KORT NYT

PÅSKEUDSTILLING

Skærmbillede 2025 04 06 112647

Smyk­ker, små glas-for­års­blom­­ster, påske­kyl­lin­ger i alle for­å­rets far­ver. Det hele kan købes i Gal­le­ri­et på Den Gam­le Sta­tion i Ørting, når Dort­he Bent hol­der påskeud­stil­ling næste wee­kend mel­lem kl. 10 og kl. 16 både lør­dag og søn­dag. Også hen­des brugs­kunst som glas og fade i malet glas er til salg. Som altid invi­te­rer hun også en anden kunst­ner til at udstil­le. Den­ne gang er det Jet­te Mat­hi­slund, som kom­mer med male­ri­er og ler­skul­p­tu­rer. (læs mere her)

REFERATER

Referat 1

Refe­rat af Lokal­rå­dets gene­ral­for­sam­ling 20.03. er nu lagt ind under ”Lokal­råd og for­e­nin­ger”. Her fin­der du også refe­ra­ter af besty­rel­ses­mø­de­r­ne, hvis du som bebo­er i Ørting, Fal­ling, Ålstrup eller Amstrup skul­le få lyst til at føl­ge med i rådets arbej­de.  
 

TORONTOLYS HORSENSVEJ

Skærmbillede 2024 12 11 140018

Udval­get for kli­ma og plan har nik­ket ja til, at der skal laves en fod­gæn­ger­over­gang med tor­on­to­lys på Hor­sens­vej, så det bli­ver mere sik­kert at kom­me over vej­en til køb­mand og bus­stop. Læs mere her:   https://​oer​ting​po​sten​.dk/​f​o​r​v​a​l​t​n​i​n​g​e​n​ – ​a​n​b​e​f​a​l​e​r​ – ​a​t​ – ​u​d​v​a​l​g​e​t​ – ​n​i​k​k​e​r​ – ​j​a​ – ​t​i​l​ – ​f​o​d​g​a​e​n​g​e​r​o​v​e​r​g​a​n​g​ – ​p​a​a​ – horsensvej/

EFTERFORSKNING ER FÆRDIG

Poli­ti­et er fær­dig med at efter­for­ske sagen om ulov­lig fæld­ning af mere end 100 træ­er. Nu er det op til ankla­ge­myn­dig­he­den, hvad der vide­re skal ske. Det oply­ser TV2 Østjyl­land.
Det er åben­bart kun i kri­mi­nal­ro­ma­ner, ankla­ge­ren føl­ger poli­ti­et fra begyndelsen. 

TILLYKKE TIL HUNDSLUND

For tred­je år i træk løber Hund­slund med før­ste­præ­mi­en i Lokal­dy­sten. Anden præ­mi­en går til Rand­lev-Boul­­strup og tred­je­præ­mi­en til Sak­sild. Præ­mi­er­ne over­ræk­kes i Hund­slund Hal­len kl. 17 – med taler af udvalgsformænd.

Til­lyk­ke til de tre lokal­sam­fund. Også lidt ØV. For på trods af det fine frem­mø­de ved Hal­len 10. sep­tem­ber, end­te Ørting Fal­ling på sid­ste­plad­sen. Men i det mind­ste var det en sjov for­mid­dag. Børn, hunde og voks­ne i alle aldre hyg­ge­de sig.

Ny anløbs­bro på Alrø

Cykel­fær­gen mel­lem Alrø og Hjar­nø får en ny anløbs­bro næste år. Kom­mu­nal­po­li­ti­ker­ne har på det nye bud­get afsat 1,2 mil­li­o­ner kro­ner til pro­jek­tet på øens syd­spids.
Vin­te­r­ens storme øde­lag­de bro­en, og det før­te til for­sin­kel­ser. Fær­gen skul­le være begyndt at sej­le i påsken, men vi kom helt frem til 18. maj, før bro­en var repa­re­ret og sejlad­sen kun­ne begyn­de. Men den peri­o­de, hvor fær­gen sej­ler, er udvi­det i år. Frem til 30. sep­tem­ber sej­ler fær­gen hver dag – og fra 5. – 20. okto­ber sej­ler den wee­kend. Det bety­der, at hvis man har lyst, er der to wee­ken­der i sko­ler­nes efter­års­fe­rie, hvor man kan tage en tur til Hjar­nø. Bil­let­ter kan bestil­les her.

BYVANDRING

Engang kun­ne man i Ørting hand­le hos slag­ter, bager og fire køb­mænd, få repa­re­ret cyk­len, købe slik og også fin­de meter­va­rer til den nye kjo­le, der skul­le syes – måske til festen på hotel­let. Man­ge af dis­se små for­ret­nin­ger lå på Hor­sens­vej. De eksi­ste­rer ikke læn­ge­re, men huse­ne lig­ger der sta­dig.
29. sep­tem­ber kl. 13 – 15 har Kul­tur­Hub Odder arran­ge­ret en lands­byvan­dring, hvor Finn Ernst, der boe­de i Ørting som barn og ung, vil for­tæl­le om men­ne­sker og butik­ker. Turen begyn­der ved den gam­le sta­tion og slut­ter ved Min Køb­mand Ørting, hvor der er kaf­fe og kage. Det koster 20 kr. at del­ta­ge. Til­mel­ding her.

ENDELIG!

Efter måne­ders for­be­re­del­se og istand­s­æt­tel­se af butik­ken, er det nu gan­ske vist – Min Køb­mand Ørting åbner tors­dag den 5. sep­tem­ber kl. 10. Lige nu bli­ver de man­ge, der har teg­net sig for et øko­no­misk bidrag rin­get op: Det er tid til at beta­le. Bebo­er­ne har til sam­men bidra­get med mere end 600.000 kr.

NYT ASFALT  VEJ

Asfal­ten på vej­en mel­lem Ørting og Odder har læn­ge været nød­li­den­de. Mildt sagt. Men nu kom­mer hjæl­pen. Et nyt vil asfalts­lid­lag vil bli­ve lagt på, når det gam­le lag er fræ­set af.
Arbej­det begyn­der 19. juni. Det varer til og med 5. juli, hvis alt går efter planen. 

DET BLEV TIL 3.803 KM

Igen i år vandt Hund­slund lokal­dy­sten. På 2. plad­sen kom Sak­sild, som var med for før­ste gang i år. Gyl­ling snup­pe­de 3. plad­sen og Ørting-Fal­ling blev num­mer fire.

Alt i alt fik kon­kur­ren­cen bor­ge­re i de fire lands­by­er til at løbe, gå og cyk­le 3.803 km.

PROGRAMMER FOR DEN NYE SÆSON

Liter­vis af kaf­fe, kort­spil, bræt­spil, fored­rag, udflug­ter, fæl­les­spis­ning….
Dan­ske Seni­o­rers og Tors­dags­klub­bens pro­gram­mer for den kom­men­de sæson rum­mer gode ople­vel­ser for områ­dets “grå guld”.
Beg­ge pro­gram­mer er nu lagt ind under Lokal­råd og for­e­nin­ger. Som sæd­van­ligt fore­går det i Sog­ne­hu­set på Bils­bæ­kvej i Ørting.

THEJSEN FORLADER FONDEN ØRTING

Dit­te-Marie Thej­sen for­la­der job­bet som vice­for­stan­der på Fon­den Ørting for at bli­ve skole­le­der på Åsko­len, frisko­len i Hør­ning. Hun har arbej­det på opholds­ste­det i mere end 10 år.
Åsko­len har 150 ele­ver fra 0. – 7. klas­se, og en af Thej­sens opga­ver bli­ver at arbej­de med en over­byg­ning. Hun er uddan­net lærer fra Den Frie Lærer­højsko­le. Uddan­nel­sen er spe­ci­elt mål­ret­tet frisko­ler, efter­sko­ler og højskoler.

LOKALRÅD

Hvis du vil vide, hvad Lokal­rå­det for Ørting-Fal­ling arbej­der med for tiden, kan du ori­en­te­re dig i de møde­re­fe­ra­ter, der er lagt ind under ”Lokal­råd og for­e­nin­ger”.
Her fin­der du alle refe­ra­ter fra i år – og også fra de sid­ste par år. Nåe­de du ikke gene­ral­for­sam­lin­gen, kan du sam­me sted fin­de beret­ning, refe­rat og regnskab.

LUK IKKE DE TRÆNGENDE IND

Hvis det rin­ger på døren og frem­me­de beder om lov til at bru­ge dit toilet, skal du ikke luk­ke de træn­gen­de ind. For når de går igen, mang­ler du fle­re gen­stan­de. Den ene er en kvinde.

Det har ældre bebo­e­re i Gyl­ling ople­vet, da de var ven­li­ge mod de frem­me­de. Ven­lig­he­den blev ikke gen­gældt. Så glem med­men­ne­ske­lig­he­den – luk og lås døren. Ring til din nabo eller en anden, hvis de bli­ver uden for.

GENERALFORSAMLING

Alle over 16 år, som bor fat i Ørting-Fal­ling Sog­ne, er med­lem­mer af Lokal­rå­det. Også selv om de hver­ken har udfyldt en blan­ket eller betalt kon­tin­gent, som ellers er det almin­de­li­ge, når man bli­ver med­lem af en for­e­ning.  De kan møde op til gene­ral­for­sam­lin­gen og stem­me. Det­te års gene­ral­for­sam­ling fin­der sted d. 29. marts kl. 19 – 21.30 hos Dine­sen i Fal­ling. Lokal­rå­det har eksi­ste­ret siden okto­ber 2014 og skal være områ­dets kon­takt til kom­mu­nal­be­sty­rel­se og for­valt­ning.  Hvis du vil se, hvad rådet arbej­der med, så find alle møde­re­fe­ra­ter på Lokal­po­sten under Lokal­råd og foreninger.

ØFUG 80 år (3): Fem år med hårdt slid – og så hav­de vi Ørting Hallen

Den 27. novem­ber 1976 blev fla­get hejst, og akti­vi­te­ter begynd­te i den nye hal. Om efter­mid­da­gen blev der dæk­ket op til 260 gæster til spis­ning og så blev der ellers festet til langt ud på natten.
Ørting Hal­len var indviet.
For­ud var gået fem år med ind­sam­ling af pen­ge og så man­ge timer med fri­vil­ligt arbej­de, at alle­re­de efter det før­ste hal­ve år opgav ini­ti­a­tiv­ta­ger­ne at tæl­le dem.

SKYLLET NED MED KAFFE OG BRUN LAGKAGE

Sol­veig Jacob­sen – Der gik ikke en dag i de fem år, uden at vi snak­ke­de om pro­ble­mer med hal-projektet

Det begynd­te 14. Decem­ber 1971. Bor­ger­for­e­nin­gen holdt besty­rel­ses­mø­de, og som de gjor­de med så man­ge andre for­e­nings­mø­der, lag­de Sol­veig og Søren Jacob­sen på Kjeld­bæk­gård hus og kaf­fe til.
Under punk­tet aktu­elt trak Søren Jacob­sen et styk­ke papir frem og sag­de: Jeg synes, vi skal byg­ge en hal, og den skal lig­ge over­for skolen.
”Da de lige hav­de skyl­let den besked ned med lidt kaf­fe og resten af den bru­ne lag­ka­ge, opfor­dre­de de andre i besty­rel­sen Søren til at arbej­de vide­re med ide­en”, for­tæl­ler Sol­veig Jacob­sen. Hun er i dag 86 år, og bor i Odder, men føl­ger sta­dig leven­de med i, hvad der sker i vores område.
”Det gjor­de han, og i de fem år gik der nok ikke en dag, uden at vi snak­ke­de om arbej­det med hal­len”, siger hun.

PLUDSELIG TRAVLTODDER
Andre for­e­nin­ger i områ­det blev kon­tak­tet, og til et møde 8. Febru­ar 1972, mød­te mere end 100 besty­rel­ses­med­lem­mer fra dem op. En arbejds­grup­pe med syv per­so­ner blev ned­sat for at for­be­re­de, at der kun­ne stif­tes en sel­ve­jen­de institution.
Men den 9. Febru­ar blev ini­ti­a­ti­vet før­ste gang omtalt i de loka­le avi­ser, som Odder den­gang hav­de fire af – for­u­den en ugeavis.
Og så tog Fan­den ved folk i Odder. Fler­tal­let i byrå­det var deci­de­ret imod en hal i oplan­det, og sport­s­folk i Odder vil­le nu have den hal num­mer to, som man­ge hav­de snak­ket om, men ikke hand­let på.
”Det var sjovt, som de plud­se­lig fik travlt”, siger Sol­veig Jacob­sen og gri­ner. ”Men vi var alle­re­de langt med arbej­det, som Søren var for­mand for”.
Og det var ini­ti­a­tiv­ta­ger­ne. For alle­re­de 22. marts kun­ne der hol­des stif­ten­de gene­ral­for­sam­ling i ”Den sel­ve­jen­de insti­tu­tion Ørting-Hal­len”. 150 mød­te op – fra Ørting, Fal­ling, Gyl­ling, Hund­slund, Alrø og Boul­strup., og der blev valgt et repræ­sen­tant­skab på 35 med­lem­mer, som Søren Jacob­sen var for­mand for.
Efter det stif­ten­de møde, blev en besty­rel­se valgt, og der blev ned­sat et byg­ge­ud­valg med hånd­vær­ke­re og andre, der hav­de for­stand på byg­ge­ri. Og sidst – men ikke mindst – blev et pres­se- og ind­sam­lings­ud­valg nedsat.

SØRENS MÆLKEJUNGE

Søren Jacob­sen med­brag­te en mæl­kejun­ge i fem år

På det tids­punkt var ind­sam­lin­gen af pen­ge alle­re­de begyndt. Fir­ma­er og pri­va­te teg­ne­de sig for arbej­de og timer.
Det vil­le koste omkring 1,4 mil­li­o­ner kro­ner at byg­ge Hal­len med møde- og fest­lo­ka­le samt cafe­te­ria. Så der skul­le ind­sam­les godt 400.000 kr i startkapital.
Folk blev sendt ud til alle hus­stan­de i områ­det, og alle gav, hvad de kun­ne und­væ­re. Der blev holdt ban­ko, lop­pe­mar­ke­der – der blev solgt lod­sed­ler. Og støt og roligt vok­se­de pen­ge­tan­ken. Søren Jacob­sen hav­de en gam­mel mæl­kejun­ge, som var med ham alle ste­der, han kom. Han stil­le­de den ved udgan­gen, og fik altid gjort opmærk­som på, hvad den skul­le bru­ges til.

 

AAKÆR DONEREDE TRÆ

Maren Mar­kus­sen tog ned på Aakær – ingen andre turde

Maren Mar­kus­sen blev udvalgt til at tage ned på Aakær og bede eje­ren om at done­re træ til byg­ge­ri­et. Ingen andre tur­de, for Ebba Busky-Neer­gaard var ikke glad for besøg.
Tre gan­ge måt­te Maren afsted. To gan­ge kom hun ikke læn­ge­re end til døren. Men tred­je gang blev hun luk­ket ind, og gik der­fra med et andet ind­tryk af god­se­je­ren, end det hun blev til del i den almin­de­li­ge snak om hen­de, og et løf­te om 40 kubik­me­ter træ.
Da den før­ste ordi­næ­re gene­ral­for­sam­ling blev holdt sidst i maj 1972, var ind­sam­lin­gen nået op på 300.000 kro­ner – i rede pen­ge, i rabat­ter på byg­ge­ma­te­ri­a­ler, i byg­ge­ma­te­ri­a­ler og i fri­vil­ligt arbejde.

 

BENSPÆND EFTER BENSPÆND
Efter som­mer­fe­ri­en blev et fær­digt pro­jekt sendt til Odder byråd med anmod­ning om byg­ge­til­la­del­se og kom­mu­ne­ga­ran­ti for de lån, der skul­le optages.
Men nej. Byrå­det kun­ne ikke enga­ge­re sig i hal­byg­ge­ri de før­ste par år. Et møde med fem byrå­ds­med­lem­mer i febru­ar – ændre­de dog beslutningen.
På gene­ral­for­sam­lin­gen i juni 1973 måt­te Søren Jacob­sen dog med­dele, at det var en stak­ket glæ­de, at kom­mu­nen sag­de ja. For nu spænd­te amtet ben: Tek­ni­ker­ne kun­ne ikke god­ken­de grunden.
Det kun­ne de så godt i okto­ber, og alle var gla­de. Og det var godt, de hav­de haft glæ­den på forskud. For nu spænd­te inden­rigs­mi­ni­ste­ri­et ben.
Mini­ste­ri­et kun­ne ikke give dis­pen­sa­tion for byg­ge- og anlægsstop.
Igen var det Søren Jacob­sen, der fandt en vej: Vi stø­ber fun­da­men­tet, og så rej­ser vi en boble­hal. Den kan skif­tes ud, når vi kan byg­ge, og vil koste 158.000 kr. En ekstra­or­di­nær gene­ral­for­sam­ling i decem­ber 1974 gav grønt lys.

KØB EN STOLKUN 90 KRONER

Men beslut­nin­gen blev aldrig ført ud i livet. For i febru­ar 1975 gav kom­mu­nen grønt lys: Byg! Vi garan­te­rer lån og for­ven­tet driftsunderskud.
Ind­sam­lin­gen af bidrag fort­sat­te, mens udgrav­nin­gen begynd­te. Der skul­le skaf­fes så man­ge pen­ge og fri­vil­li­ge arbejds­ti­mer som over­ho­ve­det muligt. Dels til byg­ge­ri­et. Men også til sto­le i hal­len og sto­le og bor­de til cafeteriet.
Og hvad gør man så? Man beder selv­føl­ge­lig folk om at købe en eller fle­re sto­le til 90 kro­ner stykket.
Knap fem år efter at Søren Jacob­sen frem­lag­de ide­en om en hal under kaf­fen og den bru­ne lag­ka­ge, da Bor­ger­for­e­nin­gens besty­rel­se var nået til punk­tet even­tu­elt  – nem­lig 27. novem­ber 1976 blev Hal­len offi­ci­elt indviet.
Og belæg­nin­gen gjor­de enhver Odder-snak om, at der ikke var brug for en hal, til skam­me. Belæg­nin­gen var så høj, at en time måt­te skæ­res ned til 50 minut­ter blot for at have tid til at få hol­de­ne ind og ud.
Siden har Hal­len været en vig­tig del af lokal­sam­fun­det – og også som et min­de om en flok ildsjæ­le, der ikke vil­le fin­de sig i at skul­le tage til Odder for at træ­ne – og end­da bli­ve spist af med de dår­lig­ste træningstidspunkter.
Den seje­ste af de ildsjæ­le var Søren Jacob­sen, som fort­sat­te som for­mand for besty­rel­sen frem til juni 1979.

HALLENDAG
Siden er der kom­met en hal også i Hund­slund og i Hou. I Gyl­ling har efter­sko­len idræts­fa­sci­li­te­ter. Der­for er pres­set på Hal­len ikke helt så stort.
Efter en ned­gangs­pe­ri­o­de i ØFUG’s hånd­bol­dak­ti­vi­te­ter begynd­te den at lig­ne andre lidt for­søm­te lands­by-hal­ler – med afskal­let maling og lidt for gam­le ban­der med firma-logoer.
Men det er slut. Den er shin­et op og frem­står i dag tip-top-moder­ne med iso­le­ring, der har hal­ve­ret ener­gi-udgif­ter­ne, et vel­fun­ge­ren­de cafe­te­ria og stor søg­ning til gym­na­stik, bad­min­ton og vol­ley-ball. Tid­li­ge­re tiders festsal er ind­dra­get til fit­ness og ten­nis­ba­ner­ne er i orden.

Artik­len byg­ger på pje­cen “Ørting Hal­len 1976 – 2001”, avis­klip og interview

De før­ste to artik­ler i seri­en om ØFUG fin­der du her:
Tag selv suk­ker og brød med
Hug­get fane blev brugt i 50 år

Den næste arti­kel i seri­en bli­ver bragt på ons­dag. Den hand­ler om tiden, hvor der blev spil­let hånd­bold i ØFUG-regi – mas­ser af håndbold.

 

KALENDER

430055848 1155687762373833 7550536042272722195 n

MORGENSANG

Så er der igen mor­gensang i kir­ken og fæl­les mor­gen­mad i Sog­ne­hu­set i Ørting 12. juni kl. 09.30 til kl. 11. Det er for alle i Fjordpastoratet.

BYFESTBANKO

492898548 1128145456019130 3854797337864990096 n

Der er plads til 150 børn og voks­ne, når døre­ne 12. juni kl. 18.30 åbnes til byfest­ban­ko i Gyl­ling For­sam­lings­hus. Men fra kl. 17.30 er gril­len tændt i går­den, så hvis man bry­der sig om pøl­ser med brød, er aftens­ma­den klaret.

IRSK MUSIK VED MØLLEN

495367888 1140886611411681 6736593094032905102 n

Det “irske band” O´Hein spil­ler ved Møl­len 14. juni fra kl. 20.30. Der er gra­tis adgang – men der er ikke man­ge sid­de­plad­ser. Kan man ikke hol­de til stå­en­de at rocke med til musik­ken, er det klogt at med­brin­ge en lil­le klapstol. 

FESTMINISTERIET SPILLER

Så skal der dan­ses i For­sam­lings­hu­set, når Fest­mi­ni­ste­ri­et 13. juni spil­ler fra kl. 20 til omkring mid­nat. Går­den bli­ver taget i brug, så det er muligt at sid­de ude og spi­se, når Pan­de­ka­ge­bi­len åbner kl. 18. Det koster gra­tis at del­ta­ge, men der er kun plads til 150 inden døre. Men går­den vil sta­dig være åben. 

SE HAVE, MUSEUM OG DRIK DIN SØNDAGSKAFFE

Img 0007

Lis­beth viser den sto­re have på Per­sie­vej 21 frem d. 29. juni fra kl. 10 til sol­ned­gang, Stald­mu­se­et er også åbent, og gårds­plad­sen omdan­net til café.