
Her er regnvand blevet samlet op i tønder – lang tid før det blev moderne. For hvorfor dog bruge grundvand til havevanding? Bær og grøntsager har aldrig set et gram kunstgødning – lang tid før økologisk havebrug blev almindeligt. For hvorfor dog svine mere end højst nødvendigt? Og hvad andre kalder ukrudt, har hun spist lang tid før fancy restauranter begyndte at jagte Michelin-stjerner ved at servere brændenælder, mælkebøtter og ramsløg. For hvorfor dog lade god vitaminrig mad gå til spilde? Hun har dyrket haven økologisk og med tanke for biodiversiteten længe før ordene blev kendt af alle. Og hun siger som Peter Plys: “Ukrudt er også blomster, når man først lærer dem at kende”.
Lisbeth Jørgensen på Persievej 21 i Ørting tilbringer det meste af foråret og sommeren i den store have. ”Aldrig er jeg mere tilfreds, end når jeg arbejder der”, siger hun. Hun har altid undgået spild – og har altid tænkt på ikke at belaste miljøet – også uden at snakke om det. Sådan har det bare altid været for hende.
HAVEN ER ÅBEN – OG KAFFEN ER KLAR

Søndag d. 29. juni åbner hun den store have fra kl. 10 til solnedgang for alle, der har lyst til at komme, og der er gratis kaffe og hjemmebagte småkager på gårdspladsen. Kommer der en byge eller to, rykker kaffen og snakken mellem de besøgende bare inden døre.Åbningen til solnedgang fordi – som Lisbeth siger – måske er der mennesker, som gerne vil tage en lille aftentur og så få deres kaffe her. Det kunne da være hyggeligt.
Det er ikke kun den store køkkenhave med grøntsager krydderurter og bærbuske, der er åben. Det er også den del af haven, der er afsat til blomster. Her er ikke meget græs. Men der er mange stier, hvor man støder på de mange forskellige figurer af jern, som hun har samlet gennem årene.
I tilgift kan man også se det lille stald-museum, med alle de gamle landbrugs- og køkken redskaber, Lisbeth har samlet, og man kan også købe et glas med hendes hjemmelavede marmelade, og få et godt haveråd, hvis man har brug for det.
