Han bor med familien i karetmagerens gamle gule hus på Bilsbækvej – lokalt bliver han kaldt Spejder-Lars.
Men i den grafiske verden er han mere kendt som Lars Nikolajsen, administrerende direktør for firmaet NIZE equipment, som han startede sammen med Nina, hans kone, for lidt mere end 10 år siden, efter at han havde arbejdet som produktchef og siden direktør for et firma i branchen.
NIZE equipment sælger super-printere så store, at de kan klare formater som tapet, store skilte, plakater og de firma-bannere der hænger i sportshaller. Også i Ørting Hallen.
Firmaet nøjes ikke med at sælge. Det servicerer også køberne, og hjælper dem med at få mest muligt ud af de printere, der kan koste flere millioner kroner. I dag lønner det 12 medarbejdere.
TO GAZELLE-PRISER
NIZE equipment har to gange fået avisen Børsens Gazellepris. Prisen gives til virksomheder, som har haft positiv vækst i fire regnskabsår, og samlet set mindst har fordoblet omsætningen i de fire år.
I den store grå bygning ved siden af det gule hus, hvor Karet-Åge byggede vikingeskibet til Jels og mange små både, er der nu et såkaldt showroom, hvor kunderne fra hele Norden, kan se maskinerne. Firmaet har lige nu hovedkontor i Skanderborg – meningen er, at det hele skal samles ét sted – når de rette bygninger bliver fundet.
ALT BLEV RENOVERET
Familien flyttede til Ørting i 2004. Den første tid gik med arbejde og med at renovere huset.
”Vi overtog det og bygningen ved siden af som et dødsbo. Ingen havde boet her i et par år, så det hele skulle renoveres, og mens det blev gjort, boede vi i et sommerhus i Rude i et halvt års tid. Vi har aldrig fortrudt købet”.
Også den grå bygning, der set udefra ligner en stor hal, fik en tur.
DEN HVIDE SKIFTES UD MED BLÅ FDF-SKJORTE
Da huset og tilbygningen var kommet i orden, blev der også tid til andet, og Lars gik ind i arbejdet med FDF. Hans datter, der nu er 19 år, var lige begyndt i første klasse, og var gammel nok til at være med.
”Jeg har selv været spejder, og jeg ville gerne, mine børn skulle have de samme gode oplevelser”, siger han.
Han har lagt masser af timer og energi hos spejderne de seneste 12 år.
Og da vi skulle tage billede til denne artikel, ville den administrerende direktør helst skifte den hvide skjorte ud med den blå fra FDF, for ”det er mere sådan, folk her kender mig”, og billedet skulle tages på pladsen ved siden af præstegården, hvor FDF holder til med bålplads, shelter og en lille hytte.
”Jeg er ikke selv så sporty, og jeg synes, det er vigtigt, der er et fritids-alternativ til børn, der måske ikke er så gode til at sparke til en bold eller til at dyrke gymnastik. De kan jo så meget andet – men mange af de godt 40 FDF’ere er også med i idrætsforeningerne”.
HAR PLADS TIL ALLE
Lars finder det vigtigt, at spejderne har plads til alle – og at børnene får en masse udfordringer, som lærer dem en masse. De lærer gennem leg.
”De bruger knive og økser – lærer at bruge dem rigtigt. De tænder bål og de bygger – for bare at nævne nogle af de mange aktiviteter”, siger han. ”De kommer på ture, og er med på lejr. Landslejren samler hvert femte år mange tusinde børn og unge fra hele verden. Det giver deltagerne selvtillid at arbejde sammen med andre og bygge op – uanset om det er på den store lejr eller på en weekend-tur. Vi giver nogle rammer og regler, og det har de det godt med”.
MOBILFRIT OMRÅDE
Fra børnene er 14 – 15 år, er der et hav af kurser, de kan deltage i og hvor udfordringerne står i kø. Det kendetegner også spejderbevægelsen at de lidt ældre børn underviser de yngre.
”Tilbagemeldingerne er, at FDF’erne er ikke bange for at tage teten – gå forrest uden at skubbe til andre”, siger Lars.
Han har været med på vandreture i Norge og i Østrig. Og her gjaldt, som for alle andre aktiviteter, at det er mobil-frit område.
”Selvfølgelig kan børnene ringe hjem, hvis det er nødvendigt”, siger han. ”Men det har slået mig, at de tilsyneladende ikke savner deres telefoner. Heller ikke de børn, der er vant til at sidde med dem konstant”.
KREATIVITETEN BLOMSTRER
Også børnenes kreativitet har også slået ham. Ikke mindst efter at han var med på landslejren i 2011, hvor temaet var innovation, og 12.000 børn og unge arbejdede med at få nye ideer. Det imponerede både Lego og Novo Nordisk, hvad børnene kunne nå frem til på kort tid, fordi de ikke bruger ordet ”plejer”.
En gruppe FDF’ere fandt ud af for Novo Nordisk hvordan man i meget varme områder kan køle insulin ned i jorden, med meget simple midler. Så medicinen stadigvæk er brugbar næste dag. Og et andet hold fandt ud af hvordan man på en stor losseplads i Mellemamerika, kunne lave bogstaver ud af skrald som jern og plastik og derved anvende det i undervisningen af børn. Et projekt der omgående blev omsat til handling af nødhjælps organisationerne i Mellemamerika.
KALD DET LOKALE SPONSORATER
Nu hans børn er blevet ældre, er Lars ikke så aktiv i FDF, som han har været. Men han er der, når der er brug for ham. Som også andre foreninger i lokalområdet kan få hans hjælp.
”Jeg har hjulpet Hallen lidt med nogle print – også Handelspladsen og jeg har lavet plakater til Odder Little Culture Club, der arrangerer koncerter – bl.a. sammen med Brandbygegaard i Amstrup.
Da der sidste år var pinsekoncert i gårdens gamle trælade, var det store scenetæppe printet på en af firmaets printere. Jeg hjælper gerne, når jeg kan – kald det lokale sponsorater. Det er vigtigt, vi kender og støtter hinanden i de små lokalsamfund”.
DEN ÅRLIGE LADEFEST
På Bilsbækvej kender de hinanden, og mødes til den årlige en ladefest eller høstfest.
”Det begyndte for mange år siden i Kirkebakkens lade. Men vi har da også været her i vores bygning”, siger Lars.
”Det vigtigste er, at alle der kan, mødes. Alle aldersgrupper er med. Vi har spil, og tager alle sammen mad med, der bliver sat op på en gammel hestevogn. Vi får også lidt at drikke, og specielt de gamle beboere får en lille snaps. I det hele taget går det ud på at have en god oplevelse sammen. For når man har haft det og kender hinanden, er det lettere at bede om hjælp, hvis man har brug for det”.
Det er tiden, hvor den hvide skjorte skal på igen – og den blå FDF-uniform gemmes lidt væk. Den administrerende direktør skal på arbejde igen i egen virksomhed.
Det kan godt være, at NIZE equipment flytter fra Ørting, fordi der ikke er plads til at udvide, men familien bliver. For Karet-Åges hus på Bilsbækvej er et godt sted at bo.
Lige før påske bringer Lokalposten en artikel om Karet-Åge, der bl.a byggede vikingeskib til Vikingespillet i Jels.