Hun kan fra det yderste af landsbyen Amstrup se vandet og den høje himmel fra stuevinduerne, og opleve, hvordan farver og bevægelser skifter hele tiden i denne kolde januar måned. Den langstrakte og flade Alrø ligger lige på den anden side. Og hun kan se ned til øen Vorsø, hvor hverken fauna eller flora må røres.
Her er vidder og natur, og det afspejler sig i kunstneren Annette Præstegaards malerier og keramik.
Ikke alene glæder hun sig dagligt over naturen i hele området. Hun glæder sig også over at være en del af lokalsamfundet.
Hun har haft tilknytning til området i 17 år. Først som sommerhusbeboer – nu som fastboende i sommerhusområdet tæt på det gamle fængsel.
Her sker rigtig meget”, siger hun. ”Gratis koncerter i kirkerne, foredrag og vi har et rigt foreningsliv. Herude behøver man ikke at være ensom”.
DRØMMENES OG KÆRLIGHEDENS STI
Specielt ét sted har fascineret Annette. Nemlig ”Drømmenes sti” – eller ”Kærlighedsstien”, som den også blev kaldt, da Annekset var kvindefængsel. (Læs Lokalpostens artikel om fængslet og stien her)
Stien har fascineret hende så meget, at da hun for et par år siden fik tilbudt en soloudstilling i Pakhuset i Odder, blev den bygget over stien som tema.
[ngg_images source=“galleries” container_ids=“20” display_type=“photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=“600” gallery_height=“400” cycle_effect=“fade” cycle_interval=“3” show_thumbnail_link=“1” thumbnail_link_text=“Vis billeder som billedgalleri” order_by=“sortorder” order_direction=“ASC” returns=“included” maximum_entity_count=“500”]
”Jeg fandt stien ved en tilfældighed”, siger hun, og jeg blev dybt fascineret af den over ca. 500 meters løb langs vandet ved den stejle skrænt på Jensnæs. Et par steder krøb den op ad skrænten op på en ny sti parallelt med den langs vandet. Her var gravet hylder og anbragt bænke. Her kunne man sidde i fred og ro og havde en storslået udsigt. Fangerne plantede blomster. Specielt et stort bed med påskeliljer tiltrak min opmærksomhed. Bænkene var faldet sammen. Stien var vokset til. Men jeg begyndte at stille spørgsmål. Hvem havde anlagt den? Hvornår? Hvorfor? Og hvem havde gået på den? Flere beboere her i Amstrup hjalp med oplysninger. Det samme gjorde tidligere ansatte i fængslet. Og for hver en oplysning blev jeg endnu mere fascineret af stien. Så udstillingens malerier, bronzefigurer og keramik havde afsæt i den”.
GODSEJEREN: HOLD JER VÆK!
I marts 2019 skal Annette Præstegaard have en ny udstilling i Odder. Nemlig i Vitapark. Også den udstilling vil tage afsæt i den gamle sti.
I dag er stien endnu mere forfalden. Den ligger på jord ejet af godsejer Johan Koed-Jørgensen, og han vogter her – som andre steder i sognet – nidkært over sin ejendomsret. Så hvad der måtte være tilbage af den, er privat som i PRIVAT, hvilket Annette også fik besked om, da hun udstillede første gang.
”Jo, Koed ringede da og fortalte lidt ophidset, at jeg havde været på hans jord. Han har vel ingen drømme”, siger hun med et skuldertræk. ”Eller forstår slet ikke, at stedet rummer den helt unikke historie”.
Men det er ikke kun drømme- eller kærlighedsstien, der har inspireret Annette. Også det rige fugleliv på Alrø er at finde i hendes arbejder. De findes f.eks. på det maleri, som Odder kommune forærede til den finske venskabsby, Salo, da byen i 2011 indviede et nyt rådhus.
FOTOGRAFI OG GRAFIK
Annette har altid haft trangen til at arbejde kreativt og til at skabe. Som 16-årig begyndte hun at fremstille keramik. Sådan noget kan man jo ikke leve af, så hun skulle også have en mere sikker uddannelse. Det blev først som reklamefotograf og senere som grafiker. Begge dele har hun siden brugt aktivt i reklamebranchen. En tid boede hun i København, men flyttede tilbage til Århus – byen hun oprindeligt kommer fra – da hun fik sine to børn.
Hun har gået på Kunstakademiet i fire år, og har også læst kunsthistorie på Universitetet.
Rejser og ophold i både USA, Frankrig og Italien har også inspireret til både billeder og keramik.
Listen over udstillingssteder er lang, og den fortsætter med at vokse.
Tingene bliver solgt hjemmefra – også Sienna-smykkerne, hvor hun bruger både glas, sten, sølv og messing. Men også i museumsbutikker, i gallerier og i de små butikker på Alrø, der især lever af sommersalget, kan man finde Annettes ting. Desuden sælger hun i forbindelse med udstillingerne.
MAN ER ALDRIG ALENE
Lyset har skiftet endnu en gang. Vandet i Horsens Fjord er blevet mørkere, og skyerne hænger tungt over Alrø.
”Jeg kan ikke undvære dette område”, siger hun. Og det er der mange andre, der heller ikke kan. Der er lys i vinduerne i mange af de tidligere sommerhuse, som nu er helårsbeboelse. ”Der kom også mange og holdt jul hernede”, fortæller Annette. ”Man er aldrig alene”.
Hun ærgrer sig stadig over, at drømmenes og kærlighedens sti har fået lov til at forfalde, selvom den rummer en så unik historie. Men i hendes billeder, keramik og bronze har den allerede fået nyt liv. Og det får den endnu en gang i marts 2019, når hun udstiller helt nye billeder i VitaPark.