Før skjulte højt ukrudt Henrys bænk, og biler måtte parkere meget tæt på vejen, når vejret indbød ejerne til at gå en tur gennem Ådalen, Amstrup enge og i Uldrup bakkerne. Nu er der lavet en lille parkeringsplads, og borde og bænke er sat frem, så man før eller efter bakkevandringen kan indtage medbragt mad og kaffe.
Henrys bænk er ved at blive restaureret, og bagefter kommer den retur.
Turen er værd at gå. F.eks. en af påskedagene, hvor frokostbordet – på trods af inflationens prisstigninger – har været overfyldt.
AMSTRUP ENGE
Når man kommer til enden af den lille vej, der går fra parkeringspladsen, kommer man til Amstrup enge og Ådalen, der gennemstrømmes af Åkær Å. En bro over åen er bygget af gamle jernbanesveller. Ifølge Naturfredningsforeningen er Ådalen det sted i kommunen, hvor den biologiske mangfoldighed er størst. Her er 560 af de godt 1000 arter sommerfugle, vi har her i landet, fastboende. Her er – lidt senere på året – vilde blomster i massevis, og der er et fugleliv, man ikke finder magen til andre steder. Man kan f.eks. være heldig at se fiskehejrer, musvåger, traner og en sjælden gang havørn. Det er også her, man kan høre nattergalen.
DE FREDEDE BAKKER
Når man følger stien, kommer man til Uldrup Bakkerne. Området blev fredet i 1952 på initiativ af den tidligere ejer af godset Åkær, Frode Busky Neergaard. Den omfatter 56 hektar jord mellem Horsens Fjord og Uldrupgården eller Schäffergården, som den kaldes. (En hektar er 10.000 kvadratmeter). Det svarer til knap fire fodboldbaner efter de internationale mål. Hensigten var, at områdets dyre og planteliv skulle passe sig selv. Området må hverken opdyrkes eller beplantes – og ingen dyr må græsse på arealet. Fredningen skulle altså være ”urørt af kulturindgreb”, som det hed.
HER BLEV HOLDT FOLKEMØDER
Når man kommer til enden af stien, skal man dreje til højre, og så begynder det hele tiden at gå lidt opad. Drej igen til højre, når stien slutter. Så kommer du op på Blakshøj – det højeste punkt, der er 73 meter over havet. Herfra har man udsigt hen over Horsens Fjord.
Blakshøj og Uldrup Bakkerne blev i 1930’erne brugt til folkemøder, hvor der efter bedste grundtvigianske tradition blev sunget sange fra højskolesangbogen og der blev inviteret forskellige talere.
Det var altid den første søndag i juli, og i bogen ”Vi byggede selv vores samfund” fortælles, at et femmands orkester sørgede for musik og folk fra hele egnen deltog i møderne. De kom på cykel eller i hestevogn, og det kunne hvirvle støv op fra vejen, der ikke var asfalteret, så en af konerne i Ålstrup var travlt beskæftiget i mange timer. Hun lagde stor vægt på renlighed, ville ikke risikere, at hendes vinduer blev snavsede af støvet. Derfor bar hun den ene spand efter den anden med vand ud og hældte det på vejen.
Da Danmark blev besat, stoppede møderne, og de kom aldrig i gang igen.
TUREN ER KNAP 3 KM – BEGGE VEJE
Turen fra parkeringspladsen i Amstrup og op på Blakshøj er på knap 3 km. Tilbage igen på parkeringspladsen kan man inden længe sidde på Henrys bænk. Henry Jensen var lokalpolitiker. Og ingen med problemer gik forgæves til Henry. ”Sådan kan man ikke behandle folk”, sagde han, og så gik han i aktion. Om Henry sagde folk, at han var ordentlig, og det fik mange, som ikke kunne drømme om at stemme på hans parti – Retsforbundet – til et folketingsvalg, til at stemme på ham den ene gang efter den anden, når lokale politikere skulle vælges. Læs Lokalpostens portræt af Henry Jensen her.
Naturfredningsforeningen har lavet nogle små foldere med forslag til ture i Odder kommune. Den om turen op på Blakshøj kan du læse her.