Ventetiden for en afgørelse og afslutning på den sag om erstatning, som godsejer Johan Koed Jørgensen har anlagt mod Odder kommune, er snart lige til Guinness Rekordbog. Tre år og 10 dage er nu gået, siden stævningen blev afleveret med påstand om, at fordi kommunen ikke har oprenset Åkær Å ordentligt, er den ansvarlig for, at 200 hektar af godsets dyrkningsjord er forsumpet. Som følge af det, har godsejeren krævet, at kommunen ved kasse udbetaler en erstatning på 33 millioner.
”Vi venter stadig på et udspil fra Koed-Jørgensen”, siger en af Lokalpostens kilder på Rådhuset. ”Vi har allerede meddelt ham, hvad vi vil – eller rettere hvad vi ikke vil”.
FORLIG ER EN INDRØMMELSE
Det seneste forligs-udspil fra godsejerens advokat lyder på, at kommunen udbetaler en erstatning, der kun er nogle få procent af det oprindelige krav på 33 millioner kroner, siger flere kilder. (Så længe Koed-Jørgensens advokat ikke har meddelt, hvad hans klient vil gøre, er beløbets størrelse ikke offentligt). Kommunen har allerede meddelt – som kilden siger – ”hvad vi ikke vil”. Den vil altså ikke indgå forlig.
Gør den det – også om et beløb, der kun er en ringe brøkdel af det oprindelige krav – vil det være det samme som at indrømme, at den ikke har oprenset åen efter forskrifterne. Og siden dens advokat 18. juli 2018 sendte første gensvar på godsejerens stævning, har Odder kommune stået fast på, at der ikke er noget at komme efter. Den mangler også dokumentation for tabet af de 200 hektar dyrkningsjord, som Koed-Jørgensen mener er ødelagt på grund af kommunens forsømmelighed. Også dokumentationskravet er at finde i advokatens gensvar.
GÅ I RETTEN – ELLER LAD SAGEN FALDE
Gennemgang af stævning, modsvar og afgørelser på klagesager viser, at der er brugt utallige timer og energi på det ret beskedne vandløb. Også mange penge til konsulentfirmaer, som for kommunen har opmålt og beregnet vandgennemstrømningen i åen. Og siden 18. april 2018 har begge parter brugt penge på advokatbistand. Om der skal gå flere kroner ind på advokaternes konto, afhænger af godsejeren valg. Når kommunen ikke vil indgå forlig, har han kun to muligheder: at fortsætte sagen i retten – eller lade den falde og betale advokatregningen.