Sidste år var det Cindy og de syv gadebørn, der indtog scenen, da Margrethelyst Friskole holdt skolefest. I år er den bomstærke Svend Felding, elverpiger og trolde, malkepiger, karle og herremand på scenen, når skolen 7. februar har skolefest, der traditionen tro indledes med en teaterforestilling. Tiden er skruet mange hundrede år tilbage.

”Historien om Svend Felding er et lokalt eventyr”, siger skoleleder Mai-Britt Abild. ”Inge Jensen fra Ålstrup skrev for længe siden et teaterstykke baseret på den fortælling. Det har vi bygget lidt videre på, så der er blevet plads til alle børnene, og Inge Jensen er med som instruktør. Det er et stykke lokalhistorie, som kommer på scenen. Børnene kan møde Svend Felding mange steder i området. Vi har hans bænk, hans bro – og også hans grav”.
Men i stykket får man – foruden de trolde og eleverpiger, der findes i mange eventyr – med dans, sang og tale også et indblik i, hvordan forholdene var for de mange herregårds-arbejdere”
At tage lokalhistorien ind på skolen er nyt. Traditionelt er det kongerne og magthaverne, der tegner Danmarkshistorien. Men lokalhistorien handler mest om almindelige menneskers hverdag og liv.
I Sverige har hembygdskunskap været et fag fra 3. klasse i nu 100 år. Men ikke i Danmark, hvor historieundervisningen er mere traditionel.
“Vi kan ikke tage et nyt fag ind”, siger skoleleder Mai-Britt Abel. “Men jeg vil gerne give alle børnene flere fortællinger. Det kan vi gøre i mange sammenhænge. F.eks. til morgensamlingen. Og fortællingerne findes i massevis i lokalområdet”.
|