Søndag d. 19. september kl. 12, bliver dørene til Ørting Hallen åbnet, og forhåbentligt vil det vælte ind med mennesker, der straks spotter det sted, hvor de skal gøre et godt køb – hvor det, de er på jagt efter, er samlet. Bedsteforældre og forældre vil holde godt fast i de små børns hænder, så de ikke bliver væltet, før de kommer til legetøjsafdelingen.
Det er sådan Joanna Schmidt gerne vil have, der ser ud i Hallen på søndag.
Joanna Schmidt er ØFUG-bestyrelsens repræsentant i skrot- og loppeudvalget. Det står for at stable markedet på benene og tjene penge til idrætsforeningens arbejde for børn og unge I området.
Det er hende, de frivillige skal ringe til og fortælle, hvornår de kan yde nogle timers arbejde. Og hun er sammen med resten af udvalget ansvarlig for, at der kan sættes flueben på den lange liste med ting, der skal gøres og arrangeres, før dørene kan lukkes op søndag kl. 12.
VOKSET OP MED FORENINGSLIVET
Joanna Schmidt er vokset op med foreningslivet i Haslev – en stationsby på Sydsjælland, som dengang var en af Indre Missions højborge, og hvor det vildeste, der skete var, da en gruppe unge besatte et hus. BZ’ere I Haslev – det blev der snakket meget om i byen. “Jeg cyklede forbi huset hver dag på vej til mit fritidsjob, da jeg gik i gymnasiet, siger hun. “Men jeg havde aldrig selv tid til at deltage i huset, selv om jeg syntes, det så spændende ud”.
Foreningslivet tog hun med sig, da hun efter gymnasiet flyttede for at tage en uddannelse.
Joanna er ergoterapeut, og de seneste 16 år har hun arbejdet i socialpsykiatrien i Horsens. Det er ikke, fordi hun er tryghedsnarkoman, at hun er blevet i jobbet så mange år. “Jeg møder hele tiden nye brugere, og de har alle forskellige behov. Så derfor er det tit som at få et helt nyt arbejde”, siger hun.
ØFUG I 15 ÅR
Hun var med i friskolens støtteforening, da vi havde den. Og idrætsforeningen ØFUG har været en del af hendes fritid I 15 år. Det begyndte med, at hun gik til mor-barn-gymnastik sammen med sin lille datter. Hun har været gymnastik-træner for de yngste børn, og hendes datter har – som mange unge i Ørting ‑været hjælpetræner.
“Jeg synes, det er vigtigt, at man lærer at give tilbage til et fællesskab, der har givet én gode oplevelser”, siger Joanna.
De seneste otte år har hun været i ØFUGs bestyrelse.
VI HAR BRUG FOR PENGENE
“Jeg håber virkelig, at mange vil komme til Hallen på søndag”, siger hun. Vi plejer at tjene mellem 60.000 og 70.000 kr den weekend. Og foreningen mangler de penge. For under Corona-nedlukningen måtte vi aflyse alle de aktiviteter, som giver os pengene til at gøre nye ting, tage til stævner, sende trænere på kurser og forny og skaffe flere redskaber til gymnastik og til fitness-rummet. Det kan mærkes, at et loppemarked og to byfester er blevet aflyst, og også at to store gymnastikstævner ikke kunne gennemføres. Det kan mærkes, at fitness måtte lukke i månedsvis.
Kontingenterne dækker de faste udgifter. Ikke alt det andet”.
SAMMENHÆNGSKRAFTEN
For Joanna har ØFUG og Ørting Hallen stor betydning for det, der med et lidt forslidt udtryk kaldes områdets sociale sammenhængskraft.
“Det er her, man har – eller kan få – kontakt med alle grupper i landsbyerne – på tværs af alder og andre forskelligheder. Det er her, nye beboere kan komme med i netværk og få venner. Og ØFUG har en klubkultur, så alle bliver ønsket velkommen”, siger hun. “Det er den eneste forening i området, der har tilbud til alle – fra fire år til 100. Andre foreninger – f.eks. seniorforeningerne – er for 60 +. Det samme er Spisevenner. I Hallen kommer fællesspisningerne nu også i gang igen. Og det er for alle. Også 60+”.
HALLEN ER VIGTIG
Det er ingen hemmelighed, at en skole og en børnehave har stor betydning for en idrætsforening i et lille lokalsamfund. Og i Ørting-området har vi ikke længere de to institutioner.
“Vi skal altså gøre opmærksom på foreningens tilbud til både børn og voksne på en anden måde”, siger Joanna.
“Det kan være en hjælp, at vi har et velfungerende fittness-rum i Hallen. Det kan være en hjælper, at vi har en café, hvor hele familien kan spise til en pris, der er til at betale, når børnene skal hentes fra gymnastik. Eller hvor man kan købe mad med hjem. Michael og Louise, som er det nye par i hal og café, har planer om at lave sodavands-diskotek. Og det kan få børnene til at føle, at Hallen er deres sted. Aktiviteter som byfesten og loppemarkedet kan trække tilflyttere ind – både som deltagere og som frivillige, så de hurtigt kommer til at føle sig hjemme. Vi har et julebal, der er for alle. Det er så vigtigt, at alle husker at opfordre nye naboer til at komme med og også følges med dem til at begynde med”.
DER ER BRUG FOR ALLE NÆSTE WEEKEND
Joanna opfordrer til, at mange melder sig som hjælpere til loppemarkedet i weekenden.
“Der er brug for alle både lørdag og søndag – også selv om man måske kun kan give nogle timer. Der er brug for hjælpere til at indsamle alle effekterne og til at få alt sorteret og stillet an. Det plejer at være hyggeligt om lørdagen, når vi spiser sammen, og når børnene leger og undersøger det indsamlede legetøj for at finde lige det, de gerne vil købe om søndagen. Der er også brug for sælgere og frivillige, der vil være med til at rydde op”, siger hun.
“Og så håber jeg, at alle I lokalsamfundet vil rykke ud søndag og komme til Hallen for at finde gode ting – måske også købe for lidt flere kroner, end de plejer. ØFUG har brug for pengene, for fortsat at kunne danne grundlag for fællesskabet i vores lokalsamfund”.
Hvis du har lyst til at hjælpe med loppemarkedet, kan du ringe til Joanna på tlf. 27 59 89 05 eller sende hende en mail – Josifischmidt@gmail.com