Nu ligger den gamle spejderhytte i en container og er på vej til at blive brændt af. Men katastrofen er ikke stor. Den var bundrådden og havde ikke været i brug i 25 år.
At få den fjernet er første trin i oprydningen omkring Oldermandshøjen på Mosevejen i Ørting.
Næste trin er at få fældet alle de selvsåede træer, buske og krat, der i dag omkranser det byting, som man finder på højen, og som er en del af vores kulturarv.
Stedet skal igen være, som det var for år tilbage, hvor alle kunne bruge det. Folk gik ture og holdt en pause på højen, hvor de sad på en af stenene i bytinget. Spejderne brugte stedet om sommeren, hvad mange Ørtingboere kan huske. Og børn på ture med dagpleje og børnehave spiste madpakkerne her.
Men siden er højen og bytinget altså groet så meget til, at stedet er ukendt for de fleste, og udsigten til et af de smukkeste områder vi har – nemlig Ondrup, Morsholt, Ørting og Randlev moser – er væk.
Projektet har fået 40.000 kr fra Lokalrådenes fælles pulje, som skal bruges til oprydningen.
OLDERMANDSLAUGET I ØRTING
En oldermand var formand for en sammenslutning, der skulle varetage medlemmernes interesser.
For mere end 100 år siden gik 24 bymænd fra Ørting sammen om at danne et oldermandslaug for at varetage jordbesiddernes interesser. De erhvervede en grusgrav på Bilsbækvej nær Mosen, en mergelgrav ved gården Dybvad og en fælles landsbysmedie.
Grus og ler kan måske synes underligt at gå sammen om. Men det blev brugt som byggematerialer. I mosen var mange grusgrave, og kuske kom langvejs fra og hentede materialerne på hestevogne.
Smedien var der også god brug for – skoning af heste, reparationer af landbrugsmaskiner osv.
Oldermandslauget skulle varetage gårdmændenes interesser.
Langs ad vejen blev der ikke brug for smedien, og mergelgraven blev købt af Dybvad. Grusgraven blev lejet ud til FDF for 1 tønder byg om året. Lejen er dog aldrig blevet opkrævet. Oldermandslauget blev mest af alt en selskabelig forening. I begyndelsen blev møderne holdt på Hotel Østvang i Ørting. Men senere, da hotellet blev lukket, flyttede møderne til laugmedlemmernes hjem. Her blev der holdt langvarige kaffegilder med mindst tre slags kage plus småkager.
ET BYTING PÅ HØJEN
I 1980 lagde hver af de 20 laugmedlemmer 350 kr på bordet, og så blev der etableret et byting på højen midt på Mosevejen. Det var en dobbelt halvkreds af marksten og i midten en 5 tons stor sten kampesten med inskriptionen ”Ørting Oldermandslaug 1980” og en gammeldags plov indhugget. Bag den blev en eg plantet, og træet har nu vokset sig stort. Markstenene har ingen inskription. Kun matrikelnummeret på laugmedlemmets gård.
I gamle dage lå bytinget midt i landsbyen. Her mødtes gårdmændene – eller bymændene, som de blev kaldt – for at beslutte, hvordan jorden skulle dyrkes – og for at afgøre tvister mellem landsbyens beboere. Kvinder og tyende havde ingen adgang. Kun jordejerne måtte være med.
Men bytinget på højen skulle være et sted, hvor oldermandslauget kunne holde sommerfest – og hvor også andre foreninger kunne holde møder og fester.
I begyndelsen blev området fint vedligeholdt, men de seneste 20 år er der ikke sket meget. Højen har intet matrikelnummer, og i lang tid troede alle, at området tilhørte Oldermandslauget. Men det er ikke tilfældet. Det tilhører kommunen, som altså også skulle have vedligeholdt det.
Men nu bliver der altså ryddet op, så stedet igen kan bruges af alle.