Der står klaver i stuen. Greenpeace ”save the whales” på væggen. Og Steppeulvene i højtalerne. På gulvet i køkkenet står madskåle – tre katte. Alle tilløbere.
Vi er kommet indenfor ”Hos fr. Jensen”, som der står på skiltet ved vejen.
Fr Jensen – med fornavnet Inge – har boet i den lille landsby Aalstrup i 20 år, og her bliver hun boende, ”for jeg kan ikke finde bedre naboer, og vi har et godt sammenhold i byen”.
Hun medvirker selv til sammenholdet – er aktiv i bestyrelsen omkring Frysehuset – byens samlingspunkt. Hun var med i sommerens ”Konebutik”, er med til at arrangere fester og julefrokosten for alle kvinderne i landsbyen. Og så er hun for resten også lige gået ind i Lokalrådet.
BØRN OG UNGE
Inge er pensionist nu. Men hun har tidligere arbejdet med meget forskelligt. Hun er uddannet til at arbejde med vanskeligt stillede børn og unge og det har hun gjort på forskellige døgninstitutioner. ”Jeg kunne rigtigt godt lide arbejdet med de børn og unge. Men det indebar nattevagter, men da min datter blev ældre, brød hun sig ikke om, at jeg var væk om natten. Derfor holdt jeg op”.
Inge Jensen er også uddannet naturplejer, og kender miljølovgivningen ud og ind, hvilket har ført til sammenstød med områdets godsejer om bl.a. grøftekanter, som efter hans mening helst skulle ligne noget, der var klippet med en neglesaks.
Hun har også arbejdet i den økologiske have i Odder og på Odder Museum.
TEATER – HELE PROCESSEN
Og så har hun i mange år lavet teater. Ikke kun spillet roller – men har selv eller sammen med andre skrevet stykkerne og lavet kostumerne.
”Da jeg var 36 år brugte jeg min gamle studentereksamen til at komme ind på dramaturgi-studiet i Århus”, siger hun. ”Det var lidt for højtragende for mig, så jeg tog kun to semestre, men jeg var i en god gruppe, og vi lavede vores egne forestillinger. Jeg var i praktik på et lille teater, og der lærte jeg det hele fra grunden. Ikke bare at spille roller, men også at lave kostumer, skrive egne teaterstykker. Og det har jeg brugt siden”.
Hun har været gadegøgler, og har spillet teater for børn om sommeren i Botanisk Have i Århus.
I Odder var hun med til at starte teatergruppen KIK, der eksisterede i flere år og engagerede en masse unge. ”Vi holdt til på det gamle varmeværk på Nørregade – en forfærdelig bygning. Men vi lavede forestillinger”.
Inge har også været med i teater, der levendegjorde Odder Museums udstillinger. ”Ja da – jeg er såmænd blevet brændt som heks”, siger hun og griner højt. Det gør hun i det hele taget tit.
STOLT AF LANDSBYEN
Inge er helårsbader. Om morgenen tager hun ud til den gamle bro helt ude på spidsen af Alrø, og hopper hun i vandet. Sommer og vinter. Hun er glad for haven, hvor der står en malet, kornfed Buddha-figur, men det skal man ikke lægge noget i. Hun deler også en have med naboen – den kommer man til gennem et hul i hækken.
Inge er stolt af den lille landsby Aalestrup. Stolt af sammenholdet. Stolt af aktiviteterne.
”Vi har en superdagpleje på en gård, der giver børnene en masse oplevelser”. Hun er stolt af, at første del af en natursti, der skal gå hele vejen ned til vandet, er færdig – med støtte fra Friluftsrådet.
Hun er stolt af, at Frysehuset, har fået 50.000 kr fra Sonningfonden til istandsættelse – og de er ved at blive brugt.
Frysehuset blev i 2003 fundet bevaringsværdigt, og 24 husstande i landsbyen er med i foreningen bag det. I transformatortårnet opbevares redskaber.
”Vi skiftes til at slå græs, og vi har arbejdsweekender, så det hele altid kan være i god stand og bruges af landsbyens beboere”, fortæller Inge.
INSTALLATIONSKUNST
I den kommende weekend er der høstfest for landsbyens beboere. Og tidligere har de været samlet til Skt.Hans fest. Og om nogle måneder gælder det julefrokosten for alle byens kvinder. ”Vi skiftes til at lægge hus til – og alle bidrager med mad”.
Og til sommer skal der gang i ”Konebutikken” igen og landsbyens kvinder vil sælge produkter som marmelade, strikkede strømper, smykker og honning. Men først skal der holdes fernisering på en lille udstilling med ”installationskunst”, som hun laver sammen med Merete, naboen. Det sker 10. September mellem kl. 14 – 17 Aalstrupvej 42 – 44. Hvis du heller ikke ved, hvad installationskunst er, så er du velkommen til at komme – se og finde ud af det.