Jernbanen blev åbnet 14. maj 1904 og 31. marts 1967 kørte toget mellem Odder og Horsens den sidste tur. Sporene var slidt ned, busserne havde overtaget passagererne og lastbiler sørgede for fragten af varer.
Det gamle banelegeme er nu ændret til en 36 kilometer lang vandre sti, der går gennem flere af de gamle stationsbyer og nogle af strækningens trinbræt. Det var en del, for det 24. stop fra Horsens var Odder Station. (Hele ruten kan ses her)
Ørtings bidrag til vandrestien er turen ned gennem Mosen. Den begynder ved den gamle station i Bilsbæk, hvor der også er en lille parkeringsplads, som kan benyttes af dem, der ikke er til hele Horsens-Odder-turen, men kun vil gå en tur i et område, der byder på gode oplevelser.
HALEN RUNDT
Gå fra stationen op til vejen Halen på venstre hånd og gå gennem det bakkede landskab med de smalle veje. I dette område lå mange små ejendomme, hvor en smule jord og et tørvelod skulle brødføde en – som regel stor – familie. Flere af de gamle huse er nu revet ned. De var i så dårlig stand, at renovering ikke kunne komme på tale. Men mange er bevaret.
Man kan vælge at følge Halen hele vejen og komme tilbage på Bilsbækvej og gå tilbage til den gamle station. På vejen passerer du ”Rakkerhuset”, som nok er et syn værd.
MOSEVEJEN
Men man kan også fortsætte til Mosevejen med de fleste af de små huse til venstre og skrænter til højre. Bag husene er der udsigt til hele det store mose-areal.
Mosevejen er et af kommunens kulturmiljøer, og skal derfor bevares, fordi den fortæller en historie. (Et kulturmiljø defineres som et geografisk afgrænset område, der afspejler væsentlige træk af den samfundsmæssige udvikling). Hvert eneste af de gamle huse rummer en historie om de mennesker, der var her før os – og som havde ganske andre levevilkår. (Historien om et af husene kan læses her).
OLDERMANDSHØJEN
Tæt ved nummer 72 og nummer 70 kan du tage stien op på skrænten og komme op på Oldermandshøjen. Den trænger til at blive ryddet for buske, krat og selvsåede træer. Og det vil ske før eller siden. Men det er dog muligt at nyde den smukke udsigt over mosen.
Fortsæt ad Mosevejen helt ud til Horsensvej, kryds vejen og fortsæt turen på stierne ind i Randlev Mose.
EMMANUELSTIEN
Flere steder på ruten er nu sat skilte med en tekst om Ørting og om Mosen.
På kortet er også indtegnet en gul rute, der begynder på Bilsbækvej tæt på kirken og Sognehuset. Den er ikke en del af banestien, men er en mere lokal rute. Emmanuel-stien, som markvejen blev kaldt, fordi den begyndte ved mælkekusken Emanuel’s hus, var tidligere ”hovedvejen” til mose-området. Den rute er beskrevet i første del af artiklen her.