
14. december 1971 holdt bestyrelsen for Borgerforeningen Ørting Falling aftenmøde. De havde fået kaffen, den hvide lagkage og havde gjort et godt indhug i den brune, og var nået til punktet ”eventuelt”. Gårdejer Søren Jakobsen trak et stykke papir frem, foldede det ud og sagde: Jeg synes, vi skal bygge en hal, og den skal ligge ved skolen.
Den meddelelse måtte de andre lige skylle ned med mere kaffe og resten af den brune lagkage. Men så fik bestyrelsesmedlemmerne ellers munden på gled, og før de skiltes, havde Søren Jakobsen fået ja til, at han kunne gå videre med ideen. Og det gjorde han. Fem år fulgte med at samle penge ind på enhver tænkelig måde og at overvinde benspænd fra kommune, amt og indenrigsministerium.
Det ville koste 1,4 millioner at bygge en moderne hal med mødelokale, festlokale og cafeteria. Folk i området gav, hvad de kunne undvære, enkeltpersoner og firmaer donerede arbejdstimer og materialer og støttede med køb af stole til 90 kr. Søren Jakobsen forlod ikke hjemmet uden en mælkejunge, som han brugte til indsamling af penge.
27. november 1976 blev Ørting Hallen indviet med aktiviteter og 240 mennesker til spisning.
LOPPEMARKEDET ER EN TRADITION

Siden lokalsamfundet stod sammen om at bygge hallen, har det årlige loppemarked været en fast tradition, som skulle skaffe penge både til hal og til aktiviteter i hallen. ØFUG har stået i spidsen, men i 2023 meddelte foreningen, at den ikke kunne skaffe frivillige til at gå ind i arbejdet, så markedet måtte aflyses. Aflyse… nej, det skal blive løgn, sagde en gruppe mennesker, og så genoplivede de foreningen Hallens Venner, der ellers samme år også var gået den vej, hønsene skraber, fordi den til sidst kun havde to medlemmer. Og så blev der arrangeret loppemarked.
JO FLERE – JO SJOVERE
I et par år har det været svært at skaffe frivillige. Men i år har mange fået lyst til at hjælpe.
Lørdag d. 12. april vil 33 børn og voksne tage sig af opgaverne. Og søndag d. 13. vil 28 tage sig af de sidste opgaver og stå ved boderne og sælge de indsamlede lopper. ”Vi kan sagtens bruge flere”, siger Louise Jakobsen fra Hallens Café. ”Jo flere vi er, jo sjovere er det – og jo hurtigere bliver arbejdet gjort. Så er der god tid til at spise sammen og have en god dag”.

Det er et større arbejde at arrangere markedet. Men det er en aktivitet, hvor både børn og forældre kan være med, og det er et arbejde, der hurtigt kan give tilflyttere lokale venner og bekendte.
ET STØRRE ARBEJDE
At tilrettelægge arbejdet med loppemarkedet begynder lang tid før dørene til hallen åbner, og der er arbejde også bagefter. Der skal skaffes biler, traktorer og lastbiler til at køre rundt i hele området og samle ind – og der skal være frivillige til at tage sig af indsamlingen og til at sortere alt, der kommer ind. Plader skal lægges på gulvet i hallen, borde til lopperne stilles op. Det skal sikres, at der er folk til at sælge. Og der skal være nok til at rydde op bagefter – og næste dag. Og så er der cafeen, som skal sælge mad, men også sørge for de frivilliges forplejning begge dage.
HUSK HALBAL
Pengene, der kommer ind, går til vedligehold af Hallen og til nyanskaffelser. Da f.eks. børnene havde MGP-aften, kunne de se det på en helt ny meget stor skærm betalt af Hallens Venner, og foreninger, der bruger Hallen, kan også søge om tilskud til aktiviteter.
Hallens Venner arrangerede også med stor succes sidste år halbal og koncert med Kandis. Begivenheden bliver gentaget 24. maj. Der er stadig nogle få billetter til spisning, koncert og halbal tilbage. Prisen er 495 kroner for det hele. Køb billet her