Efter aflysninger i både 2020 og 2021 på grund af Corona-restriktionerne tænder Hads Herred Rockfestival i Gylling nu endelig for strømmen igen den 13. maj.
Hele ti bands med rock-koryfæerne fra Skagarack i spidsen er klar til at gå på scenen på sportspladsen. Janus Klinke Pedersen fra Odder har lavet plakaten, hvor selv Gylling Møller rocker, aftalerne om madboder er i orden, frivillige har meldt sig til forskellige vagter, en bus fragter festivalgæster fra Århus og Odder (og retur), og Niels i Brugsen er klar til at levere både drikkevarer og alt mulig andet.
Dog har arrangørerne været tæt på at kaste håndklædet i ringen på grund af en hurtigt voksende regeljungle, der truer med at spænde ben for det frivillige arbejde. Men stædighed og en ”fandeme nej”-indstilling fik dem til at fortsætte.
BRUGER KUN, HVAD DE KAN TJENE
Festivalen har kun været afviklet én gang tidligere, nemlig i 2019. Og heldigvis for det. For den gav et overskud, der har betydet, at Gylling Forsamlingshus kunne klare sig gennem nedlukninger uden andre indtægter.
”Men det er lidt, som om vi nu skal lave festival for første gang igen”, siger Morten Skak Ottosen, der sammen med Thorbjørn Forsberg og Søren Bøgh Nielsen er hovedansvarlige for festivalen.
”Der er dog erfaringer, vi kan tage med. Første gang brugte vi f.eks. masser af tid på at låne trailere, toiletvogne osv. Det var et større logistisk arbejde, og der var også en del, vi havde besvær med at lappe på. Så denne gang lejer vi. Det koster ganske vist. Men den sparede tid kan vi bruge til at lave festival og måske finde sponsorer”.
Sidst kunne de alt i alt bruge 60.000 kr. på festivalen. Denne gang har de skruet lidt op. Men det handler stadig om ikke at bruge mere, end de med rimelighed kan forvente kommer ind igen – og om også helst at generere et overskud til landsbyens forsamlingshus, der huser ”Metal I Forsamlingshuset”.
BRUGSEN STØTTER OS – VI STØTTER BRUGSEN
”Vi skal gerne sælge omkring 300 billetter. Prisen er sat relativt lavt, fordi vi godt ved, at Gylling for mange er langt ude på landet. Vi holder den på 350 kr. for voksne i forsalg – og 450 kr. ved indgangen. Unge mellem 11 og 17 år kommer ind for 295 kr. Og så regner vi altså også med, at folk drikker andet end vand”, siger Skak med et skævt smil. Han tilføjer, at man netop på grund af beliggenheden og manglen på offentlig transport har chartret en bus til at køre fra Århus og Odder til Gylling inden festivalens start og retur igen, når musikken stopper. Bussens billet inkluderer endda morgenbrød med øl og en dram på værtshuset Escobar i Århus.
Alle drikkevarer til festivalen bliver købt i Brugsen, ligesom det er kutyme til foreningens andre arrangementer.
”Vi får varerne til en rimelig pris”, siger Søren. ”Og vi støtter Brugsen, der har så stor betydning for det lokalsamfund, vi bor i. Den bakker op om alle lokale aktiviteter, og vi prøver at bakke Brugsen op. Også når vi har ”Metal I Forsamlingshuset” leverer den drikkevarer og det meste andet, vi har brug for”.
SKAGARACK VILLE HAVE 50.000 KR OG EN SPORTSHAL
Thorbjørn, Skak og Søren står altså bag både konceptet Metal I Forsamlingshuset og festivalen Hads Herred Rockfestival. Begge dele er i gang igen efter nedlukningerne. Ved førstnævnte er programmet som regel bygget op omkring tre-fire bands, som ofte er meget forskellige, men typisk spiller den hårde udgave af rock eller en af metalmusikkens mange under-genrer.
”Festivalen er som helhed lidt blødere musik end i forsamlingshuset”, siger Thorbjørn.
”Vi skal jo ikke kopiere, hvad vi allerede har. Selvfølgelig byder vi på både metal og hård rock – men der er også plads til rockabilly, punk, grunge og sågar gedigen, guitardrevet blues-rock ved Blindstone. Jeg vil sige, at langt de fleste sagtens kan holde ud at høre og sågar måske endda vippe foden lidt med på de fleste af de optrædende.”
Han er mere end bare en smule stolt af, at det er lykkede at hyre Skagarack til at komme til Gylling d. 13. maj.
”Jeg hørte dem i radioen og havde deres originalbånd, da jeg var en 10 – 12 år. Jeg sendte dem dengang et håndskrevet brev for at bede dem om autografer og spurgte samtidig, hvad det ville kræve at få dem til at spille en koncert. Og der kom skam svar retur med både autografkort og et maskinskrevet brev, der kunne fortælle, at det ville kræve som minimum 50.000 samt adgang til en sportshal. For mig er det jo så lidt sjovt, at jeg her godt 30 år senere får muligheden for rent faktisk at hyre nogle af mine musikhelte fra barndommen”, siger Thorbjørn, som har opgaven med at booke bands til såvel festival som Metal I Forsamlingshuset.
MINDST 150 TIMER TIL BUREAUKRATISK ARBEJDE: ”DET ER SVÆRT AT SE FORNUFTEN I DET”
Men det er ikke kun de konkrete ting til festivalen som musik, telte og toiletter, som festivalgruppen skal tage sig af.
Den har måttet bruge uforholdsmæssig meget tid på at søge om tilladelser og skrive rapporter til brandmyndigheder. Og kravene er vokset betydeligt siden første festival i 2019.
” Selvfølgelig skal alt være i orden. Og det var det også første gang, vi havde Hads Herreds Rockfestival. Men i 2019 kostede det kun få timers arbejde at få ansøgt om de nødvendige tilladelser”, fortæller Søren.
”Foreløbig har vi skullet søge omkring ti forskellige tilladelser, herunder aflevere en rapport på 24 A‑4 sider til myndighederne. Før vi overhovedet er færdige, så har det nok kostet mig 150 timer. På den måde kommer man til at ødelægge frivillige initiativer, for mange folk vil kaste håndklædet i ringen, når kompleksiteten går op for dem”.
Skak supplerer:
”Havde det ikke været for Søren og hans evne til at bide sig fast og sige ”fandeme nej, de skal ikke få os ned med nakken”, så havde vi givet op for længe siden. Når der her sidst i processen er dukket endnu flere tilladelser op, som skulle søges, har vi været meget tæt på at sige: Vi orker ikke mere”.
Thorbjørn siger: ”Det virker lidt som om, at Corona-nedlukningen efterlod en masse skrivebordsmennesker i et tomrum, og så sagde de: Lad os lave nogle nye regler. Men det frivillige arbejde bliver smadret eller i hvert fald unødigt besværliggjort, for ingen kan finde rundt i den regel-jungle uden timers hjælp og vejledning. Havde der så bare været en liste over de tilladelser, vi skulle søge til denne type af begivenhed. Men nej – det ene krav er bare fulgt efter det andet sådan lidt tilfældigt. Det er svært at se fornuften i meget af det”.
INGEN SURE MINER
Et af de mere rimelige krav til arrangørerne er, at de skal informere naboerne. Og de tre har kun mødt opbakning lokalt. Festivalpladsen er godt nok tæt på folks boliger, men de har ikke hørt noget brok.
”Vi vil informere naboerne endnu mere, for eksempel gennem Gylling-grupperne på Facebook”, siger Skak. ”Og vi håber da også, at de har lyst til at være med. Vores musikprogram henvender sig jo til stort set alle”.
De flere end 60 frivillige, der skal bruges før, under og efter Hads Herreds Rockfestival, har næsten alle meldt sig. Skabertrangen er stadig intakt, og rammerne for en begivenhed med succes er ved at blive skabt. Langt ude på landet.
Her eller i Facebook-begivenheden for Hads Herred Rockfestival kan du købe billet og læse om selve arrangementet og om alle ti bands, der varierer meget i stil. Der er også forskellige link, så du kan høre deres musik).
Festivalen har derudover lavet en officiel playliste hos musik-streamningtjenesten Spotify med alle optrædende . Og her kan du købe billet til bussen, som kører tur/retur fra hhv. Århus og Odder.