
”Det skal være muligt for offentligheden at komme ned til vandet og nyde naturen og den flotte udsigt”.
Med den begrundelse sendte teknisk udvalg i Odder kommune i januar 2002 et afslag til godsejer Johan Koed Jørgensen, som ønskede at privatisere vejen til det gamle fængsel, som han havde købt, og bygget om til lejeboliger efter først at have forsynet bygningen med søjler og klokketårn. Han ville også sætte en aflåst port op for at spærre adgangen. Men han fik NEJ både til at privatisere vejen og til at forstærke privatiseringen med en port.
Brevet fra kommunen må dog være blevet væk, for godsejeren satte skilte op med ”privat vej”, og stoppede også med verbale udbrud gående – her har du ikke noget at gøre.
Nu har han givet privatiseringen nok en tak. Endnu et ”adgang forbudt”-skilt er sat op ved indkørslen til Fjordbakken fra Alrøvej. Miljøafdelingen på rådhuset i Odder har modtaget anmeldelse og dokumentation fra en borger og vil behandle sagen meget hurtigt.
Godsejeren har allerede fået besked på at fjerne de skilte, han har sat op ved vejen til Rodstenseje. Men Koed Jørgensen har anket kommunens afgørelse til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Det er nødvendigt at forbyde adgang, sagde han til Horsens Folkeblad 26. april sidste år, fordi der kører store landbrugsmaskiner, og fordi de 12 lejemål på godset ønsker fred og ro.
Men hverken Koed Jørgensen eller andre godsejere kan forbyde gående eller cyklende at færdes på veje og stier i det åbne land. Ej heller kan de forbyde folk at færdes på en markvej. Heller ikke selv om de kalder det en indkørsel.
DER SKAL EN DEL TIL
Ifølge Friluftsrådet så kan Ejeren forbyde adgang med lovlig skiltning, hvis:

- Det i særlig grad generer privatlivets fred.
- Det generer den erhvervsmæssige udnyttelse af området.
- Der er behov for at beskytte plante- og dyreliv.
Men det er altid kommunen, der afgør, om færdsel eller ophold er til gene. Ikke en privat ejer.
Og når det gælder beskyttelse af plante- og dyreliv, er det ikke nok med en generel henvisning. Der skal være tale om navngivne arter.
Ifølge Friluftsrådet kan en ejer ikke uden videre henvise til ”privatlivets fred” eller til at den erhvervsmæssige udnyttelse bliver generet. ”Flere afgørelser fra Klagenævnet viser, at der skal ganske meget til, før færdsel eller ophold vurderes at genere privatlivets fred eller den erhvervsmæssige udnyttelse af en ejendom”, skriver rådet på hjemmesiden.