Margrethelyst spiller lokalt eventyr

Sidste år var det Cindy og de syv gadebørn, der indtog scenen, da Margrethelyst Friskole holdt skolefest. I år er den bomstærke Svend Felding, elverpiger og trolde, malkepiger, karle og herremand på scenen, når skolen 7. februar har skolefest, der traditionen tro indledes med en teaterforestilling. Tiden er skruet mange hundrede år tilbage.

Dans, sang og replikker bliver øvet i aulaen på skolen

”Historien om Svend Felding er et lokalt eventyr”, siger skoleleder Mai-Britt Abild. ”Inge Jensen fra Ålstrup skrev for længe siden et teaterstykke baseret på den fortælling. Det har vi bygget lidt videre på, så der er blevet plads til alle børnene, og Inge Jensen er med som instruktør. Det er et stykke lokalhistorie, som kommer på scenen. Børnene kan møde Svend Felding mange steder i området. Vi har hans bænk, hans bro – og også hans grav”.

Men i stykket får man – foruden de trolde og eleverpiger, der findes i mange eventyr – med dans, sang og tale også et indblik i, hvordan forholdene var for de mange herregårds-arbejdere”

At tage lokalhistorien ind på skolen er nyt. Traditionelt er det kongerne og magthaverne, der tegner Danmarkshistorien. Men lokalhistorien handler mest om almindelige menneskers hverdag og liv. 
I Sverige har hembygdskunskap været et fag fra 3. klasse i nu 100 år. Men ikke i Danmark, hvor historieundervisningen er mere traditionel. 
“Vi kan ikke tage et nyt fag ind”, siger skoleleder Mai-Britt Abel. “Men jeg vil gerne give alle børnene flere fortællinger. Det kan vi gøre i mange sammenhænge. F.eks. til morgensamlingen. Og fortællingerne findes i massevis i lokalområdet”.

Svend Felding var karl og buddreng på Aakær. Engang blev han sendt afsted efter noget medicin. På vejen mødte han en gammel kone, som bød ham at drikke af et horn. Drikken har været magisk,  for den gav ham utrolige kræfter. Konen fortalte ham, at han på vejen ville møde en rød og en sort tyr. Den sorte skulle han jage væk.  Og da han mødte dem, var det med hans mange kræfter, en smal sag at jage den sorte tyr væk. Men i virkeligheden var det slet ikke en tyr. Det var en trold – en af de onde. Som belønning for at have jaget trolden væk, fik han lov til for altid at beholde 12 mands styrke.
Du kan læse Lokalpostens artikel om Svend Felding
her