Som han sidder der og deltager i FrivillighedsCentrets online-quiz, er han med det lange hår, tatovering og vesten fyldt med heavy metal logoer ikke lige prototypen på en konservativ. Jakkesættet, Dannebrogs-emblemet og den nystrøgne skjorte virker lidt langt borte. Men ikke desto mindre stiller Morten Skak Ottosen op for de konservative til kommunalvalget 16. november. “Jeg er ikke enig med partiet i alt – men i meget”.
VI SKAL IKKE LUKKE NOGET!
”Jeg har en mening om det meste”, siger han. ”F.eks mener jeg ikke, at der kan spares på ældre, børn og skoler. Og skolelukninger vil aldrig – som i ALDRIG – få min stemme. Det var en fejl af de store, at skolerne i Ørting-Falling og Randlev blev lukket for år tilbage. Vi skal i det hele taget ikke lukke noget. Og da slet ikke i oplandet. Er en institution eller en forretning først lukket, kommer den aldrig igen. Det er bl.a. derfor, vi lokalt skal passe godt på Handelspladsen og på Brugsen. Men ét er at have meninger – der er meget, jeg skal have puttet flere fakta på inden valget, så jeg kan argumentere bedre”.
DET ER ODDER, ODDER, ODDER…
Skak bor i Gylling, hvor han er en af mange aktive frivillige. Og oplandet vil blive et af hans fokusområder, hvis han bliver valgt. “Kommunalbestyrelsen skal selvfølgelig dække hele kommunen”, siger han. ”Og jeg skal ikke vælges som Gylling og omegns repræsentant. Men når man som jeg har boet mange år i oplandet – og sammen med mange andre været aktiv for at gøre en landsby til et endnu bedre sted at bo – bliver man opmærksom på, at der mangler sammenhæng i kommunen. De 44 procent af alle indbyggere, der bor i landområderne, hører konstant om Odder, Odder, Odder….Senest vil et flertal af kommunalpolitikerne gældsætte os alle i 20 år med et lån på 46 millioner kroner til forskønnelse af byområdet og flere grønne områder. Når vi i oplandet får penge, snakker vi om måske 100.000 kr, og så skal vi bagefter høre om det i lang tid. Jeg bliver så træt…”
Skak mener dog, det er blevet en smule bedre de seneste år. ”Der er kommet penge til renovering af Gylling Mølle og vi har langt om længe fået cykelstien mellem Ørting og Gylling. Den tog da også bare ni år. Så nu er det tid til at tage fat om det næste cykelsti-projekt”, siger han.
HULLEDE VEJE OG MANGEL PÅ CYKELSTIER
Skak er optaget af, hvordan vi får flere turister til området. Ikke blot til byen Odder og til sommerhusområderne. Men til hele kommunen.
”Vi har så mange steder med flotte naturoplevelser og med helt specielle restauranter. F.eks. Brandbygegaard i Amstrup, hvor alt er økologisk. Vi har Alrø med den lille cykel-færge og med huse, der mest af alt minder om en Morten Korch-film. Men vejene er hullede, og der er ikke sikre cykelstier.
Det vil jeg gerne arbejde på at få rettet op på. Flere cykelstier og farvel til hullede veje vil komme alle til gode. Men det kan også gavne os med hensyn til at få flere turister. I det hele taget synes jeg, at kommunen skal gå i spidsen for at gentænker hele turisme-indsatsen. Flere turister vil også skaffe mere handel i Odder by. Jeg ved godt, vi har et turistkontor osv. Men jeg synes, kommunen skal være en bedre hjælper”.
SÆLG OPLANDET
“Det er jo nemt nok at fortælle, at vi har Østjyllands bedste badestrande, og det er ikke løgn. Men der er så meget mere. Vi skal ikke bare stikke gæsterne store glitrende kataloger og en folder om Den Gamle By i Århus. Vi skal have små foldere om det, der er det unikke for et område. Hvor er ridestierne? Hvor kan man parkere en hest? Hvor kan man finde et shelter, og hvor kan ungerne lave mad over bål? Hvad er der for børn i området? Hvor kan familien spise uden at blive ruineret? Hvor finder man lige i dét område de kunstnere, der har slået sig ned i oplandet? Vi skal fortælle de gode historier. Det kan også være en hjælp, når der skal sælges byggegrunde uden for Odder. Her er det ikke nok, at hvert lokalråd kan beskrive deres område på odder.dk. Jamen, det er jo helt almindelige mennesker, der har valgt at bruge deres fritid på det arbejde. Ikke på at være marketings-folk. Herre Gud, hvor mange penge kostede det ikke at få at vide, at ”Odder kommune – det er da ret OK”. Her sagde man ikke: Værs’go, Uffe Jensen – du kan skrive på hjemmesiden”.
FLERE PENGE TIL LOKALRÅDENE
”Vi har 12 lokalråd i kommunen. I år er beløbet til dem langt om længe sat op med 100.000 kr, så de nu i alt har 350.000 kr til lokale projekter.
Jeg synes, det beløb bør sættes op. For i landsbyerne får vi virkelig noget for pengene – selv en lille sum rækker langt, fordi vi er vant til at gøre det meste selv.
Op til kommunalvalget i 2017 blev vi lovet, at kommunen ville ansætte en person til at hjælpe med at søge penge fra fonde og puljer. Der bør sættes handling bag løftet. Det kan vel ikke være for tidligt snart fire år efter at løftet blev givet. Vi er en masse frivillige, der får tingene til at ske. Men vi er famlende, når det gælder om at skrive ansøgninger, søge penge osv”.
NEDSÆT NU DET UDVALG!
Skak slutter sig til de kommunalbestyrelses-kandidater, som mener, det er på tide, vi får et udvalg for landdistrikterne – et paragraf 17 stk 4‑udvalg. altså et udvalg, der kan nedsættes til at varetage bestemte opgaver eller rådgive kommunalbestyrelsen, økonomiudvalget eller et af de andre udvalg.
Det har de i Skanderborg – det har de i Hedensted. Men ikke i Odder.
”Det kan skabe en bedre dialog mellem Rådhuset og landdistrikterne. Lokalrådene har flere gange klaget over, at den mangler en del – at det årlige dialogmøde ikke er nok. Og vel er det da ej – to timer med kaffe og kage og redegørelse for, hvordan de har brugt pengene. I et udvalg kan de reelle problemer blive diskuteret med henblik på løsninger”
MANGLER VIDEN OM PROJEKTSTYRING
Skak ser lyst på, at kommunen vil have en strategi for landdistrikterne. ”Det er fint”, siger han. ”Men den skal ikke være en flom af fine ord, som vi f.eks ser i kommuneplanen. Den skal være konkret. Jeg ser møderne i Kommunalbestyrelsen på nettet. Det undrer mig, hvor tit forvaltningen indstillinger uden videre bliver vedtaget. Og det undrer mig, at politikerne synes at mangle viden om projektstyring. De opstiller ikke et mål og finder ud af sammen, hvordan de så kommer frem til det. I 2030 skal vi have…. det betyder at vi i 2024 vil gøre, i 2025 osv – og så er det forvaltnigens opgave at få det til at ske.
VIL BLANDE SIG I ALT OM KULTUR
Bliver han valgt, har han i sinde at blande sig i alt, der kan puttes i kassen ”kultur”.
Flere penge til Odder Kulturforening, der kan uddele penge til projekter, som foreninger eller enkeltpersoner gerne vil lave, og hvor selv små midler skaber resultater i form af koncerter, dans, udstillinger og fortællinger.
”Kommunens opgave er at understøtte initiativer, der kommer nede fra og som energiske sjæle vil stable på benene”, siger han. ”Kommunen – kommunalbestyrelsen – skal ikke opfinde kulturprojekter”, siger Skak.
“Kultur er også at værne om fortidsminder, og tage vare på de kulturmiljøer, som kommunen selv har udpeget som bevaringsværdige. Kultur er at sikre unge øvelokaler, hvor de kan spille garage-rock, og det er at understøtte de idrætsforeninger, der knokler for selv at skaffe penge til aktiviteterne. Også når det gælder kulturen, kan foreninger og enkeltpersoner have gavn af, at valgløftet fra 2017 bliver opfyldt: ansæt en person, der skal hjælpe med at skaffe penge fra fonde og puljer. De kan lige nå det før pjecerne skal deles ud og der bliver indkaldt til vælgermøder”.
FORBINDELSEN SKAL IKKE FYLDE ALT
Skak viger lidt uden om spørgsmålet om Kattegat-forbindelsen. ”Jeg vil være så ked af, hvis alt for megen diskussion op til kommunevalget kommer til at dreje sig om den”, siger han. ”Jeg synes, der er så meget, der trænger sig på. Men vil du absolut vide det, så er jeg ikke decideret imod. Men jeg har endda meget svært ved at se nødvendigheden af en sådan forbindelse”.
Læs portræt af Morten Skak Ottosen
Læs præsentationen af den først kandidat fra vores område – socialdemokraten Jan Kjærsgaard.