Kun Odder kommunes repræsentant sagde JA
Kanalhuset ligger i et fredet område, hvor intet må ændres. Huset må derfor heller ikke ændres til en helårsbolig. Det har et flertal i Fredningsnævnet for Midtjylland afgjort. Kun Odder kommunes repræsentant i nævnet ville give godsejer Johan Koed-Jørgensen lov. Han havde han søgt om ændringen til helårsbolig med bl.a. den begrundelse, at udlejet ”kan en familie føre kontrol og opsyn med området”. Men Fredningsnævnets flertal sagde altså nej. Kun Odder kommunes repæsentant i nævnet sagde ja.
PALÆVINDUER ERSTATTEDE DE SMÅ SPROSSEDE
Kanalhuset, der er Åkærs gamle bolig for godsets fisker, ligger i Sondrup-Åkær fredningen fra 1977 og dele af omgivelserne i fredningen af Uldrup Bakker. Her må bygninger ikke opføres – og eksisterende må ikke ændres uden tilladelse fra Fredningsnævnet. Naturen må heller ikke røres med mindre nævnet har givet tilladelse. Men begge dele har godsets ejer set stort på. Han skiftede i 2019 de små sprossede vinduer i det lille hus ud med palævinduer fra loft til gulv uden at sende ansøgning til Fredningsnævnet.. En specialkonsulent fra Slots- og Kulturstyrelsen skrev dengang i en udtalelse, at ombygningen “i betydelig grad svækker bygningens kulturhistoriske, arkitektoniske og miljømæssige værdi”.
Fredningsnævnet kom bagefter på besigtigelse, som det hedder, og gav da en såkaldt lovliggørende dispensation og bekræftede dermed den gamle vending, at det er lettere at få tilgivelse end tilladelse.
“FREMTRÆDER PARKLIGNENDE”
Også naturen omkring Kanalhuset er blevet ændret. Og ifølge Fredningsnævnet viser ændringerne, “et kontinuerligt forløb henimod at gøre en kulturhistorisk bygning mere egnet til helårsbeboelse i et naturbeskyttet område, der som følge af mangeårige indgreb har ændret status fra at være habitatnatur til i dag reelt at fremtræde parklignende. Dette er ikke i overensstemmelse med fredningernes formål og ville ikke være tilladt ved dispensation, hvis der oprindeligt var indgivet en samlet ansøgning herom”. (Afgørelsen kan downloades her)
Du kan læse Kanalhusets historie her