Naturen trækker i hende

Lucia Alba Broberg bor på Horsensvej i Ørting sammen med to drenge på 11 og 13 år, og her har de boet i to år. Hun er vild med udendørsliv, laver gerne mad over bål, og som ung betalte hun en hulens masse penge for et kursus, så hun kunne lære grønlandsk.

Hun er ansat i Odder kommune som event-koordinator. Det betyder mere konkret, at hun sammen med andre ansatte og grupper af

Lucia – hjælper gerne med at udvikle aktiviteter i lokalområdet

frivillige skal arbejde med at skabe en attraktiv bymidte gennem en masse aktiviteter – på Torvet og det gamle Centralhotel. Lucia arbejder med aktiviteterne – fra de blot er en idé til de bliver ført ud i livet. Foreløbigt er det blevet til Torvemarked den første lørdag i måneden, hvor lokale producenter kan få et gratis stade og sælge produkter som f.eks. frugt, grøntsager og ost, og hvor der også er plads til at sælge hobbyarbejder. Desuden har der været byttemarkeder, hvor folk kan komme med ting og tøj, som de ikke har brug for mere, og så bytte til noget, de kan bruge nu.

TORVET OG CENTRALHOTELLET
Aktiviteterne på Torvet skal bl.a. tiltrække flere mennesker til gavn for forretningerne på Rosensgade – og Køb Odder er en af samarbejdspartnerne.
Bysalen, som er den gamle restaurant på Centralhotellet, kan forskellige gruppe låne til deres arrangementer – bare de er åbne for alle. Her holdes f.eks. barselscafé, brætspilcafé og fællesspisning. Ideen bag aktiviteterne er at skabe netværk mennesker imellem. Lucias opgave er bl.a. at hjælpe folk videre, når de kommer med en idé.

FIK MADPAKKE OG HUNDEN MED
Hun har tidligere arbejdet 10 år i restaurationsbranchen – og også som pædagogmedhjælper. Hun har taget en uddannelse i Innovation Event Management. Bag den titel ligger, at hun kan arbejde med forskellige projekter – lige fra at udvikle en idé og arbejde med den til den er ført ud i livet.
Hun har til nu primært brugt uddannelsen til at arrangere friluftsaktiviteter.

”Jeg har altid været vild med udendørsliv”, siger hun. ”Som barn boede jeg på landet ved Skanderborg og ved Vejle. Min mor smurte en madpakke, og så gik jeg sammen med hunden ud for at opleve, hvad naturen måtte have at byde på. Da mine drenge var små, tog vi tit på heldags-ture. Vi tager stadig på ture, men ikke hele dagen. Det gider de ikke mere – for nu har de en alder, hvor computerspil og piger begynder at fylde”.

FRA SYDAFRIKA TIL NUUK
Lucias mormor var fra Grønland – og hendes mor boede der til hun var omkring 7 år. Selv har hun arbejdet i Nuuk i huset hos en sygeplejerske.
”Jeg har altid været tiltrukket af de oprindelige folk. Jeg hørte indianere fra Bolivia spille på gaden i Århus, da jeg var lille, og så var jeg solgt. Som ung brugte jeg en hulens masse penge på et kursus, så jeg kunne lære at tale grønlandsk, og jeg er tiltrukket af inuitternes kultur. Og selvfølgelig har det da noget at gøre med min mors rødder i Grønland”, siger hun.
Som ung rejste Lucia meget. Hun har bl.a. været i Sydafrika hvor hun gik på en engelsk sprogskole og boede på et kæmpekollegium

Lucia har altid været vild med udendørsliv

med masser af internationale studerende.
”Jeg vil gerne give mine børn mulighed for også at rejse – gerne sammen med mig. Vi har ikke haft råd til det endnu. Men det kommer”.

BRUG FOR VELKOMST
Hun er glad for at bo i Ørting, og ser en mulighed for, at landsbyen kan blive bedre til at tage imod tilflyttere.
”Jeg har gode naboer, men som ny beboer her kunne jeg godt have brugt en introduktion til området, til foreningerne osv. I f.eks. Hou kommer et medlem af Lokalområdet og byder velkommen og udleverer lidt materiale om byen, hvad der foregår og hvor man henvender sig for at komme med. Landsbyen er ikke større, end at man ved, hvornår nye beboere flytter ind i det hus, der var til salg”.

BÅL I FDF-HYTTEN
Hendes drenge er blevet for store til at bruge legepladsen. Men ved siden af præstegården på Bilsbækvej ligger et stort grønt område, som kun FDF bruger. Her har familien været for at tænde bål og lave mad i bålhytten, hvor man kan sidde i tørvejr. ”Det kunne man godt

Vores område rummer masser af muligheder for udendørsliv

gøre flere sammen for at styrke det sociale fællesskab i landsbyen”, siger hun. ”Jeg synes, vi mangler samlingssteder. Vi har Ørting Hallen, og kirken har Sognehuset. Men det er alt”.
Hun er meget glad for naturen heromkring – fordi den giver masser af muligheder for det udendørsliv, hun er så glad for. Der er muligheder for at gå, cykle, løbe på rulleskøjter og surfe ved Amstrup. ”Det kan sælge området”, siger hun.
Lucia ser frem til de stisystemer, som vil være en del af Naturprojekt Horsens Fjord, som de tre kommuner – Odder, Hedensted og Horsens – samarbejder om. ”Det kan gøre vores område endnu mere tiltrækkende for mennesker, der har et ønske om at flytte ud og være i naturen”, siger hun.
Hun vil gerne involveres i aktiviteter i lokalsamfundet. ”Jeg ved noget om at udvikle ideerne,  gøre dem brugbare og føre dem ud i livet. Jeg er ret gæstfri, så bank bare på min dør”, siger hun.