. juni. Det varer til og med 5. juli, hvis alt går efter planen. 

DET BLEV TIL 3.803 KM

Igen i år vandt Hund­slund lokal­dy­sten. På 2. plad­sen kom Sak­sild, som var med for før­ste gang i år. Gyl­ling snup­pe­de 3. plad­sen og Ørting-Fal­ling blev num­mer fire.

Alt i alt fik kon­kur­ren­cen bor­ge­re i de fire lands­by­er til at løbe, gå og cyk­le 3.803 km.

PROGRAMMER FOR DEN NYE SÆSON

Liter­vis af kaf­fe, kort­spil, bræt­spil, fored­rag, udflug­ter, fæl­les­spis­ning….
Dan­ske Seni­o­rers og Tors­dags­klub­bens pro­gram­mer for den kom­men­de sæson rum­mer gode ople­vel­ser for områ­dets “grå guld”.
Beg­ge pro­gram­mer er nu lagt ind under Lokal­råd og for­e­nin­ger. Som sæd­van­ligt fore­går det i Sog­ne­hu­set på Bils­bæ­kvej i Ørting.

THEJSEN FORLADER FONDEN ØRTING

Dit­te-Marie Thej­sen for­la­der job­bet som vice­for­stan­der på Fon­den Ørting for at bli­ve skole­le­der på Åsko­len, frisko­len i Hør­ning. Hun har arbej­det på opholds­ste­det i mere end 10 år.
Åsko­len har 150 ele­ver fra 0. – 7. klas­se, og en af Thej­sens opga­ver bli­ver at arbej­de med en over­byg­ning. Hun er uddan­net lærer fra Den Frie Lærer­højsko­le. Uddan­nel­sen er spe­ci­elt mål­ret­tet frisko­ler, efter­sko­ler og højskoler.

LOKALRÅD

Hvis du vil vide, hvad Lokal­rå­det for Ørting-Fal­ling arbej­der med for tiden, kan du ori­en­te­re dig i de møde­re­fe­ra­ter, der er lagt ind under ”Lokal­råd og for­e­nin­ger”.
Her fin­der du alle refe­ra­ter fra i år – og også fra de sid­ste par år. Nåe­de du ikke gene­ral­for­sam­lin­gen, kan du sam­me sted fin­de beret­ning, refe­rat og regnskab.

LUK IKKE DE TRÆNGENDE IND

Hvis det rin­ger på døren og frem­me­de beder om lov til at bru­ge dit toilet, skal du ikke luk­ke de træn­gen­de ind. For når de går igen, mang­ler du fle­re gen­stan­de. Den ene er en kvinde.

Det har ældre bebo­e­re i Gyl­ling ople­vet, da de var ven­li­ge mod de frem­me­de. Ven­lig­he­den blev ikke gen­gældt. Så glem med­men­ne­ske­lig­he­den – luk og lås døren. Ring til din nabo eller en anden, hvis de bli­ver uden for.

GENERALFORSAMLING

Alle over 16 år, som bor fat i Ørting-Fal­ling Sog­ne, er med­lem­mer af Lokal­rå­det. Også selv om de hver­ken har udfyldt en blan­ket eller betalt kon­tin­gent, som ellers er det almin­de­li­ge, når man bli­ver med­lem af en for­e­ning.  De kan møde op til gene­ral­for­sam­lin­gen og stem­me. Det­te års gene­ral­for­sam­ling fin­der sted d. 29. marts kl. 19 – 21.30 hos Dine­sen i Fal­ling. Lokal­rå­det har eksi­ste­ret siden okto­ber 2014 og skal være områ­dets kon­takt til kom­mu­nal­be­sty­rel­se og for­valt­ning.  Hvis du vil se, hvad rådet arbej­der med, så find alle møde­re­fe­ra­ter på Lokal­po­sten under Lokal­råd og foreninger.

STØTTE TIL HANDELSPLADSEN

Der er luk­ket så meget som muligt for fry­se­re og køle­re på Han­dels­plad­sen, men alli­ge­vel koster elek­tri­ci­te­ten det hvi­de ud af øjne­ne.  Men Pan­de­ka­ge­bi­len og støt­te­bi­drag ind­brag­te på få timer 16.000 kro­ner – eller et beløb, der bety­der, at reg­nin­gen fra elek­tri­ci­tets­sel­ska­bet for en måneds for­brug, kan beta­les. Pan­de­ka­ge­bi­len done­re­de pen­ge­ne fra to timers salg ved Han­dels­plad­sen, og lands­by­ens bebo­e­re bak­ke­de op og spi­ste fyld­te pan­de­ka­ger til aftens­mad. Den sam­me hjælp fik Dagli’Brugsen i Gylling.

PANDEKAGEBILEN STØTTER LOKALE

Den 9. decem­ber mel­lem kl. 16 og 18 kan man købe pan­de­ka­ger med fyld ved Han­dels­plad­sen i Ørting. Pen­ge­ne fra sal­get går ube­skå­ret til hjælp til at beta­le el-reg­­nin­­gen. I går var Pan­de­ka­ge­bi­len ved Gyl­ling-Brugs­­en – også for at give et til­skud til de sti­gen­de udgifter. 

Valg flyt­ter sang til kirken

Stem­me­bok­se og valg­til­for­ord­ne­de ryk­ker 1. novem­ber ind i Sog­ne­hu­set og fortræn­ger den sang­grup­pe, som ple­jer at mødes der før­ste tirs­dag i måne­den. Men grup­pen kan sta­dig mødes, for kir­ken er reser­ve­ret til dem. Kaf­fen skal sta­dig tages med hjemmefra.

BRUGSEN ER NU ÅBEN KL. 8 – 18

Fra i mor­gen – 1. okto­ber – ændrer Gyl­ling-Brugs­­en åbning­sti­den. Den åbner kl. 8 og luk­ker kl. 18. Der er skå­ret en halv time om mor­ge­nen og en time om afte­nen, og er en kon­se­kvens af, at elek­tri­ci­te­ten koster det hvi­de ud af øjne­ne. De nye tider bety­der, at ingen med­ar­bej­de­re bli­ver fyret.

FDF Ørting-Fal­ling kan fortsætte

Syv voks­ne har meldt sig til at gå ind som fri­vil­li­ge i FDF-arbej­­det. Og det bety­der, at kred­sen kan fort­sæt­te. Ikke kun børn fra det­te områ­de er med i den loka­le FDF-kreds. Også børn fra Gyl­ling del­ta­ger.
De kan nu alle mødes igen 1. sep­tem­ber kl. 18.30 ved spej­der­hyt­ten på Tof­ten i Ørting.

Mari­an­ne Lyst stopper

Sog­ne­præst Mari­an­ne Lyst har valgt at gå på pen­sion ved års­skif­tet. Inden da har hun ferie, der skal afvik­les, så hen­des afskeds­gud­stje­ne­ster bli­ver holdt 27. novem­ber. Det er i Gyl­ling Kir­ke kl. 9.30, og kl. 10.30 på Alrø.

Ejnar kør­te Pader­bor­ner-Liga­ens bil­li­ge øl hjem på en oran­ge tril­lebør, mens Gøg og Gok­ke snu­se­de i landsbyen

Det var Gøg og Gok­kes hel­di­ge aften. Ende­lig fik de stors­mug­le­ren, da han sent om afte­nen var på vej hjem fra Tys­klands­bus­sen med fle­re ram­mer øl på sin tril­lebør. For at få den­ne fangst hav­de de til­bragt lang tid i Ørting – kørt og gået rundt om afte­nen. Så lang tid at bebo­er­ne kend­te de to told­be­tjen­te, og hav­de opkaldt dem efter komi­ker­par­ret. Hvis lands­by­ens bebo­e­re ikke før hav­de snak­ket med hin­an­den om, at det altid er de små fisk, der bli­ver jag­tet, mens de sto­re går fri, så gjor­de de det efter den aften og under den efter­føl­gen­de jagt på de kun­der, der fået del i tril­lebø­rens last. En histo­rie vi også hører i dag, når det f.eks. gæl­der narko og skat­tes­ny­de­ri – de små fisk…

Man­den, der hav­de køre­kort til tril­lebør som trans­port­mid­del for smug­ler­va­rer, hed Ejnar Wet­che. Han blev født 17. maj 1921 på Fød­sel­san­stal­ten i Århus, og blev døbt sam­me sted to dage sene­re. Han var søn af tje­ne­stepi­gen Wil­hel­mi­ne Kirsti­ne Søren­sen. Nav­net på hans far er ikke nævnt i kir­ke­bo­gen. Hans navn blev hel­ler ikke nævnt i kir­ke­bo­gen, da Ejnar blev gift.  Men i april 1923 – næsten to år efter dren­gens fød­sel – blev Wil­hel­mi­ne gift med Åge Fre­de­rik Wet­che fra Fil­lerup. Dren­gen var afle­ve­ret hos bedste­for­æl­dre­ne. Det var meget almin­de­lig på den tid, når en tje­ne­stepi­ge “kom i ulyk­ke”, som det hed.

BRILLEGLAS SOM HINKESTEN

Ejnar hav­de et syns­han­di­cap – hav­de bril­ler med glas så tyk­ke som hin­ke­sten. Det var ved at gå galt, da han arbej­de­de ved vejvæ­se­net. Da de var i gang med at asfal­te­re den gam­le sko­lesti bag Hor­sens­vej i Ørting, var han ved at bli­ve kørt ned af en trom­le, men arbejds­kam­me­ra­ter­ne fik ham hevet væk i sid­ste øje­blik, men han tab­te den ene træsko, som blev trom­let ned i asfal­ten. Så et sted på Sko­lestien, der bru­ges af man­ge gåen­de, løben­de og cyk­len­de, lig­ger under over­fla­den et min­de om Ejnar.

Før han blev vej­mand, som det hed, hav­de han været ansat på Åkær og på Gyl­ling­næs. Det var den­gang man brug­te heste til mar­k­ar­bej­det. Ejnar hav­de sit eget spand, som han kør­te med.

BANKO OG TURE TIL GRÆNSEN

Ejnar i fest­ligt lag til fami­lie-kom­sam­men (pri­vat foto)

Han blev gift med den to år yngre Mary Mar­gret­he, som var tje­ne­stepi­ge i Fal­ling. De blev gift i okto­ber 1948. Om hen­de sag­de man­ge, at hun var en skrap kvin­de. Men det kan dem, der kend­te hen­de, ikke gen­ken­de. Gen­bo­en til de to for­tæl­ler f.eks., at når hans kone var på arbej­de, kun­ne Ejnar kom­me tris­sen­de med kyl­ling og sovs og kar­to­f­ler til mig. For han skul­le da have noget at spise.

Ejnar og Mary gik til ban­ko, og af pla­sti­clåg frem­stil­le­de Ejnar de små brik­ker, der blev brugt til at dæk­ke de tal på pla­den, der blev råbt op.

Alle husker Ejnar som en ven­lig, men noget naiv mand, der så ger­ne vil­le hjæl­pe og glæ­de andre.

Da bus­sen begynd­te at køre til Tys­kland, var de beg­ge med. Især Mary vil­le ger­ne ud, se noget andet end de hjem­li­ge omgi­vel­ser, og også snak­ke med andre men­ne­sker. De smug­le­de ikke, men køb­te varer som suk­ker, marci­pan og mand­ler til eget for­brug, men de tog til tider det sam­me med også til andre. Drik­ke­va­rer­ne, de tog med hjem, var kun til eget forbrug.

HERRENS MARK EFTER MARYS DØD

Det var først efter Marys død, Ejnar begynd­te at hjem­fø­re øl og også lidt ciga­ret­ter til mere end eget for­brug. Bus­sen kør­te to dage om ugen – og hver af dage­ne to gan­ge. Ejnar var med på alle fire ture – helt enkelt for at slå tiden ihjel. I begyn­del­sen køb­te Ejnar kun øl til sig selv og nog­le nabo­er. Men andre hør­te om det, og så vil­le nabo­ens nabos onkel også ger­ne have en kas­se eller to. Det greb om sig. Ejnar tjen­te ikke en bøjet 25 øre – for kun­der­ne betal­te det sam­me, som han selv hav­de givet for varerne.

Efter Marys død var han på her­rens mark. At få mad var aldrig et pro­blem. Han gik bare hen på Gril­len til Lizzy, der var kendt for at tage sig af enhver fortabt sjæl, og hun hav­de kendt Ejnar i man­ge år. Hen­des far var vej­for­mand, da han arbej­de­de der.
Men Ejnar var til salg for opmærk­som­hed, og det benyt­te­de en yngre kvin­de viste sig af. Advars­ler­ne stod i kø, men han trod­se­de dem alle, for det var jo da den sto­re kær­lig­hed. Men da kvin­den hav­de fået betalt for at få bilen lavet, fået dæk­ket andre påtræn­gen­de udgif­ter og opda­ge­de, at der ikke var så meget mere at kom­me efter, for­dam­pe­de inter­es­sen for den ældre mand med hin­ke­sten­bril­ler­ne lige så hur­tigt, som den var opstået.

BUDT BILLIGE ØL FRA LØVBJERG

Hvem der meld­te Ejnar til tol­der­ne, ved vi ikke. Men vi ved, at de to tol­de­re, som bebo­er­ne kald­te Gøg og Gok­ke, begynd­te at køre rundt om afte­nen i håb om at tage ham på fersk ger­ning. Og en sen aften i 1991 lyk­ke­des det, da han kom gåen­de med nog­le ram­mer øl på tril­lebø­ren, som han hav­de malet oran­ge. Sam­me far­ve hav­de alt hans værk­tøj fået, for så vid­ste han, det var hans.

De to stop­pe­de Ejnar ind på bag­sæ­det og begynd­te at køre: Peg på de huse, hvor bebo­er­ne har fået eller hen­tet øl. Det blev lidt til­fæl­digt, hvad han pege­de på, for­di han så dår­ligt.
Tol­der­ne opsøg­te bag­ef­ter folk. Fle­re ste­der fik de til­budt en øl – en af de bil­li­ge. Hvor­for da købe øl fra Tys­kland, når de kun­ne købes på til­bud i Løvb­jerg i Odder?  Der var eksemp­ler på, at Gøg og Gok­ke beskyld­te folk for at have købt 99 kas­ser, men antal­let blev hur­tigt sat ned til 21.

DE STØRSTE KUNDER” – TRE KASSER

Kun­der­ne og ”hoved­man­den” Ejnar blev kaldt Pader­bor­ner-Liga­en i de medi­er, der med inter­es­se fulg­te sagen. Ejnar fik sat Ørting på land­kor­tet og på for­si­den af Ekstra Bla­det og BT. Da han af medi­er­ne blev kaldt hoved­man­den i Pader­bo­ner-Liga­en – opkaldt efter den tyske øl – var han 70 år og fol­ke­pen­sio­nist.
Poli­ti og told­væ­sen for­tal­te Ber­ling­s­ke Tiden­de, at de gik efter hans stør­ste kun­der. Men det kan ingen nik­ke gen­ken­den­de til. For der blev for­søgt afkræ­vet told og bøder af kun­der, som hav­de købt tre kas­ser øl.

VANDTRETTEN

10 med­lem­mer af liga­en næg­te­de at beta­le. De hyre­de en advo­kat, og de vandt i ret­ten. De betal­te ikke en kro­ne, så man­ge af dem, der hav­de slup­pet pen­ge­ne, blev mis­un­de­li­ge. Men ret­ten fandt ikke, det var bevis nok, at ”hoved­man­den i liga­en”, som var en mel­lem­ting mel­lem halv- og hel­blind, hav­de udpe­get dem.

Ejnar blev idømt en bøde på 63.000 kr. og afkræ­vet afgif­ter på 21.000 kr. Han til­bød at afdra­ge med 100 kr. om måne­den. Mere kun­ne det ikke bli­ve til, når han kun hav­de fol­ke­pen­sio­nen at leve af. Om han nogen­sin­de betal­te, står hen i det uvisse.

Ejnar var ven­lig og hjælp­som, og han vil­le så ger­ne glæ­de andre. Han var ikke den skar­pe­ste kniv i skuf­fen, så han for­stod aldrig helt al den virak om de øl, han hav­de hen­tet i Tys­kland. Og hvad vær­re var – men­ne­ske­ligt set – at han ikke for­stod, hvor­for folk nu ikke mere kom på de sam­me besøg, som da de skul­le hen­te deres varer. Ture­ne med bus­sen til græn­se­bu­tik­ker­ne var det også slut med. Så man­den, der fik Ørting sat på medi­eland­kor­tet, hav­de det lidt svært de sid­ste år af livet.

Da han ikke læn­ge­re kun­ne kla­re sig selv, kom han ind på Sko­v­bak­ke­hjem­met i Odder. Her døde han 23. decem­ber 2003.

DE SMÅ FISKDE STORE

Der blev brugt mas­ser af res­sour­cer på, som det hed, at optrev­le Pader­bor­ner-Liga­en. Men da reg­ne­bræt­tet kun­ne gøres op, var det kun gan­ske små fisk, der gik i net­tet. Og told­væ­se­net led end­da også neder­lag i ret­ten. Histo­ri­en om små fisk i net­tet, mens de sto­re går fri, blev for­talt i Ørting og omegn, og den for­tæl­les sta­dig, for man­ge husker, hvor­dan Gøg og Gok­ke sneg sig rundt i lands­by­en, når mør­ket var fal­det på.

KALENDER

DANSKE SENIORER

Fored­rag om Spro­gøs histo­rie – om piger­ne og om Sto­re­bælts­bro­en ind­le­der 09. sep­tem­ber kl. 13.30 Dan­ske Seni­o­rers nye sæson. Bag­ef­ter er der kaf­fe og lot­te­ri. Pro­gram for sæson 24/​25 fin­der ud under “lokal­råd og foreninger”


SNØR LØBESKOENE!

LOKALDYSTEN
Så er det igen tiden til at lands­by­er­nes bebo­e­re dyster om at bevæ­ge sig mest muligt. 14. sep­tem­ber hol­der Lokal­råd og Hal­len lokal­dyst for Ørting Fal­ling. Kom til Ørting Hal­len kl. 10 og vær med til at løbe, gå eller cyk­le så man­ge kilo­me­ter som muligt frem til kl. 12.

SPISEVENNER
- mødes igen 17. sep­tem­ber kl. 12 i Ørting Hal­lens Café. Under Lokal­råd & For­e­nin­ger kan du se dato­er­ne for hele den nye sæson.

KØRELADEN INDVIES

God mad fra går­den og jazz­kon­cert med Nan­na Car­ling Swing­band. Sådan ind­vi­er Brand­by­ge­gaard 4. okto­ber det nye kul­tur­hus i den gam­le renove­re­de køre­la­de. Bil­let­ter kan købes her