Ikke mindre end seks mennesker fra vores område stiller op til kommunalvalget
16. november. De vil blive bedt om her i Lokalposten at fortælle vælgerne,
på hvilke tre områder de vil arbejde for, at der er sket markante forbedringer om
fire år, hvis de bliver valgt. Desuden vil de blive bedt om at tage stilling til en
Kattegatforbindelse.
Den første af de seks er Jan Kjærsgaard fra Ørting.
Jan Kjærsgaard har kun været medlem af Socialdemokratiet i mindre end to år, men nu stiller han op for partiet til kommunalvalget i november.
”Jeg har altid stemt på partiet”, siger han. ”Bortset fra da socialdemokraterne var med til at lukke Ørting-Falling Centralskolen – da var jeg godt nok sur på dem. Jeg kommer fra et arbejderhjem, men hverken min far eller mor var dog politisk aktive”.
OM FIRE ÅR…
Han er ikke partisoldaten, der er enig i alt. F.eks. er han imod en Kattegatforbindelse, og han er heller ikke enig i den ændrede indvandrerpolitik, hvor partiet er tæt på at have overhalet Dansk Folkeparti. Men som han siger – ”man kan ikke være enig i alt, men man skal være enig i det meste”. I november gælder det kommunalpolitikken.
Bliver Jan valgt, vil han gerne om fire år kunne se tilbage på, at han har medvirket til at skabe et bedre samarbejde mellem kommunens 12 lokalråd, embedsmændene og politikerne, at vi i har et velfungerende 10. klasse center og at alle kan se frem til en tryg alderdom.
TRYG ALDERDOM
”Da mine svigerforældre fik hjemmehjælp, havde de en følelse af at deres hus var blevet en banegård, for forskellige mennesker kom hele tiden, og fælles for dem var, at de havde ikke tid. Det samme hører jeg fra andre. Det må kunne gøres bedre. Selvfølgelig kan det ikke være den samme hjemmehjælper, der kommer alle dage på alle tidspunkter. Men det kan gøres mere stabilt. Og jeg tror også på, der kan hentes ressourcer ved at fjerne minut tyranni med registrering af alt. Der er aldrig regnet på, hvor megen tid det tager fra de ældre. Så det er på tide”.
Med til tryghed hører også, at man kan blive i det miljø, man kender.
”Det er bl.a. derfor, vi skal have flere lejeboliger i landdistrikterne, som huser 44 procent af kommunens beboere”, siger Jan. ”Når huset og haven bliver for stor, skal man have mulighed for at flytte i en mindre bolig og blive i det kendte område. Komme i den klub, hvor man er vant til at komme. Møde de mennesker, man er vant til at møde”.
I dag er ældre mennesker nødt til at flytte til Odder. Det er ikke rimeligt, mener Jan – det er ikke ret OK. ”Det er da rigtigt, at vi her i Ørting har haft to små ældreboliger, som ingen ville bo”, siger han. ”Det fortæller ikke noget om behovet. De blev bygget for snart 50 år siden, da vi fik plejehjemmet, som Fonden Ørting nu ejer. Beboerne havde kun små værelser, og sådan ville ingen drømme om at bygge i dag. På samme måde med ældreboligerne. Vi skal have ordentlige lejeboliger i landsbyerne, hvor også unge kan bo”.
VELFUNGERENDE 10. KLASSE
Også de unge vil få Jan Kjærsgaards bevågenhed, hvis han bliver valgt ind i kommunalbestyrelsen. Især unge, som har brug for en afklaring af deres uddannelses-ønsker og muligheder. Han vil arbejde for et velfungerende 10. klasse center.
”Vores tre drenge har for år tilbage taget 10. klasse i Odder, og alle tre havde gavn af at få hjælp til at finde ud af, hvad de skulle. Om de ville fortsætte med en faglig uddannelse – og i givet fald hvilken – eller om de ville i gymnasiet. Men i år har kun 32 elever valgt at tage 10. klasse i Odder. Endnu flere tager til Skanderborg. Sikkert fordi de der har mange flere valgmuligheder, og 10. klasse er ikke placeret i en folkeskole. I Skanderborg er ungdomsuddannelserne samlet samme sted. Noget lignende kan vi lave i Odder og f.eks. satse på samarbejde med lokale virksomheder om forskellige praktikforløb. Det er også i virksomhedernes interesse. For om få år vil der være mangel på faglært arbejdskraft. Og når det drejer sig om de boglige uddannelser, kan vi samarbejde med gymnasiet i Odder. Det vil jeg arbejde for, at vi har om fire år”.
BEDRE FOKUS PÅ OPLANDET
Det tredje felt, hvor Jan gerne ser markante forbedringer om fire år, er kommunalbestyrelsens og forvaltningens fokus på oplandet. Hans familie har boet i Ørting siden 1998. De har – som 44 procent af kommunens indbyggere – valgt at bo uden for hvad de på Rådhuset kalder kommunecentret: Odder by. Og som mange andre borgere mener han, at der skal mere fokus på oplandet. Han er på 7. år formand for Lokalrådet for Ørting-Falling Sogne, og er derudover koordinator for samtlige 12 lokalråd i kommunen. Han mener ikke, at samarbejdet mellem lokalråd, forvaltning og politikere er optimalt, og det vil han gerne gøre noget ved.
”Jeg vil gerne have oprettet et landdistriktsudvalg, som kommunen har et ø‑udvalg for Tunø alene. I 2020 holdt udvalget fem møder, hvor emner som bosætning, færgeforbindelse, turisme, større projekter på øen osv er blevet diskuteret og løsninger fundet. Det er godt for Tunø. Det samme vil jeg gerne have for landdistrikterne. De 12 lokalråd har to årlige møder med politikere og forvaltning – et med udvalget for Miljø‑, Teknik- og klima. Og et dialogmøde med borgmesteren og de politikere, der har lyst til at deltage. Møderne varer to timer – incl. kaffe og orientering fra de enkelte lokalråd om arbejdet. Sidste år blev alle møder dog aflyst p.g.a Corona. De 12 lokalråd har i år fået 100.000 kr mere, så de nu råder over 350.000 kr til projekter i landsbyerne. Det er fint, men jeg vil gerne have et fast udvalg, hvor problemer af enhver art kan blive diskuteret med henblik på løsninger. Vi hører, at kommunen vil borgerinddragelse i beslutningsprocesserne. Lad os få den på en måde, så borgerne reelt bliver inddraget”
HOLDER IKKE MUND
At Jan Kjærsgaard specielt fremhæver landdistrikterne, de ældre og de unge, der skal vælge deres vej i livet, betyder ikke, at han agter at holde mund, når det gælder socialområdet i øvrigt, idræt og kultur eller alle de andre politikområder.
”Jeg har haft mange år med frivilligt arbejde”, siger han. ”Og de har lært mig en hel del. I alle mine år på arbejdsmarkedet har jeg haft tillidsfunktioner for mine kolleger, så kommunens arbejdsmarkedspolitikken er også mit felt. Men om fire år – hvis jeg bliver valgt – vil jeg gerne kunne se tilbage på markante ændringer på de tre hovedområder”.