KORT NYT

TILLYKKE TIL HUNDSLUND

For tred­je år i træk løber Hund­slund med før­ste­præ­mi­en i Lokal­dy­sten. Anden præ­mi­en går til Rand­lev-Boul­­strup og tred­je­præ­mi­en til Sak­sild. Præ­mi­er­ne over­ræk­kes i Hund­slund Hal­len kl. 17 – med taler af udvalgsformænd.

Til­lyk­ke til de tre lokal­sam­fund. Også lidt ØV. For på trods af det fine frem­mø­de ved Hal­len 10. sep­tem­ber, end­te Ørting Fal­ling på sid­ste­plad­sen. Men i det mind­ste var det en sjov for­mid­dag. Børn, hunde og voks­ne i alle aldre hyg­ge­de sig.

Ny anløbs­bro på Alrø

Cykel­fær­gen mel­lem Alrø og Hjar­nø får en ny anløbs­bro næste år. Kom­mu­nal­po­li­ti­ker­ne har på det nye bud­get afsat 1,2 mil­li­o­ner kro­ner til pro­jek­tet på øens syd­spids.
Vin­te­r­ens storme øde­lag­de bro­en, og det før­te til for­sin­kel­ser. Fær­gen skul­le være begyndt at sej­le i påsken, men vi kom helt frem til 18. maj, før bro­en var repa­re­ret og sejlad­sen kun­ne begyn­de. Men den peri­o­de, hvor fær­gen sej­ler, er udvi­det i år. Frem til 30. sep­tem­ber sej­ler fær­gen hver dag – og fra 5. – 20. okto­ber sej­ler den wee­kend. Det bety­der, at hvis man har lyst, er der to wee­ken­der i sko­ler­nes efter­års­fe­rie, hvor man kan tage en tur til Hjar­nø. Bil­let­ter kan bestil­les her.

BYVANDRING

Engang kun­ne man i Ørting hand­le hos slag­ter, bager og fire køb­mænd, få repa­re­ret cyk­len, købe slik og også fin­de meter­va­rer til den nye kjo­le, der skul­le syes – måske til festen på hotel­let. Man­ge af dis­se små for­ret­nin­ger lå på Hor­sens­vej. De eksi­ste­rer ikke læn­ge­re, men huse­ne lig­ger der sta­dig.
29. sep­tem­ber kl. 13 – 15 har Kul­tur­Hub Odder arran­ge­ret en lands­byvan­dring, hvor Finn Ernst, der boe­de i Ørting som barn og ung, vil for­tæl­le om men­ne­sker og butik­ker. Turen begyn­der ved den gam­le sta­tion og slut­ter ved Min Køb­mand Ørting, hvor der er kaf­fe og kage. Det koster 20 kr. at del­ta­ge. Til­mel­ding her.

ENDELIG!

Efter måne­ders for­be­re­del­se og istand­s­æt­tel­se af butik­ken, er det nu gan­ske vist – Min Køb­mand Ørting åbner tors­dag den 5. sep­tem­ber kl. 10. Lige nu bli­ver de man­ge, der har teg­net sig for et øko­no­misk bidrag rin­get op: Det er tid til at beta­le. Bebo­er­ne har til sam­men bidra­get med mere end 600.000 kr.

NYT ASFALT  VEJ

Asfal­ten på vej­en mel­lem Ørting og Odder har læn­ge været nød­li­den­de. Mildt sagt. Men nu kom­mer hjæl­pen. Et nyt vil asfalts­lid­lag vil bli­ve lagt på, når det gam­le lag er fræ­set af.
Arbej­det begyn­der 19. juni. Det varer til og med 5. juli, hvis alt går efter planen. 

DET BLEV TIL 3.803 KM

Igen i år vandt Hund­slund lokal­dy­sten. På 2. plad­sen kom Sak­sild, som var med for før­ste gang i år. Gyl­ling snup­pe­de 3. plad­sen og Ørting-Fal­ling blev num­mer fire.

Alt i alt fik kon­kur­ren­cen bor­ge­re i de fire lands­by­er til at løbe, gå og cyk­le 3.803 km.

PROGRAMMER FOR DEN NYE SÆSON

Liter­vis af kaf­fe, kort­spil, bræt­spil, fored­rag, udflug­ter, fæl­les­spis­ning….
Dan­ske Seni­o­rers og Tors­dags­klub­bens pro­gram­mer for den kom­men­de sæson rum­mer gode ople­vel­ser for områ­dets “grå guld”.
Beg­ge pro­gram­mer er nu lagt ind under Lokal­råd og for­e­nin­ger. Som sæd­van­ligt fore­går det i Sog­ne­hu­set på Bils­bæ­kvej i Ørting.

THEJSEN FORLADER FONDEN ØRTING

Dit­te-Marie Thej­sen for­la­der job­bet som vice­for­stan­der på Fon­den Ørting for at bli­ve skole­le­der på Åsko­len, frisko­len i Hør­ning. Hun har arbej­det på opholds­ste­det i mere end 10 år.
Åsko­len har 150 ele­ver fra 0. – 7. klas­se, og en af Thej­sens opga­ver bli­ver at arbej­de med en over­byg­ning. Hun er uddan­net lærer fra Den Frie Lærer­højsko­le. Uddan­nel­sen er spe­ci­elt mål­ret­tet frisko­ler, efter­sko­ler og højskoler.

LOKALRÅD

Hvis du vil vide, hvad Lokal­rå­det for Ørting-Fal­ling arbej­der med for tiden, kan du ori­en­te­re dig i de møde­re­fe­ra­ter, der er lagt ind under ”Lokal­råd og for­e­nin­ger”.
Her fin­der du alle refe­ra­ter fra i år – og også fra de sid­ste par år. Nåe­de du ikke gene­ral­for­sam­lin­gen, kan du sam­me sted fin­de beret­ning, refe­rat og regnskab.

LUK IKKE DE TRÆNGENDE IND

Hvis det rin­ger på døren og frem­me­de beder om lov til at bru­ge dit toilet, skal du ikke luk­ke de træn­gen­de ind. For når de går igen, mang­ler du fle­re gen­stan­de. Den ene er en kvinde.

Det har ældre bebo­e­re i Gyl­ling ople­vet, da de var ven­li­ge mod de frem­me­de. Ven­lig­he­den blev ikke gen­gældt. Så glem med­men­ne­ske­lig­he­den – luk og lås døren. Ring til din nabo eller en anden, hvis de bli­ver uden for.

GENERALFORSAMLING

Alle over 16 år, som bor fat i Ørting-Fal­ling Sog­ne, er med­lem­mer af Lokal­rå­det. Også selv om de hver­ken har udfyldt en blan­ket eller betalt kon­tin­gent, som ellers er det almin­de­li­ge, når man bli­ver med­lem af en for­e­ning.  De kan møde op til gene­ral­for­sam­lin­gen og stem­me. Det­te års gene­ral­for­sam­ling fin­der sted d. 29. marts kl. 19 – 21.30 hos Dine­sen i Fal­ling. Lokal­rå­det har eksi­ste­ret siden okto­ber 2014 og skal være områ­dets kon­takt til kom­mu­nal­be­sty­rel­se og for­valt­ning.  Hvis du vil se, hvad rådet arbej­der med, så find alle møde­re­fe­ra­ter på Lokal­po­sten under Lokal­råd og foreninger.

STØTTE TIL HANDELSPLADSEN

Der er luk­ket så meget som muligt for fry­se­re og køle­re på Han­dels­plad­sen, men alli­ge­vel koster elek­tri­ci­te­ten det hvi­de ud af øjne­ne.  Men Pan­de­ka­ge­bi­len og støt­te­bi­drag ind­brag­te på få timer 16.000 kro­ner – eller et beløb, der bety­der, at reg­nin­gen fra elek­tri­ci­tets­sel­ska­bet for en måneds for­brug, kan beta­les. Pan­de­ka­ge­bi­len done­re­de pen­ge­ne fra to timers salg ved Han­dels­plad­sen, og lands­by­ens bebo­e­re bak­ke­de op og spi­ste fyld­te pan­de­ka­ger til aftens­mad. Den sam­me hjælp fik Dagli’Brugsen i Gylling.

PANDEKAGEBILEN STØTTER LOKALE

Den 9. decem­ber mel­lem kl. 16 og 18 kan man købe pan­de­ka­ger med fyld ved Han­dels­plad­sen i Ørting. Pen­ge­ne fra sal­get går ube­skå­ret til hjælp til at beta­le el-reg­­nin­­gen. I går var Pan­de­ka­ge­bi­len ved Gyl­ling-Brugs­­en – også for at give et til­skud til de sti­gen­de udgifter. 

Valg flyt­ter sang til kirken

Stem­me­bok­se og valg­til­for­ord­ne­de ryk­ker 1. novem­ber ind i Sog­ne­hu­set og fortræn­ger den sang­grup­pe, som ple­jer at mødes der før­ste tirs­dag i måne­den. Men grup­pen kan sta­dig mødes, for kir­ken er reser­ve­ret til dem. Kaf­fen skal sta­dig tages med hjemmefra.

BRUGSEN ER NU ÅBEN KL. 8 – 18

Fra i mor­gen – 1. okto­ber – ændrer Gyl­ling-Brugs­­en åbning­sti­den. Den åbner kl. 8 og luk­ker kl. 18. Der er skå­ret en halv time om mor­ge­nen og en time om afte­nen, og er en kon­se­kvens af, at elek­tri­ci­te­ten koster det hvi­de ud af øjne­ne. De nye tider bety­der, at ingen med­ar­bej­de­re bli­ver fyret.

En “hve­de­fa­bri­kant” flyt­te­de til områ­det – og det kom til at koste kom­mu­nen. Men advo­ka­ter har tjent gode penge

Lands­dæk­ken­de, regio­na­le og loka­le medi­er har på det sene­ste givet Odder kom­mu­ne omta­le. Ikke kun på grund af fæl­de­de træ­er på kom­mu­nens og sta­tens are­a­ler. Men også for­di fle­re af områ­dets bebo­e­re har for­talt om vre­de opring­nin­ger og andet fra ægte­par­ret på et gods, når de har kri­ti­se­ret god­se­je­rens hand­lin­ger. Medi­er­ne har også truk­ket nog­le af de man­ge kon­flik­ter frem, som har huse­ret, siden god­set skif­te­de ejer i 1993. Lokal­po­sten føl­ger op.

17. maj 1993 køb­te Johan Koed Jør­gen­sen Åkær gods af Ebba Neer­gaard – en halv time før en beram­met tvangsauktion.

Aldrig så snart hav­de han over­ta­get god­set, før kon­flik­ter­ne begynd­te. Med amtet, Natur­fred­nings­for­e­nin­gen, kom­mu­nen, kir­ken, Fred­ningsnæv­net, med god­sets tid­li­ge­re ejer og i det hele taget med alle, som vove­de at tale ham imod. Skri­vel­ser er sendt fra hans advo­ka­ter til offent­li­ge orga­ni­sa­tio­ner – også i wee­ken­den – og til pri­vat­per­so­ner. Og pri­va­te og offent­ligt ansat­te har fået hid­si­ge, tru­en­de opringninger. 

Den dag i maj 1993 flyt­te­de en hve­de­fa­bri­kant til kom­mu­nen, og han har siden beslag­lagt hund­red­vis af for­valt­nin­gens arbejds­ti­mer, han har med hjælp fra konen, Lis­beth Koed-Jør­gen­sen, gene­ret og tru­et bor­ge­re, der har mod­sagt hans ord og hand­lin­ger – lige som han har kræ­vet erstat­ning for snart det ene og snart det andet, som der kun vil­le være kom­mu­nens skat­tey­de­re til at beta­le. I den­ne arti­kel sam­ler vi op på vi nog­le af de man­ge konflikter. 

HELHEDSPLANEN

God­sets byg­nin­ger, mar­ker og skov var for­sømt, og Koed gik straks i gang med at ska­be ”et moder­ne og effek­tivt land­brug”, som han udtryk­te det. Men der var også hen­syn at tage til natur og mil­jø. Ikke kun til det ”effek­ti­ve og moder­ne”. Det hen­syn var Koed ikke indstil­let på, så snart kom kla­ger­ne fra Natur­fred­nings­for­e­nin­gen og slags­må­let med amtet begynd­te. Frem til 1. janu­ar 2007, da den sene­ste kom­mu­nal­re­form trå­d­te i kraft, hav­de amtet ansva­ret for natur og miljø.

H.O.A Kjeld­sen, som den­gang var for­mand for De Dan­ske Land­bo­for­e­nin­ger gik ind i for­hand­lin­ger­ne med støt­te til Koed Jør­gen­sen. Kjeld­sen var selv god­se­jer, og han men­te, der var tale om en prin­ci­pi­el kamp mel­lem den den­gang ret nye natur­be­skyt­tel­ses­lov og ren­ta­bel land­brugs­drift. Natur­be­skyt­tel­ses­lo­ven blev ved­ta­get i 1992 og hav­de til for­mål at ”beskyt­te de vil­de dyr og plan­ter og deres leve­ste­der samt de land­ska­be­li­ge og kul­tur­hi­sto­ri­ske vær­di­er og befolk­nin­gens adgang til at fær­des i natu­ren”.
Efter man­ge møder lyk­ke­des det i 1994 at bli­ve eni­ge om en hel­heds­plan for god­set, som skul­le tage hen­syn til ”effek­tivt og moder­ne land­brug”, men også til natur og mil­jø.

FORDI DU GØR NOGET GODT

Pla­nen blev ved­ta­get på et amts­rå­ds­mø­de 14. juli 1994. Men alle­re­de på dét møde lyk­ke­des det et fler­tal i Amts­rå­det at give de før­ste dis­pen­sa­tio­ner fra den plan, de net­op hav­de ved­ta­get!
Dis­pen­sa­tio­ner­ne i 1994 og 1995 gjor­de det muligt for god­se­je­ren bl.a. at opdyr­ke sto­re ube­rør­te eng-områ­der, fjer­ne fle­re vand­hul­ler og et dige, regu­le­re Åkær Å’s løb, anlæg­ge en ny park på ejen­dom­men samt spu­le og re-etab­le­re dræn.
Dan­marks Natur­fred­nings­for­e­ning og Dansk Orni­to­lo­gisk For­e­ning kla­ge­de over dis­pen­sa­tio­ner­ne til Naturkla­ge­næv­net, der den­gang var høje­ste myn­dig­hed i miljøsager.

Her kon­fir­me­re­de et fler­tal dis­pen­sa­tio­ner­ne med den begrun­del­se, at det var lyk­ke­des på andre områ­der at ind­gå afta­le med god­se­je­ren. F.eks. accep­te­re­de fler­tal­let, at han kun­ne fjer­ne to vand­hul­ler, for­di der var ind­gå­et afta­le om at etab­le­re dyrk­nings­frie bræm­mer omkring 14 andre vand­hul­ler.
Den lidt grove ver­sion af det lyder: For­di du gør noget godt, lader vi dig gøre noget, der ikke er så godt.
Des­u­den tog fler­tal­let hen­syn til ”den sær­li­ge histo­rik, der knyt­ter sig til god­set og de omlig­gen­de jor­de”, som det hed­der i afgø­rel­sen. Der­for blev der givet dis­pen­sa­tio­ner ”ud over hvad der nor­malt blev dis­pen­se­ret for”. (Den sær­li­ge histo­rik hen­vi­ser til, at den tid­li­ge­re ejer hav­de for­sømt land­brugs­a­re­a­ler­ne).

Kun på ét områ­de afvi­ste næv­net amtets dis­pen­sa­tio­ner: 20 hektar af de 47 hektar eng, som amtet hav­de givet god­se­je­ren ret til at opdyr­ke, skul­le for­bli­ve eng.

JEG GØR, HVAD JEG VIL..

Afgø­rel­ser­ne blev ind­skre­vet i den ende­li­ge hel­heds­plan, som Ret­ten i Skan­der­borg sat­te stem­pel på klok­ken 09:26 den 13. febru­ar 1997, så ”Afta­le om hel­heds­plan for Aakær Gods” var tinglyst.

Da god­se­je­ren i juli 1996 under­skrev afta­len, til­fø­je­de han:
”Må jeg udta­le min respekt for den sto­re opbak­ning Hel­heds­pla­nen i slut­fa­sen har fået af alle invol­ve­re­de embeds­mænd og poli­ti­ke­re i Århus Amt”.
Den hel­heds­plan har Koed Jør­gen­sen skub­bet for­an sig siden – sene­st i den erstat­nings­sag han anlag­de mod Odder kom­mu­ne med krav om en erstat­ning på 39 mil­li­o­ner skat­tey­der­kro­ner. Han mener, den giver ham ret til at gøre, hvad han vil – når det ikke er for­budt i hel­heds­pla­nen. At den til enhver tid trum­fer de for­skel­li­ge love, der gæl­der for alle andre. Men her­om senere…

Fler­tal­let i amts­rå­det og for den sags skyld fler­tal­let i Naturkla­ge­næv­net afspej­le­de den impo­ne­ret­hed, der i begyn­del­sen omgær­de­de Odder kom­mu­nes nye drif­ti­ge hve­de­dyr­ker. Nu blev der ryd­det op på det gam­le for­fald­ne gods – hvor var det godt!
Kom­mu­nen gav et stør­re antal ”lov­lig­gø­ren­de dis­pen­sa­tio­ner” til hans hand­lin­ger og opryd­ning – for sene­re at bli­ve under­kendt i for­skel­li­ge ankenævn.

WANNABE KAMMERHERRE

Koed fik stor ros for ved hjælp af bety­de­li­ge fonds­mid­ler at have restau­re­ret den fre­de­de, men for­søm­te og fal­de­fær­di­ge Uld­rup­gård og i år 2000 blev arbej­det præ­mi­e­ret med et diplom fra den euro­pæ­i­ske beva­rings­or­ga­ni­sa­tion Euro­pa Nostra, som Prins Hen­rik var præ­si­dent for. Koed-Jør­gen­sen hav­de alle­re­de sit navn i Den Blå Bog og et rid­der­kors i skuf­fen. Udnæv­nel­sen til hofjæ­ger­me­ster eller kam­mer­her­re måt­te være lige om hjør­net. Og en af de tit­ler var hans ønske.

GISSELFELD SPÆNDTE BEN

Men der var ikke grund til at få taget mål til hver­ken en grøn eller en rød uni­form. For Koeds stjer­ne var begyndt at bleg­ne. Ikke mindst på grund af hans opfør­sel på god­set Gis­sel­feld. Den er beskre­vet i Kjeld Hil­lings­øs bio­gra­fi fra 2003 – ”Gene­ra­len”. Den gam­le mili­tærmand var med­lem af god­sets besty­rel­se – Koed var besty­rel­ses­for­mand. Den jyske god­se­jer var hid­kaldt for at ret­te op på Gis­sel­felds kata­stro­fa­le øko­no­mi. Det sag­de han ja til på den betin­gel­se, at han kun­ne dri­ve god­set, som var det hans eget.

Han lyk­ke­des til ful­de med den øko­no­mi­ske genop­ret­ning, men under­vejs kom han i strid med både med­ar­bej­de­re og nog­le af besty­rel­ses­med­lem­mer­ne. I begyn­del­sen hav­de han dog opbak­ning fra besty­rel­ses­med­lem­mer­ne – også fra Hil­lingsø. For de så, at den røde bund­linje i regn­ska­ber­ne blev ændret fra blodrød til sort. Men side­lø­ben­de vok­se­de kon­flik­ter­ne. Ikke mindst pga. behand­lin­gen af god­sets med­ar­bej­de­re. En nyan­sat øko­no­mi­chef på Gis­sel­feld fik at vide, at han bare var »en lil­le hudorm«. God­s­for­val­te­ren blev beteg­net som »en ski­de sko­v­fo­ged«. »Røv­hul­ler« var en almin­de­lig beteg­nel­se, og i det hele taget kun­ne Koed Jør­gen­sens per­so­na­lepo­li­tik iføl­ge Hil­lingsø beskri­ves som cham­pig­non­me­to­den: »Hold dem i en mørk kæl­der, smid en sko­vlfuld møg ind over dem med jæv­ne mel­lem­rum, og kap hove­d­er­ne af dem, hvis de stik­ker op over møget.«

Til sidst hav­de god­sets ansat­te fået nok. I et fæl­les pro­test­brev skrev de bl.a.: »Vi er hver­ken sla­ver eller straf­fe­fan­ger, men selv­stæn­digt tæn­ken­de men­ne­sker med fami­lie og ven­ner”. Da blev det klart, at ændrin­ger var nød­ven­di­ge, for hele for­lø­bet kun­ne bli­ve en offent­lig skan­da­le, hvis per­so­na­lets brev ram­te medi­er­ne. Johan Koed-Jør­gen­sen måt­te for­la­de posten som bestyrelsesformand.

Uni­for­men lader ven­te på sig

En ny besty­rel­se blev udpe­get, og der blev sun­get en sang om, at nu hvor opga­ven var løst, måt­te nye kræf­ter til. Koed-Jør­gen­sens stil­le­de dog en betin­gel­se for at gå af som for­mand. Hil­lingsø, der er gode ven­ner med eks­dron­ning Mar­gret­he, skul­le sam­men med resten af den afgå­en­de besty­rel­se arbej­de for, at han fik en »offent­lig aner­ken­del­se«. Iføl­ge Hil­lingsø sig­te­de Koed Jør­gen­sen mod at få en stør­re orden end det rid­der­kors, han alle­re­de hav­de i skuf­fen, og han ønske­de også at bli­ve hofjæ­ger­me­ster eller kammerherre.

AMALIENBORG VAR FOR LANGSOM

Besty­rel­sen skrev til Ama­li­en­borg. Men da ordens­ka­pit­let på Ama­li­en­borg ikke arbej­de­de så hur­tigt som Koed ønske­de, for­lang­te den jyske god­se­jer, at besty­rel­sen straks skul­le udbe­tal­te ham 700.000 kr. for hans arbej­de, hvil­ket skete.

Da orde­nen kom med posten, måt­te Koed Jør­gen­sen tage til tak­ke med at få opgra­de­ret sit rid­der­kors til før­ste grad. Nu – 20 år sene­re – er han sta­dig ikke udnævnt til hver­ken kam­mer­her­re eller hofjæ­ger­me­ster, og det er usæd­van­ligt, for­di han er en af lan­dets stør­ste jord­be­sid­de­re. I de kred­se ple­jer den slags at udlø­se både høje orde­ner og uni­for­mer. De sid­ste skal den hædre­de dog selv beta­le.
Iføl­ge Wee­ken­da­vi­sens skyl­des det, at en kreds af især jyske ade­li­ge og god­se­je­re tid­ligt sat­te sig i bevæ­gel­se for at for­hin­dre, at han fik en sådan titel. Mod­stan­den skyl­des ikke hans måde at dri­ve land­brug, men hans behand­ling af med­ar­bej­der­ne på Gis­sel­feld. Og også hans kon­flikt med Åkærs tid­li­ge­re ejer, Ebba Neer­gaard, sat­te spor. Hun var tid­li­ge­re hof­da­me, og beva­re­de hele livet kon­tak­ten til både den gam­le dron­ning Ingrid og til andre i fami­li­en.
Koed Jør­gen­sens orden er af sam­me kali­ber, som den et fol­ke­tings­med­lem hædres med, hvis ved­kom­men­de for­mår at behol­de tabu­ret­ten i 18 år. Efter 10 år bli­ver par­tiets grup­pe­for­mand rin­get op: Skal med­lem X have rid­der­kor­set? Efter yder­li­ge­re otte år bli­ver det ophø­jet til at være et rid­der­kors af før­ste grad.

HOFDAMEN VANDTRETTEN

Kon­flik­ten med Åkærs tid­li­ge­re ejer dre­je­de sig om den afta­le, Koed Jør­gen­sen ind­gik med hen­de, da han køb­te god­set kort tid før en beram­met tvangs­auk­tion­s­tid. Ebba Neer­gaard fik det løf­te, at hun kun­ne bli­ve boen­de i hoved­byg­nin­gen resten af livet. Men side­lø­ben­de med at han ”ryd­de­de op” i bl.a. natu­ren omkring god­set – eller slot­tet, som han kald­te og kal­der det – for­søg­te han også at ryd­de op i dén afta­le. Ryd­de den helt af vej­en. Bl.a. ved at ind­skræn­ke den gam­le dames adgang til at bevæ­ge sig uden for boli­gen, og ved at begyn­de en renove­ring af hoved­byg­nin­gen, som var yderst gene­ren­de for hen­de, og han duk­ke­de uan­meldt op i hen­des hjem man­ge gan­ge. Men hun var ikke så nem at bide ske­er med. Hun gik i ret­ten for at få Koed dømt til at hol­de afta­len, og her blev afgø­rel­sen, at Koed kun måt­te kom­me på ”slot­tet” én gang om året – en bestemt dag i okto­ber. Og kun sam­men med Ebba Neer­gaards advo­kat. Des­u­den fik hun ret til at bevæ­ge sig i en radi­us på 25 meter på god­sets områ­de. Det var et ekla­ta­nt neder­lag for god­sets ejer. (Læs Lokal­po­stens arti­kel om Ebba Neergaard)

HELVEDES HERREMAND

Hans kon­flikt med den gam­le hof­da­me blev også omtalt, da Ekstra Bla­det 25. april 1997 offent­lig­gjor­de artik­len ”Hel­ve­des Her­re­mand” skre­vet af den pris­be­løn­ne­de jour­na­list, Søren Jakob­sen. Ud over fle­re posi­ti­ve kom­men­ta­rer fra land­brugs­folk om den dyg­tig god­se­jer, hav­de EB også fat i hånd­vær­ke­re og andre, som hav­de tabt man­ge pen­ge på at byg­ge for Koed Jørgensen.

Søren Jakob­sen slog fast: ”Født et par hund­re­de år tid­li­ge­re vil­le han have brugt knor­tekæp­pen eller ridepi­sken mod folk, der siger ham imod… Et ærligt portræt af jord­drot­ten har man­ge grå­to­ner. Koed-Jør­gen­sen kun­ne for eksem­pel godt lære Hells Angels eller Ban­di­dos, hvor­dan man får posi­ti­ve vid­ner og sup­por­te­re uden at stå til fle­re års fængsel, men tvær­ti­mod gør sig fortjent til en halv spal­te i Den Blå Bog”.

IKKE EN HALV SPALTEDEN BLÅ BOG

EB fik straks en hen­ven­del­se fra Koed-Jør­gen­sens davæ­ren­de advo­kat – ”den evigt ophid­se­de sag­fø­rer Karo­ly Nemeth”, som avi­sen skrev.  God­se­je­ren brød sig ikke hver­ken om over­skrif­ten ‘Hel­ve­des til her­re­mand’ eller om ordet ”grå­to­ner”, og han kun­ne slet ikke lide hen­vis­nin­gen til rockerne.

Avi­sen afvi­ste at træk­ke ind­hol­det til­ba­ge med føl­gen­de begrun­del­se:
”Ekstra Bla­det skrev også pæne ting om Koed-Jør­gen­sen, men vi må fast­hol­de, at udtryk­ket ‘hel­ve­des til her­re­mand’ glim­ren­de dæk­ker hans vir­ke som her­sker over adskil­li­ge god­ser. Udtryk­ket ‘grå­to­ner’ skyl­des god­se­je­rens bar­ske for­ret­nings­me­to­der, som har kostet andre dyrt. Hans evne til at skaf­fe posi­ti­ve vid­ner er vel­do­ku­men­te­ret: Kort efter, at vores repor­ter hav­de stil­let god­se­je­ren tre kri­ti­ske spørgs­mål, blev jour­na­li­sten kon­tak­tet af så for­skel­li­ge folk som Land­brugs­rå­dets fhv. præ­si­dent H. O. A. Kjeld­sen, god­se­jer Flem­m­ing Jun­ck­er, frem­skridtspo­li­ti­ker Kir­sten Jacob­sen og skibs­re­der Per Hen­rik­sen. Alle føl­te de en uimod­ståe­lig trang til at betro vores jour­na­list, hvil­ken hjælp­som hæder­s­mand Koed-Jør­gen­sen er. Bemærk­nin­gen om, at hans data fyl­der en halv spal­te i Den Blå Bog vil vi ger­ne bekla­ge. Den er for­kert. De fyl­der kun en kvart spalte”.

Det var i den arti­kel Inge Bruun Jen­sen fra Ålstrup er cite­ret for at sige: ”Jeg vil ikke beteg­ne Koed-Jør­gen­sen som land­mand. Han er hve­de­fa­bri­kant”. Hun hav­de alle­re­de haft fle­re kon­flik­ter med god­se­je­ren – og også fået vre­de opring­nin­ger fra hans kone, for­di hun pro­teste­re­de mod hans trang til at slå grøf­te­kan­ter­ne. Det var hen­de, der gav Koed-Jør­gen­sen tit­len “Hve­de­fa­bri­kant”.

MIN ÆRE ER KRÆNKET
Det var i april 1997. Kon­flik­ter­ne blev ikke fær­re i åre­ne, der fulg­te. Koed-Jør­gen­sen brød sig ikke om offent­lig omta­le, der gik ham imod. (Læs artik­len God­se­je­ren: Jeg kan bli­ve meget ube­ha­ge­lig, når jeg er vred).
For­man­den for den loka­le afde­ling af Dan­marks Natur­fred­nings­for­e­ning, Ib Salo­mon, skrev to læser­bre­ve, og det fik god­se­je­rens vre­de til at blus­se så vold­somt op, at han vil­le have for­man­den dømt for injuri­er. Og da byret­ten ikke vil­le give ham ret, gik han vide­re til landsretten.

Læser­bre­vet fra decem­ber 2015 hand­le­de om et vand­løb beskyt­tet af natur­be­skyt­tel­ses­lo­ven. Der­for må det ikke ændres – kun ved­li­ge­hol­des. Men det så god­se­je­ren stort på – vand­lø­bet blev ændret. I før­ste omgang lød beske­den fra Odder kom­mu­ne, at det skul­le føres til­ba­ge, men lige før dead­li­ne gav den davæ­ren­de mil­jø­di­rek­tør en såkaldt “lov­lig­gø­ren­de dis­pen­sa­tion”. Natur­fred­nings­for­e­nin­gen kla­ge­de straks til den høje­ste anke­in­stans på mil­jø­om­rå­det, og her blev den “lov­lig­gø­ren­de dis­pen­sa­tion” dømt ulov­lig. Hele det­te for­løb kald­te Ib Salo­mon “uldent” i en pres­se­med­del­el­se efter afgø­rel­sen. Brug af ordet uldent men­te god­se­je­ren kræn­ke­de både hans og god­sets ære. Også selv om ordet blev brugt om kom­mu­nens sagsbehandling.

LØVFALDJULI

Salo­mons andet læser­brev hand­le­de om udsæt­ning og fod­ring af ænder i en sø på god­sets områ­de.  Fod­ring skal få ænder­ne til at bli­ve, så jæge­re har fug­le at sky­de på. Doku­men­ta­tio­nen var bil­le­de af ænder­ne plus bil­le­der af en foder­bræm­me ved søens kant. Det kan lige så godt være løv­fald, sag­de god­sets advo­kat I Lands­ret­ten. Men bil­le­det var taget i juli – så I lands­ret­tens dom slår de tre dom­me­re lako­nisk fast, at der “er ikke tale om løv­fald”. Med til histo­ri­en hører, at kom­mu­nen – som der står I dom­men – “den 12. juni 2017 gav Åkær Gods en ind­skær­pel­se om ophør med fodring”.

Ib Salo­mon på vej ind i Landsretten

OFFENTLIGHEDENS VAGTHUND
Lands­ret­ten fulg­te byret­ten og afvi­ste Koed Jør­gen­sen og hans advo­ka­ter. Dom­men slog fast, at “Ib Salo­mons udta­lel­ser om dels Odder Kom­mu­nens behand­ling af de mil­jø­ret­li­ge for­hold ved­rø­ren­de Åkær Gods, dels god­sets drift set I rela­tion til mil­jø­et, er emner af væsent­lig sam­funds­mæs­sig inter­es­se, og der skal fore­lig­ge tungt­ve­jen­de grun­de til at fore­ta­ge ind­greb i ytrings­fri­he­den, som ved­rø­rer den offent­li­ge debat i et demo­kra­tisk sam­fund om emner af almen inter­es­se. Ib Salo­mon har i beg­ge de læser­bre­ve, der er omfat­tet af den­ne sag, udtalt sig i sin egen­skab af for­mand for Dan­mark Natur­fred­nings­for­e­nings loka­laf­de­ling i Odder, og det må …. læg­ges til grund, at en mil­jøor­ga­ni­sa­tion som Dan­marks Natur­fred­nings­for­e­ning fun­ge­rer som ”offent­lig­he­dens vagt­hund”, og at mil­jøor­ga­ni­sa­tio­nen der­for nyder en vidt­gå­en­de ret til ytringsfrihed”.

HAN TÅLE OMTALE

Og vide­re: “Johan Koed-Jør­gen­sen dri­ver Aakær Gods, der efter det oply­ste er en rela­tivt stor virk­som­hed i loka­l­om­rå­det, og han må der­for i vidt omfang tåle, at de dis­po­si­tio­ner, der fore­ta­ges på god­set, bli­ver gen­stand for omta­le”.
Beg­ge afsnit sva­rer til byret­tens dom. år, hvor det også bli­ver slå­et fast, at hver­ken god­set eller god­se­je­rens ære er kræn­ket. Dog er “offent­lig­he­dens vagt­hund” i den ikke for­mu­le­ret så kort og klart.

For­sø­ge­ne på at få Ib Salo­mon dømt for injuri­er, koste­de Koed Jør­gen­sen mere end 100.000 kr. for­u­den salær til hans egne advokater.

Koed-Jør­gen­sen bry­der sig ikke om at bli­ve sagt imod. Og slet ikke af Ib Salo­mon. Da Natur­fred­nings­for­e­nin­gen vil­le arran­ge­re en van­dre­tur op på Blaks­høj, blev til­la­del­sen afslå­et i et brev fra god­se­je­rens advo­kat, som også skrev: ”Sam­ti­dig har Aakær gods bedt mig med­dele, at hen­ven­del­ser fra DN i Odder, der direk­te eller indi­rek­te bli­ver frem­sendt af Ib Salo­mon, vil ikke bli­ve besvaret”.

Da hav­de Salo­mon skre­vet læserbrevene.

MAIL TIL FORVALTNINGEN EN SØNDAGSVAR !

Advo­kat var der også brug for, da kom­mu­nen vil­le føl­ge natur­be­skyt­tel­ses­lo­ven, som giver den pligt til at føre til­syn med are­a­ler, der er udlagt som såkald­te para­graf 3‑områder. Det er bl.a. søer, vand­hul­ler og enge. De skal beva­res for at sik­re dyr og plan­ter leve­ste­der. Loven rum­mer ikke en sær­lig para­graf, der fri­ta­ger Åkær, så kom­mu­nen har pligt til at føre til­syn også på god­sets are­a­ler.
Natur­be­skyt­tel­ses­lo­vens para­graf 76 slår fast, at kom­mu­nen har adgang uden ret­sken­del­se for at fore­ta­ge til­syn. Helt præ­cist står der:
”Myn­dig­he­der­ne efter loven eller per­so­ner, der af dis­se myn­dig­he­der er bemyn­di­get her­til, har uden ret­sken­del­se adgang til offent­li­ge og pri­va­te ejen­dom­me for at udø­ve de befø­jel­ser, der er til­lagt dem i med­før af den­ne lov, her­un­der for at fore­ta­ge under­sø­gel­ser af betyd­ning for lovens for­mål”.
I annon­cer i Odder avis og på hjem­mesi­den vars­le­de kom­mu­nen til­syn med områ­det. Alt­så ikke kun på Åkær gods – men også på andre går­de. Som en ekstra ser­vi­ce send­te kom­mu­nen også et brev til god­set. Ikke til andre lod­se­je­re. Bre­vet blev sendt en fre­dag. Der blev tryk­ket ”send” 16 minut­ter før råd­hu­set luk­ke­de ned for wee­ken­den, og de 16 minut­ter bærer en stor del af Johan Koed-Jør­gen­sens kla­ge.
Om søn­da­gen send­te god­se­je­rens advo­kat den før­ste mail til kom­mu­nen. Her blev natur­til­sy­net kaldt ”ind­træn­gen” på pri­vat områ­de, og kom­mu­nen bli­ver bedt om at træk­ke det vars­le­de natur­til­syn.
Man­dag kl. Kl. 09:03 sen­der advo­ka­ten før­ste ryk­ker – “Vor kli­ent er fort­sat uden svar trods vor pro­test mod uan­meldt ind­træng­ning på god­sets ejen­dom i strid med både dan­ske reg­ler og EU-reg­ler. Vor kli­ent betrag­ter den mang­len­de reak­tion med bety­de­lig alvor”.

OM 16 MINUTTER GÅR VI TIL PRESSEN
Klok­ken 10:20 sam­me dag sen­der advo­ka­ten end­nu en ryk­ker – til kom­mu­nal­di­rek­tør, til kom­mu­ni­ka­tions­me­d­ar­bej­der, til for­valt­nin­gen, til med­lem­mer af udval­get for tek­nik & mil­jø og til borg­meste­ren.
Og igen klok­ken 10:52. Her gen­ta­ger advo­ka­ten, at det er ”uan­meldt ind­træn­gen” og skri­ver også
Efter­som vi end­nu ikke har mod­ta­get et egent­ligt svar, må det­te tema fort­sæt­te ufortrø­de­nt, her­un­der må kom­mu­nen imø­de­se, at for­hol­dets alvor nød­ven­dig­gør offent­lig­gø­rel­se, med­min­dre hen­ven­del­sen er effek­tivt truk­ket til­ba­ge inden 16 minut­ter, det vil sige inden d.d. 11.14, hvor pres­se­kon­takt vil bli­ve etab­le­ret”.

Dog for­tæl­ler advo­ka­ten ikke, hvor­dan han og god­se­je­ren vil­le ”sæl­ge” en histo­rie om et til­syn efter loven. Pres­se­kon­tak­ten vil­le kun have resul­te­ret i en histo­rie om, hvor­dan kom­mu­nen favo­ri­se­re­de en enkelt lod­se­jer – og om hen­ven­del­sen til for­valt­nin­gen en søn­dag samt de tre ryk­ke­re man­dag formiddag.

Man kan ikke bli­ve fri for Odder Avis med min­dre man siger den fra

Advo­ka­ten stæv­ne­de kom­mu­nen med krav om, at den skul­le – som det hed i stæv­nin­gen – ”til­plig­tes at aner­ken­de, at være ube­ret­ti­get til at fore­ta­ge til­syn på sagsø­gers ejen­dom”.
Der står også:

”Sagsøg­te synes uden for­stå­el­se for beho­vet for at kun­ne ind­ret­te sig på et til­syn og nød­ven­dig­he­den af at respek­te­re hen­syn på god­set til en effek­tiv til­ret­te­læg­gel­se af virk­som­he­dens drift og vare­ta­gel­se af den over­ord­ne­de sik­ker­hed for dyr, afgrø­der og men­ne­sker på den bety­de­li­ge ejen­dom net­op midt i vækst‑, græs­nings- og jagtsæson”.

En mas­se ulyk­ker vil­le alt­så føl­ge i kølvan­det på den kom­mu­na­le med­ar­bej­der, der skul­le udfø­re til­sy­net, måt­te man for­stå. Advo­ka­ten skrev også, at ”den loka­le ugea­vis leve­res ikke hos sagsø­ge­ren”. Han vid­ste måske ikke, at man slet ikke kan bli­ve fri for avi­sen, med­min­dre man gør en aktiv ind­sats og mel­der den fra.

Kom­mu­nen og god­set nåe­de frem til, at natur­til­sy­net skul­le fore­ta­ges på et bestemt tids­punkt, og Koed-Jør­gen­sen fik besked om på hvil­ke are­a­ler, så arbej­det blev udført. God­se­je­ren hid­kald­te en repræ­sen­tant for Bære­dyg­tigt Land­brug, som kun­ne gå i hæle­ne på kom­mu­nens folk under tilsynet.

At kom­mu­nen vil­le udfø­re det lov­be­stem­te til­syn, koste­de for­valt­nin­gen adskil­li­ge arbejds­ti­mer – og det koste­de kom­mu­nen pen­ge til en advo­kat, der kun­ne sva­re på stæv­ning og skri­vel­ser fra Koed Jør­gen­sens advo­kat. Skat­tey­der­ne betal​te​.Af en intern mail frem­går, at kom­mu­nen en enkelt gang vil­le bede poli­ti­et om hjælp for at kun­ne opmå­le vand­løbs­stræk­nin­gen omkring god­sets byg­nin­ger. Den opmå­ling ønske­de god­set ikke.

VEJEN SKAL VÆK FRA GODSET

God­se­je­ren bry­der sig meget lidt om at bli­ve sagt imod.  Han bry­der sig hel­ler ikke om, som det frem­går af det for­ri­ge afsnit, at kom­mu­nens folk betræ­der hans jord for at gøre deres pligt. Og han bry­der sig slet ikke om, at områ­dets bebo­e­re kom­mer tæt på hans besiddelser. 

Selv om alle har ret til at bru­ge sko­vsti­er og markve­je, har man­ge men­ne­sker ople­vet, at Koed-Jør­gen­sen har vil­let jage dem væk, og der er eksemp­ler på, at sto­re kam­pe­sten er lagt hen over sti i sko­ven. Også hvis folk er stop­pet op på offent­lig vej tæt på god­set, er han kom­met køren­de med høj fart for at jage dem væk. Det er aldrig gået stil­le af. Sene­st er det gået ud over et ældre ægte­par fra Ørting, der kør­te den tur, de altid har kørt – og holdt ind, hvor de altid har holdt ind for at nyde udsig­ten. Men det gør de så ikke mere.

Han har tid­li­ge­re for­søgt at få den del af Åkær­vej, der går gen­nem god­set og tæt på hoved­byg­nin­gen pri­va­ti­se­ret. En ny vej skul­le så anlæg­ges fra Hor­sens­vej til Fal­ling, og kom­mu­nen skul­le beta­le 450.000 kr. for asfal­ten. Bebo­er­ne i Fal­ling pro­teste­re­de. I et læser­brev skrev for­man­den for Ørting Fal­ling Bor­ger­for­e­ning: ”Hvis der er kom­met pen­ge i kas­sen, mang­ler vi en cykel­sti og tre gade­lam­per fra Åkær­vej til vores sko­le og idræts­hal, det gør gavn for os alle”.
Det var en af de før­ste gan­ge god­se­je­ren mød­te mod­stand fra Odder kom­mu­ne. Tek­nisk Udvalg afvi­ste nem­lig at ændre vej­en, Så bili­ster, cyk­li­ster og gåen­de kan sta­dig bevæ­ge sig fra Hor­sens­vej ned omkring god­set – eller slot­tet, som Koed-Jør­gen­sen kal­der det. Her kan de så se det for­gyld­te mono­gram – JKJ – på de elek­tri­ske git­ter­por­te. Mono­gram­met, hvor bog­sta­ver­ne slyn­ger sig mel­lem hin­an­den, er også malet på siden af Åkærs køre­tø­jer, og pry­der por­te og skil­te på de andre god­ser, han ejer. Det er næsten lige så fint som Fre­de­rik d. X’s mono­gram med to spejl­vend­te F’er og et X i midten.

Det gam­le fængsel, der hør­te til kom­mu­nens kul­tur­min­der, fik søj­ler og klokketårn

Koed-Jør­gen­sens for­søg­te også at få pri­va­ti­se­ret vej­en ned til det gam­le fængsel, som han køb­te og for­sy­ne­de med søj­ler og klok­ketårn. Vej­en hed Anneks­vej men blev omdøbt til Fjord­bak­ken. Og her vil­le Koed-Jør­gen­sen have pla­ce­ret en aflåst port.
Men tek­nisk udvalg sag­de nej med den begrun­del­se, at det skal være muligt for offent­lig­he­den at kom­me ned til van­det og nyde natu­ren og den flot­te udsigt. Det var i janu­ar 2002.
Men han har sta­dig skil­te med pri­vat pla­ce­ret ved vej­en, og jag­ter dem, der bevæ­ger sig ind på vej­en. Også veje­ne op til Rod­sten­se­je, som han ejer, har han for­søgt at luk­ke af for offent­lig­he­den med adgang for­budt skil­te. Den sag ver­se­rer sta­dig, for kom­mu­nen påbød god­set at fjer­ne skil­te­ne, men det har god­se­je­ren kla­get over. (Læs: God­se­je­ren skal dele veje og sti­er med os andre)

TIVOLISERING

Fire af dis­se pæle pla­ce­ret på en to km lang sti vil­le med­fø­re “tivo­li­se­ring”.

Koed-Jør­gen­sen ønske­de hel­ler ikke at Fjord­s­tien skul­le afmær­kes på hans områ­de. Tre kom­mu­ner – Odder, Heden­sted og Hor­sens – er gået sam­men om Natur­pro­jekt Hor­sens Fjord, der ræk­ker fra Hou til Snap­tun. For­må­let er – som det hed i indstil­lin­gen til Odder kom­mu­nal­be­sty­rel­se – ”at bidra­ge med at ska­be sam­men­hæng mel­lem natu­r­om­rå­der­ne i de tre kom­mu­ner, her­un­der for­bed­re adgangs­mu­lig­he­der­ne med sti- og van­dre­ru­ter, skilt­ning og ska­be for­tæl­lin­ger om natur, land­skab og histo­rie”. Et fæl­les sekre­ta­ri­at arbej­der med at for­bed­re skilt­nin­gen og for­tæl­le histo­ri­er­ne om natu­r­om­rå­det. Odder kom­mu­ne vil­le pla­ce­re fire godt en meter høje pæle med en lil­le rød plet på en to kilo­me­ter lang sko­vsti for at mar­ke­re Fjord­s­tien, hvor gåen­de og cyk­len­de har adgang til at nyde naturen.

Det vil være til stor gene for bebo­er­ne i de udle­je­de huse og bety­de tab af ind­tæg­ter fra udlej­ning til jagt. Det vil bli­ve den rene ”tivo­li­se­ring”, skrev god­se­je­ren og hans advo­kat. Fred­ningsnæv­net for­tal­te kom­mu­nen, at hvis god­se­je­ren ikke vil­le, så kan de fire pæle med den lil­le røde plet pak­kes sam­men. For han kan ikke tvin­ges til at have pæle­ne stå­en­de. Så nu har kom­mu­nen valgt at flyt­te Hor­sens Fjord Stien, så bru­ger­ne af den ikke kom­mer gen­nem de fre­de­de Uld­rup bak­ker og gen­nem Åkær­da­len – områ­der, der ellers blev frem­hæ­vet, da borg­me­stre­ne fra Heden­sted, Hor­sens og Odder 28. juni 2018 med begej­string for­tal­te om Natur­pro­jekt Hor­sens Fjord.

I ste­det for at føl­ge de eksi­ste­ren­de sti­er i det smuk­ke natu­r­om­rå­de, ledes bru­ger­ne af Fjord­s­tien nu ud på kom­mu­na­le asfalt­ve­je så smal­le, at det kni­ber for to biler at pas­se­re hin­an­den. Alt for­di den oprin­de­li­ge rute gik gen­nem to kilo­me­ter sko­vsti, der hører til Åkær gods, hvis ejer har kaldt natur­pro­jek­tet tivo­li­se­ring – og sam­men­lig­net de fire pæle på stien med totempæ­le. (Odder Avis 19. janu­ar 2022)

ALLE ANDRE LODSEJERE SAGDE JA

Men Odder kom­mu­ne måt­te alt­så til­ba­ge til sam­ar­bejds­part­ner­ne i Hor­sens og Heden­sted og for­tæl­le, at desvær­re – vi ændrer stien, for vi må ikke sæt­te fire pæle ned på en to kilo­me­ter lang pri­vat sko­vsti. Kom­mu­nens folk kun­ne bare have sat et infor­ma­tions­skilt op lige før sko­vstien og lige efter den. For hver­ken Koed-Jør­gen­sen eller hans advo­ka­ter kan trum­fe Natur­be­skyt­tel­ses­lo­ven, der giver alle ret til at fær­des på sko­vsti­er­ne på cykel eller gåben – og med hund­en i snor.  Men de ønske­de, at stien skul­le etab­le­res på et fri­vil­ligt grund­lag.  Alle andre lod­se­je­re gav til­sagn. Ikke Koed-Jørgensen.

KRÆVEDE 39 MILLIONER KRONER

Men stri­den om ”totempæ­le­ne”, for­sø­ge­ne på at pri­va­ti­se­re veje og kon­flik­ten om kom­mu­nens lov­plig­ti­ge til­syn er at betrag­te som små kri­ge sam­men­lig­net med den sto­re krig, der brød ud, da Koed Jør­gen­sen stæv­ne­de Odder kom­mu­ne med et krav om en erstat­ning på ca. 39 mil­li­o­ner kro­ner, for­di – påstod han – kom­mu­nen ikke hav­de ren­set Åkær Å ordent­ligt. Af den grund påstod han, at 200 hektar land­brugs­jord var ble­vet så for­sum­pet, at god­sets han­dels­vær­di faldt med 38 mil­li­o­ner kro­ner – des­u­den hav­de god­set over tre år mistet 1.140.000 kr. i drifts­ud­gif­ter. Tabe­ne var ikke dokumenteret.

Sagen koste­de kom­mu­nen et godt styk­ke over en mil­li­on kro­ner til advo­kat og konsulenter.

SKULLE VÆRE HEMMELIG FOR BORGERNE

Da stæv­nin­gen blev afle­ve­ret, opt­rå­d­te god­se­je­ren i fle­re medi­er. Bl.a. i TV2 Østjyl­land, hvor han lod sine sko svup­pe rundt i en for­sum­pet mark. Men stæv­nin­gens ind­hold skul­le hol­des skjult for bor­ger­ne. ”Sagen og der­med også stæv­nin­gen (er) gen­stand for stor medi­e­be­vå­gen­hed, hvil­ket i sig selv er til­stræk­ke­ligt til, at anmod­nin­gen om aktind­sigt ikke bør med­del­es”.
Bl.a. sådan begrun­de­de Hans Søn­der­by Chri­sten­sen, god­se­jer Johan Koed Jør­gen­sen’s davæ­ren­de advo­kat, at stæv­nin­gen mod Odder kom­mu­ne ikke måt­te udle­ve­res til bor­ge­re, der bad om den med hen­vis­ning til offentlighedsloven.

Man skul­le også gen­nem tov­træk­ke­ri med kom­mu­nen for at få udle­ve­ret stæv­nin­gen. Det tog et par uger, før råd­hu­set vil­le af med den. Og kun for­di den er udle­ve­ret fra anden side, som begrun­del­sen lød. ”Anden side” var Koed og/​eller hans advo­kat. I hvert fald kan man høre jour­na­li­sten fra TV2 Østjyl­land cite­re fra den og sige ”i stæv­nin­gen, som TV2 Østjyl­land har fået ind­sigt i”. Indsla­get blev bragt før advo­ka­ten hen­vend­te sig til Odder kom­mu­ne med bud­ska­bet om, at stæv­nin­gens ind­hold skul­le hol­des skjult for borgerne.

Stæv­nin­gens omdrej­nings­punkt er den hel­heds­plan, der blev lavet, da Koed Jør­gen­sen over­tog det for­søm­te gods. Den fejer – efter god­se­je­rens og advo­ka­tens mening – al lov­giv­ning til side. Kun den plan gæl­der. I åre­nes løb er det ellers ble­vet under­stre­get fra fle­re offent­li­ge insti­tu­tio­ner, at hel­heds­plan eller ej – loven gæl­der for god­se­je­ren som for andre men­ne­sker. Det går da også igen i det mod­svar, kom­mu­nens advo­kat sen­der på stævningen.

BAG LUKKEDE DØRE

Bag luk­ke­de døre blev “du får ret og vi får fred”-løsningen besluttet

For at gøre en lang histo­rie kort: Efter tre år og 134 dage med tov­træk­ke­ri, advo­katskri­vel­ser og kon­su­len­tun­der­sø­gel­ser af det ene og det andet, beslut­te­de kom­mu­nal­be­sty­rel­sen på et luk­ket møde at ind­gå for­lig med god­se­je­ren. For man­ge bor­ge­re var det ufor­stå­e­ligt, at det skul­le ske bag en luk­ket dør. For i den kom­mu­na­le sty­rel­ses­lov står, at luk­ke­de møder fin­der sted, når det anses for ”nød­ven­digt på grund af sagens beskaf­fen­hed”. Alt­så ikke for­di nog­le poli­ti­ke­re vil dis­ku­te­re uden at offent­lig­he­den lyt­ter med. ”Sagens beskaf­fen­hed” var svær at få øje på.
God­se­je­ren hav­de ikke selv holdt sig til­ba­ge, men hav­de i en lands­dæk­ken­de avis, på regio­nalt TV, i loka­le beta­lings­a­vi­ser og i fag­bla­de for land­brug for­talt om kom­mu­nens svigt.
Men kom­mu­nal­po­li­ti­ker­ne valg­te ”Du får ret og jeg får fred”-løsningen. Bag luk­ke­de døre beslut­te­de de at til­ken­de Koed-Jør­gen­sen omkring 500.000 kr. for­di Mil­jø- og Føde­va­re­kla­ge­næv­net i en kla­ge­sag var nået frem til, at kom­mu­nen i 2016 ikke hav­de ”doku­men­te­ret eller sand­syn­lig­gjort, at der er fore­ta­get en oprens­ning af strøm­ren­den”.
Den afgø­rel­se var alle­re­de af advo­kat og god­se­jer udråbt som den sto­re sejr. Også selv om der kun var tale om, at arbej­det skul­le doku­men­te­res bed­re.
Til grund for kom­mu­nal­be­sty­rel­sens beslut­ning lå også, at det vil­le koste man­ge gan­ge mere at lade ret­ten afgø­re sagen – også selv om man fik ret.
Den davæ­ren­de borg­me­ster, Uffe Jen­sen, for­tal­te, at sagen alle­re­de hav­de kostet kom­mu­nen ”et anse­e­ligt for­løb”. Advo­ka­ten fik tæt på en mil­li­on kr., kon­su­len­ter skul­le også beta­les og der­til kom de man­ge, man­ge arbejds­ti­mer, som for­valt­nin­gens ansat­te hav­de brugt. For­u­den den hal­ve mil­li­on, der fik ind på god­se­je­rens kon­to. Alt i alt kun­ne kom­mu­nen have løn­net mini­mum seks nye sosu-assi­sten­ter for beløbet.

Der må siges at være en for­skel på et krav om en erstat­ning på godt 39 mil­li­o­ner og til godt en halv million.

Koed-Jør­gen­sen kom­men­te­re­de kun i en mail til TV2-Østjyl­land: ”Jeg gik ikke efter at bela­ste kom­mu­nen, men blot efter at få ord­net pro­ble­met. Det er det ble­vet nu, så jeg er tilfreds”.

NØGLE-SAGEN

Til­freds var han også, da han kun­ne for­la­de stif­tet i Århus med en nøg­le til Fal­ling Kir­kes nord­dør, som kun han og fami­li­en måt­te benytte.

Engang hør­te kir­ken under Åkær. Men i 1810 blev den solgt til sog­nets gård­mænd for 17.000 rigs­da­ler.  Købs­kon­trak­ten hav­de en klau­sul: Eje­ren af Åkær skul­le have en pri­vat ind­gang og en sto­leræk­ke, hvor ingen andre måt­te sidde.

Den klau­sul blev uvist af hvil­ken grund ikke ophæ­vet, da kir­ken 1. janu­ar 1908 over­gik til sære­je – dvs. til menigheden.

I 2009 blev kir­kens nøg­le­sy­stem udskif­tet, og da god­se­je­ren sat­te nøg­len i døren, åbne­de den ikke. Der stod han så. Først kla­ge­de Koed Jør­gen­sen til provsten, som send­te kla­gen til biskop og stift. Biskop­pens afgjor­de, at god­se­je­ren ”til vide­re” skul­le have ret­ten til egen nøg­le, dør og sto­leræk­ke. Men ”til vide­re” pas­se­de ikke Åkærs ejer, så hans advo­ka­ter blev betalt for at sen­de en kla­ge til Kam­me­rad­vo­ka­ten, som i efter­å­ret 2010 nåe­de frem til, at god­se­je­rens adgang til kir­ken med egen nøg­le ikke kun­ne være tids­be­græn­set – det hele stod jo i købs­kon­trak­ten fra 1810.

”Nøg­lesa­gen”, som den blev kaldt, blev omtalt i fle­re af lan­dets avi­ser og på Ritzau, så også folk der ikke ane­de, at der i det østjy­ske lig­ger en lil­le lands­by ved navn Fal­ling, kun­ne føl­ge med i god­se­je­rens kamp for at kun­ne bru­ge den helt pri­va­te dør i kir­kens nord­s­i­de – og også høre om, hvor­dan god­se­jer­fa­mi­li­en har et pri­vat afluk­ke med gode pol­stre­de sto­le – en af dem end­da med armlæn.

De reser­ve­re­de plad­ser i Fal­ling Kir­ke står på Lokal­po­stens liste over histo­ri­er, der skal arbej­des med i det år, der begyn­der i mor­gen ved midnat.

”I keder jer da aldrig i den jyske lands­by med den god­se­jer”, skrev en af Lokal­po­stens læse­re. Og hun har ret. ”Never a dull moment”, som salig Lise Nør­gård lidt over­dre­vent vil­le have udtrykt det.
Kon­flik­ter­ne taget op i den­ne arti­kel er kun en del af de man­ge. Men det er nok, og hen­sig­ten er ikke at skri­ve en føl­je­ton.
Men det er værd at huske, at den tid er for­bi, hvor Odder kom­mu­ne gav god­se­je­ren ”lov­lig­gø­ren­de dis­pen­sa­tion”, den ene gang efter den anden, for så at bli­ve under­kendt i diver­se kla­ge­in­stan­ser. Og det er værd at huske, at uan­set hvor meget Koed Jør­gen­sen tru­er, kan han ikke fjer­ne alles ret til at gå på sti­er­ne i sko­ven eller i de fre­de­de områ­der. Ej hel­ler på offent­lig vej. Natu­ren omkring god­set er der abso­lut grund til at nyde.

Artik­len byg­ger bl.a. på:

Hel­heds­pla­nenKjeld Hil­lings­øs bog – Gene­ra­len
Diver­se stæv­nin­ger og gensvar fra kom­mu­nens advo­kat
Dom afsagt af byret og lands­ret i Koed Jør­gen­sens sag mod Ib Salo­mon.
Natur­be­skyt­tel­ses­lo­ven

Diver­se avis­ar­tik­ler – bl.a. Wee­ken­da­vi­sens sto­re arti­kel “Her­re­man­den”.
Inter­views
Læs også artik­len “Fru­en på Åkær tru­er lokal for­fat­ter” og artik­len
God­set er et “kul­tu­relt sam­lings­punkt

KALENDER

GRØNT VÆRKSTED
08. janu­ar kl. 19 – 21: Infor­ma­tions­mø­de om indret­ning af Grønt Værk­sted på Gyl­ling Mejeri.

MORGENSANG

09. janu­ar kl. 09.30 – 11.00 – mor­gensang i kir­ken og bag­ef­ter kaf­fe og hyg­ge i Sognehuset.

GYLLING SPISER SAMMEN

17. janu­ar kl. 18 invi­te­rer For­sam­lings­hu­set og Brugs­en igen til fæl­les­spis­ning – ham­bur­ger­ryg med flø­de­kar­to­f­ler og salat. Og sene­re kaf­fe og kage­bord. Det koster 100 kr for voks­ne og 50 kr for børn under 12 år. Køb bil­let i Brugs­en sene­st 12. januar.

SPISEVENNER


21. janu­ar kl. 12 mødes seni­o­rer fra Ørting-Fal­ling områ­det igen i Hal­lens Café og spi­ser sam­men. Lou­i­se ser­ve­rer fars­brød med ovns­teg­te kar­to­f­ler og grøntsager.