I morges tændte børnene på Margrethelyst Friskole og Børnehave lys og sang for at markere, at i dag er Luciadag.
Det samme skete på mange andre skoler og institutioner over hele landet.
Det kan forekomme en smule paradoksalt, at vi i et protestantisk land med lys, optog og de særlige Luciaboller, markerer dødsdagen for en katolsk helgen. For det var Lucia nemlig. Hun var en ung kristen pige fra Sicilien, som 13. december år 304 led martyrdøden, og som senere af den katolske kirke blev kåret som helgen.
VI FEJRER LYSET
Men navnet Lucia kommer af det latinske lux, som betyder lys, og i artikler kan man læse, at i Norden handler det mest af alt om at fejre lysets tilbagekomst.
For ifølge den gamle kalendersystem, var lucianatten den længste nat. Nu er den 21. december vendepunktet.
I Sverige er Luciadagen blevet fejret siden 1700-tallet. I Danmark begyndte Lucia-optogene først fra 1944. Det var formanden for Foreningen Norden, der som en protest mod tyskernes besættelse af landet arrangerede et Lucia-optog i Scala i København 13. December. Siden bredte det sig til hele landet.
STØTTE TIL HANDELSPLADSEN
Der er lukket så meget som muligt for frysere og kølere på Handelspladsen, men alligevel koster elektriciteten det hvide ud af øjnene. Men Pandekagebilen og støttebidrag indbragte på få timer 16.000 kroner – eller et beløb, der betyder, at regningen fra elektricitetsselskabet for en måneds forbrug, kan betales. Pandekagebilen donerede pengene fra to timers salg ved Handelspladsen, og landsbyens beboere bakkede op og spiste fyldte pandekager til aftensmad. Den samme hjælp fik Dagli’Brugsen i Gylling.