Lys Klitgård Boman stiller op for Enhedslisten til kommunalvalget 16. november. Hun er kun 18 år, men kan til enhver tid overhale mange af de noget ældre kandidater, når det gælder viden og indsigt. Hun har interesseret sig for politik i mange år – faktisk siden hun hørte forældrene snakke om nedskæringer i hendes børnehave, og fandt ud af, hvem der var ansvarlig. For hende har det været naturligt at følge med i aviser og nyhedsudsendelser. Hun har været medlem af kommunens klimaudvalg som repræsentant for de unge.
HAR TJENT PENGE SIDEN HUN VAR SEKS ÅR
Siden hun var seks år, har hun tjent sine egne lommepenge ved at sælge planter, der er blevet tilovers i forældrenes store have. Et lille bord ved vejen og et skilt med åben eller lukket har udgjort forretningen. Og hun er ikke den, der foretrækker mageligheden på bekostning af det, hun brænder for. F.eks. tager hun hver dag fra Alrøvej i Ørting til Statsgymnasiet i Århus V, fordi hun der kunne vælge den studieretning, der interesserer hende mest. Nemlig engelsk, billedkunst og mediefag. Det ville have været ulig lettere bare at have valgt gymnasiet i Odder og få en times fritid mere om morgenen og om eftermiddagen.
SLÆBESTEDER OG RENE STRANDE
Hun stiller op, fordi hun gerne vil være med til at gøre Odder kommune til et bedre sted at leve for alle aldersgrupper. Lys ved godt, det kan lyde som en kliché – men hun kan sagtens være mere konkret:
”Jeg vil gerne have en kommune med mange grønne rum, som borgerne kan bruge. Vi har en så flot natur med en lang kyststrækning. Jeg vil gerne have flere slæbesteder – altså steder, hvor små både kan trækkes på land og så kan folk nyde omgivelserne. Vi har kun to i hele kommunen. Jeg vil gerne have renere strande – og synes, vi skal give mulighed for at affaldssortere der. Ikke nøjes med at have små grønne affaldsbeholdere med 50 meters afstand”, siger Lys.
ENGSØER TIL DYR, PLANTER – OG MENNESKER
Hun ser også gerne, at vi får engsøer, som de har i Århus. Her er der en engsø ved Brabrand og ved Egå. En engsø bliver dannet når man stopper kunstig dræning af lavtliggende enge.
”Vi har så mange steder, hvor vi kan etablere engsøer. Det vil betyde meget for biodiversiteten”, siger Lys. ”Og det vil være rekreative områder, som det er let at komme til på cykel eller gåben. Engsøerne i Århus har tiltrukket mange fugle og plantelivet er rigt. Og stierne bliver brugt af mange mennesker. Den slags områder kan vi også få i vores kommune”.
STØT OMLÆGNING TIL ØKOLOGI
Lys mener, at kommunen bør arbejde aktivt for at få omlagt mere landbrug til at være økologisk. ”Jeg ved, at flere landmænd gerne vil – men de har brug for hjælp – famler lidt. Det kunne være godt, hvis kommunen ville hjælpe med kurser, konsulenter og netværk, så landmændene kender både regler og støttemuligheder. Kommunen er præget af meget store landbrug – men der er altså også mange mindre og små landbrug, og de har brug for en hånd, hvis de vil omlægge til økologisk dyrkning og dyrehold”.
RENT DRIKKEVAND
Også skovrejsning har Lys’s bevågenhed. ”Vi skal værne om vores drikkevand”, siger hun. ”Og her er det bedste, vi kan gøre, at plante træer. Men det går noget trægt her i kommunen. Bare se, hvor lidt der er sket med planerne for skovrejsning i Boulstrup. Det kan godt være, det kommer til at koste penge at få jorden omkring vandboringen, men det er altså vigtigt at sikre, at også kommende generationer har adgang til rent drikkevand. Men i øvrigt synes jeg, vi skal plante træer alle de steder, hvor vi kan. Det er vigtigt for biodiversiteten – og for at skabe endnu flere grønne rum for alle i kommunen”.
SÆT GRØNNE BUSSER IND
Lys har boet på Alrøvej siden 2008. Og hun ved, at den kollektive trafik i kommunens landområder er så dårlig, at det er nødvendigt at have bil. I de fleste familier to biler.
”Jeg synes, kommunen skal gå foran og stå for at sætte grønne busser ind – også små busser. Transport er nødvendigt for at folk fra landsbyerne kan komme til den letbane, der satses på – men som har skabt stor utilfredshed, fordi brugerne ikke kan regne med køreplanen. Men også for at kunne bruge kulturelle tilbud i Odder by. Når sidste skolebus er kørt hen på eftermiddagen, må de unge blive hjemme – med mindre forældrene arrangerer transport. Der skal være lige tilbud til alle – uanset hvor man bor i kommunen”.
SKAB SOCIALE ÅNDEHULLER
For Lys er det også vigtigt, at kommunen har sociale åndehuller drevet af frivillige. ”Der skal være værksteder, hvor frivillige f.eks. kan sige: ”Jeg vil gerne hjælpe jer med at lave keramik” – eller ”jeg vil gerne lave et foto- eller et skriveværksted”. Det skulle også være muligt at spise sammen for billige penge – så derfor skal madgrupper også drives af frivillige. Jeg synes, man som medlem af kommunalbestyrelsen skal gøre alt, der er muligt for at give og skabe rammerne for at styrke de sociale fællesskaber. Men man skal ikke som politiker bestemme, hvordan rammerne skal fyldes ud. Det skal brugerne. Sådanne sociale åndehuller bør vi også have i landsbyerne. Det er også en måde til at bekæmpe ensomhed for alle aldersgrupper”.
VI SKAL TAGE HÅND OM HINANDEN
Lys er optaget af klima, af den grønne omstilling og af at medvirke til at styrke alle sociale fællesskaber. Men velfærdsydelserne fylder også meget.
Som kandidat for Enhedslisten vil hun arbejde for gode personalenormeringer i både daginstitutioner og folkeskolen – at der bliver taget hånd om børn og unge med særlige udfordringer, og at der er god og værdig hjælp til gamle mennesker – hvad enten de bor i eget hjem eller i en af plejeboligerne.
”Vi er heldige at bo i et land med et socialt sikkerhedsnet. Men jeg synes, vi kan gøre det bedre”, siger hun. ”For mig er det vigtigt at arbejde for, at vi tager hånd om hinanden. Uanset hvilket behov, der skal opfyldes. Og jeg synes, det er vigtigt, vi tager ordentligt imod mennesker, der er på flugt. Jeg kan slet ikke forstå de mennesker, der gør alt for at lukke andre ude”.