Alger, bilos og almindeligt skidt dækkede Genforenings-stenen, der står på Bilsbækvej skråt over for kirken og sognehuset, og den så forpjusket og forsømt ud. Hvis Margrethe II havde set den, ville hun utvivlsomt have sagt: ”Den kan I ikke være bekendt!”
Men nu er stenen renset. Menighedsrådet har betalt regningen. Som der står i mødereferatet:
”Stenen er blevet renset for alger. Yderligere renovering mener vi ikke påhviler os”.
Stenen er fredet. Det er alle de ca 650 genforenings-mindesmærker, vi har i hele landet. Det meddelte kulturministeriet i en pressemeddelelse, som blev udsendt 9. november 2018. En fortidsmindefredning, som det hedder, betyder, at stenen ikke kan hverken fjernes, flyttes eller ødelægges. Når det gælder stenene, må inskriptionerne dog gerne males op.
Vedligehold af stenens omgivelser påhviler ejeren af jorden, den står på. I Ørting står den på den tidligere præstegårds jord – så det er altså kirken, der skal sørge for at holde ukrudt væk fra den.
Ifølge kulturministeriets database “fund og fortidsminder”, er der i Odder kommune ikke mindre end seks genforeningssten. Foruden den i Ørting rejste også borgerne i Saksild og i Hundslund en sten. To er rejst i Odder og en i Vesterskoven.
Læs historien om og bag genforeningsstenen her