Det blev til historien om, hvordan køjesenge, dyner, børn og en sæk kartofler blev læsset op på en lastbil – og afsted gik det til ferien i et sommerhus, der i begyndelsen kun var et skur. Om hvordan der blev bagt pandekager i massevis – mens alle ungerne løb og løb rundt om huset igen og igen, så deres maver kunne rumme endnu flere.
Og til en fortælling om det lille barns angst for beskyttelsesrummet, når sirener lød i en større by under besættelsen.
For nu bare at nævne to af de historier, der blev skrevet, da Danske Seniorer i Ørting Falling samlede et par håndfulde medlemmer til mini-kurset ”Dit liv er en historie værd”. Kurset blev til i samarbejde med Lokalposten.
Det blev også til en historie om familien fra Ørting mose, som inden længe blive bragt i Lokalposten – og til en historie om, hvordan spørgsmål om sex blev mødt af en afvisende stemme og ryg – ”det er ikke noget vi snakker om”.
Målet med kurset var at få deltagerne til at turde gå i gang med at skrive deres erindringer til i første omgang børn og børnebørn. At droppe snakken om, at ”mit liv har altid været helt almindeligt – der er ikke noget at fortælle”.
For mange er det virkelig et spørgsmål om at turde gå i gang med at skrive. Forstokkede skoleregler om forskellen mellem at snakke og at skrive har sat spor.
Det lykkedes! Også selv om kurset kun varede tre gange to timer – incl. kaffe og hyggesnak.
Alle mennesker har en historie, der er værd at fortælle. Og den handler ikke kun om ét menneske, én familie – den handler også om deres levevilkår på et givet tidspunkt.
For en familie kan historien føre til bedre kendskab og forståelse for hinanden. Og for alle os andre kan historierne føre til en viden om en tidsperiode fortalt gennem et menneskes konkrete oplevelser.
Næste gang bruger vi flere eftermiddage – så vi kan få endnu flere historier frem. Da vi først fik smidt tidligere tiders stive skrive-regler ud, kom fortællingerne med beskrivelser, så vi alle kunne se det hele for os. F.eks. når en far måtte sidde og holde på den vaklende kakkelovn, når der var børnefødselsdag i huset.
Måske skal vi også arbejde med lyd næste gang.
Og så fik alle 90.000 medlemmer af Danske Seniorer kendskab til vores mini-kursus, da journalisten fra ”Seniorbladet” kom på besøg. Læs artiklen på side 40 og 41 her.