Fire søndage – og så er det jul

Halmkranse, gran og stearinlys har længe været til salg på Handelspladsen og i Dagli’Brugsen, hvis man selv skulle have lyst til at lave den. Eller også er den af metal fra sidste år og året før hentet frem og blevet pyntet op. Men uanset om det er den hjemmelavede eller genbrugskransen, så bliver det første lys  tændt på næste søndag rundt om i hele vores område. I køkkener og i stuer. Det fjerde og sidste bliver tændt 24. December. Lige før juletræet. Lidt usædvanligt – men sådan falder søndagene altså i år.

Det handler om adventskransen. Den juletradition, der som juletræet kom til os fra Tyskland. Første søndag i advent er den første dag i kirkeåret. Men det tænker de færreste på. Advent betyder komme. Det kommer af ”adventus domini” – som betyder Herrens komme – og har altid været en kirkelig begivenhed. Men den mere folkelige del handler mest om julehygge – et lys en mørk eftermiddag eller aften.

Adventskransen kommer fra Tyskland. Omkring 1900 spredte den tyske tradition sig til Sønderjylland, som på dette tidspunkt ikke var en del af Danmark. Og sådan var det frem til 1920’erne. De dansk-sindede brugte røde og hvis bånd i kransen for at markere deres ståsted. Men efter genforeningen i 1920, begyndte den sønderjyske advents-tradition at brede sig til hele landet. Men helt fat i alle fik den ikke før under besættelsen, hvor lysene var udtryk for håb, og hvor båndene var hvide og røde.

I 1946 var den så almindelig, at motivet på årets julemærke var en adventskrans.

Og siden har adventskransen været en del af den danske julehygge. Fire søndage – og så er det juleaften.