Dukkehus fik sønderjyde til Ørting

Du kan møde Pia Nøhr Kristensen på vejene omkring Ørting, når hun løbe-træner til et halvmaraton eller ræser afsted på en mountainbike. Hun er tilflytter og sønderjyde – kommer fra Haderslev og er socialrådgiver og zoneterapeut.

At hun kom til at bo i Ørting skyldes et dukkehus på Bilsbækvej.

”Mens jeg blev uddannet som socialrådgiver, boede vi i Århus. Da jeg var færdig for 15 år siden, ledte vi efter hus, og så faldt vi for et lille hus på Bilsbækvej. Vi kendte overhovedet ikke landsbyen, men vi var vilde med huset, og det passede til vores økonomi”, siger hun.

Nu bor hendes forældre i dukkehuset. De er flyttet fra Haderslev for at være tættere på hende og de to børnebørn. Selv har hun de seneste tre og et halvt år boet i et hus i Smedegade-kvarteret, hvor hendes datter mener, det må være muligt at have en giraf som husdyr. Og helt uret har pigen ikke. For på det højeste sted er der 4,5 meter til loftet. Her bor hun sammen med de to døtre – Alvilda og Selma samt – ikke at forglemme – hunden Frode, og hun har absolut ingen planer om at flytte.

TAGER FAT OM ÅRSAGERNE

“Man skal have fat om årsagen, hvis ikke symptomerne skal komme tilbage”

Der er måske lidt langt til Randers, hvor hun arbejder som konsulent ved jobcentret, men det rører hende ikke.
”Jeg kan lide arbejdet med de mennesker, der også har andre problemer end lige ledighed. Når man lytter til den politiske debat kan man godt tro, at alle uden videre kan tage et job. Men sådan er det ikke. For mange blokerer andre problemer, så man er nødt til at se på hele deres situation, og arbejde med at fjerne blokeringerne, før et job kan komme på tale. Ledigheden er hos dem en følgevirkning af andre problemer”.

Også som zoneterapeut prøver hun også at arbejde med årsagerne til de symptomer, som klienterne kommer med. Sker der ikke noget med årsagerne, vil symptomerne blive ved med at komme tilbage.
Pia blev uddannet zoneterapeut i november 2016. ”Det var lidt tilfældigt, det lige blev zoneterapi”, siger hun. ”Men jeg havde brug for, der skulle ske noget, og det blev så den uddannelse”. I dag har hun klinik hos Sund Fysik i Odder, og den deler hun med Dorthe Bent.

DØREN ER PIVÅBEN
Socialrådgiver-og behandlergenet slår også igennem i fritiden – om end på en noget anden måde.
Pia er det menneske, hendes venner kan ringe til kl. 3 om natten, hvis de har brug for en snak. Og hendes dør er altid pivåben, som hun siger, for både børn og voksne.
”Jeg kan godt lide mennesker omkring mig”, siger hun. I de 15 år hun har boet i Ørting, har hun fået mange venner.
”Da vi flyttede hertil, begyndte jeg at gå til mor & barn gymnastik i ØFUG sammen med min ældste datter. Vi blev taget rigtigt godt imod, og jeg syntes – og synes – om stemningen i foreningen. Det var let at komme i kontakt med andre og få venner”

LOPPEMARKED OG BYFEST

“Jeg kan godt lide at have indflydelse”

Hendes piger kommer også i ØFUG, og selv er hun suppleant til foreningens bestyrelse, og hun er også aktiv i arbejdet med det store loppemarked og engageret i ”Sydens Perle”, som ØFUG har del i ved byfesten i Odder. Begge arrangementer skaffer mange penge til ØFUG, som bliver brugt til at give medlemmerne endnu bedre tilbud.
”Jeg kan godt lide at være med i foreningens arbejde, for her giver man hinanden plads og indflydelse på det, der sker – og skal ske, og jeg kan godt lide at have indflydelse”.

VILD MED LOPPEMARKEDER

Sælger i bog-afdelingen på loppemarkedet. Pia kan godt lide bøger

Pia er vild med loppemarkeder. ”Det meste i mit hus er genbrug. Kun stolene er nye”, siger hun. I stuen står et klaver. Men ingen kan spille på det – det var bare pænt. Vaser er der masser af fordelt rundt omkring, for ”jeg kan så godt li’ vaser”.
I bogreolen står krimier. Mange af samme forfatter. For “når jeg finder en forfatter, jeg godt kan lide, læser jeg alle de bøger, han eller hun har skrevet”.

MORMOR-MAD HVER TIRSDAG
Også hendes forældre er faldet godt til i Ørting – i dukkehuset på Bilsbækvej. Hver tirsdag aften spiser hun og børnene sammen med dem. ”Mine piger kan godt lide gammeldags mad – det er jeg ikke så god til, men det er deres mormor. Det er dejligt at mine forældre nu er så tæt på. Og pigerne kan gå til dem, hvis jeg ikke lige er hjemme”.
Også de to ældre tilflytter kommer  i ØFUG – de har begge meldt sig til fitness i Ørting Hallen.

”Jeg flytter ikke herfra. Her kender jeg folk, og vi har et fællesskab. Børnene kan færdes, uden at man behøver at være bekymret. Det kan ikke være bedre”.