I 1974 flyttede en gruppe unge til Odder, og med i kufferten havde de ”Oplæg til dansk folkekommune”. Fra forskellige adresser i kommunen skulle de ind i organisationer, fagforeninger og institutioner samt på arbejdspladser. Her skulle de støtte kollegerne og styrke klassekampen. Enkelte bed endda i det sure æble og meldte sig hos socialdemokraterne.
EN STYREGRUPPE DER VAR AMDI VÆRDIG
Dette folkekommune-eksperiment bliver beskrevet i en større artikel i Odder Museums årsskrift ”I godt selskab”, som i år udsendes for 30. gang. 30 år i træk har frivillige skribenter og fotografer bidraget til at styrke kendskabet til vores lokale historie. Og der bliver ved med at være historier, der kan fortælles. Som nu den om folkekommunen. En styregruppe ledede slagets gang, og man skulle tro, at Stalins yngre brødre eller Amdis Tvind-tropper var flyttet til Odder. F.eks. spillede et medlem af kollektiverne håndbold i fritiden – men styregruppen gav ham besked på at stoppe. Det gavnede ikke klassekampen. Et andet medlem arbejdede hos en lokal landmand – stop det, det er arbejde for en kapitalistlakaj.
FRA VORES OMRÅDE
Folkekommune Odder gik i sin mor igen efter et par år – folk bakkede ud, bl.a. fordi de lagde afstand til styregruppens disciplin, der var at sammenligne med Fremmedlegionens. Men hvad der skete fra udflytningen til opløsningen, kan læses i ”I godt selskab”.
Fra vores område rummer hæftet artikler om Oldermandshøjen og arbejdet med at få stedet renoveret, om Brandbygegaard og alle stedets aktiviteter og om Fonden Ørting, der flyttede ind i det gamle plejehjem på Bilsbækvej, og som senere overtog friskolen på Persievej, da den lukkede.
MORDET – EN ÆGTE KRIMI
Også en ægte krimi er med i hæftet. Nemlig den om ”rivemordet i Torrild”. En landmand slog i 1703 sin nabo ihjel, men ingen kunne med sikkerhed sige, om det var med vilje eller et uheld, så sagen måtte igennem tre retsinstanser. Foruden at fortælle om mordet, giver artiklen et fint indblik i datidens retssystem. Dengang man også kunne blive dømt fredløs.
KØB HÆFTET HER
Mord, folkekommune, Oldermandshøj, Fonden Ørting og Brandbygegaard. Det er blot nogle af de emner, der er taget op i 2023-udgaven af ”I godt selskab”, der også rummer en stor artikel om det husmandsliv, der blev levet i 1950’erne og 1960’erne på Vestermarken – der, hvor Odder by nu har bredt sig. Artiklen fortæller ikke blot en familiehistorie, men også om det liv, der blev levet i tusindvis af familier på landet, hvor pengene var så små, at skattemyndighederne nægtede at tro, de kunne leve for så lidt.
Jubilæumsnummeret af ”I godt selskab” kan købes i Bog & Idé, i Gylling-Brugsen og i museets café, der også rummer en lille boghandel. Prisen er 180 kr. Det er en oplagt gave til alle, der interesserer sig for lokalhistorien – og det er mange, når man ser på Lokalpostens artikel-statistikker.