Præstens datter kom tilbage

”Jeg har haft butik i Smedjen, i Forsamlingshuset og i Tromlehuset. Og hver sommer skulle jeg finde et nyt sted. Men så i 2008 kom ejerne af Påskegården og sagde, at nu havde de ikke længere brug for denne bygning til mejetærskeren, så her kunne jeg have butikken fast. Og det er ideelt, fordi den ligger lige ud til vejen”

BOR I AMSTRUP
Inge Kjær Nielsen bor i Amstrup og er indehaver af ”Æsken” på Alrø. Her sælger hun hver sommer ”kunsthåndværk & håndarbejde”, som der står på butikkens hjemmeside.

Inge Kjær Nielsen – var betænkelig ved at åbne butikken. Hun havde jo været væk i mange år

Inge var lærer i Rønde på Djursland i 30 år. Men hun har tilbragt barndom og ungdom på Alrø og i Gylling, hvor hendes far – Poul Nepper-Christensen – var præst fra 1947 til 1968, da han fik ansættelse på Århus Universitet – hvor han var frem til 1986.
Inges forældre købte ejendommen ”Krogstedet” i Amstrup som sommerbolig for at bevare tilknytningen til egnen.
”Da mine forældre ikke var mere, skulle vi søskende finde ud af, hvad vi ville med Krogstedet, og det endte med, at min mand og jeg overtog. I 2004 solgte vi huset i Rønde og valgte at bo her hele året”.
Inges mand, Helge Kjær Nielsen, er teolog og arbejdede også på Århus Universitet. ”Det var ikke meget længere for ham at køre fra Amstrup, end det var at køre fra Rønde. Og jeg var holdt op på skolen”.

”JEG KOM JO UDEFRA”
Da hun ville åbne butikken på Alrø, var hun lidt betænkelig. På øen kender alle hinanden, og hun kom jo udefra – havde været væk i mange år.
Men den betænkelighed var spildt energi, for hun blev straks budt velkommen. ”Jeg fik at vide, at ”du hører jo til”. Mange landmænd på øen boede her også, da jeg var barn og ung.

Smykker, keramik, tøj – her er noget for enhver pengepung

Da var de bare store drenge, og det var dejligt at møde dem igen – nu vores hår er blevet lidt gråt”.
Som så mange andre fremhæver Inge naturen omkring Amstrup og Alrø.
”Området er noget af det smukkeste, vi har i kommunen”, siger hun.
Øens restauranter tiltrækker mange turister. Den lille cykelfærge til Hjarnø og Snaptun sender mange cyklister til Alrø. Folk fisker – og surferne har også fundet vej.
Mange turister stopper op ved Inges butik.

20 UDSTILLERE I BUTIKKEN
Nu holder hun kun åbent i weekender og på helligdage mellem kl. 12 og 17, men i skolernes sommerferie vil Æsken være åben hver dag.
Her sælger hun keramik, malerier, smykker og håndstrik til både børn og voksne for blot at nævne nogle af de ting, der står på hylderne. Men også syltetøj og honning fra Alrø sælges.
”Lige nu har jeg 20 udstillere”, siger Inge. ”Det er ikke kun lokale kunsthåndværkere. Men der er dog nogle stykker”.
Blandt de lokale kan nævnes Annette Præstegaard – (læs Lokalpostens portræt af hende her) – og keramikeren Hanne Rogild Vestergaard (læs portræt af hende her)
Men hun sælger også egne ting. ”Jeg arbejder med alle former for tekstiler – strik, quilt osv. Jeg har altid noget i hænderne, når jeg sidder ned”.
Hver sommer bliver der holdt workshops i butikken, hvor deltagerne kan lære håndarbejdsteknikkerne. Denne sommer drejer en workshop sig om at arbejde med filt – en anden om at lave bolcher. Både børn og voksne er velkomne.
Inge tager tit til udstillinger for at finde nyt, men oplever også, at flere stopper op og spørger, om hun kan bruge deres ting.
Når hun tager varer ind, tager hun et mindre beløb til dækning af udgifter med at have butikken.

TIDEN ER HELT MIN EGEN
”Æsken er jo ikke en levevej for mig. Jeg har forretningen, fordi jeg synes, det er sjovt – og jeg synes, det er dejligt at møde og snakke med så mange forskellige mennesker her”.
Det tiltaler også Inge, at ”jeg kan helt selv bestemme. Da jeg var lærer, var alt skemalagt af andre. Nu er tiden helt min egen”.
Hun er knyttet til kirken på Alrø, og har siddet i menighedsrådet i 12 år. Nu er hun suppleant til det fælles menighedsråd for Gylling og Alrø kirker.
Hun arbejder i ”Kirkens Venner” – en gruppe, der hjælper med alle aktiviteter i og omkring kirkerne. Eller som der står på de to kirkers hjemmeside: ”Det kan dreje sig om praktisk hjælp ved arrangementer, kirkekaffe, kørsel til gudstjenester, at være besøgsven; men man kan også bidrage med ideer og planlægge arrangementer som f.eks. foredrag, de 9 læsninger, sangaftner, koncerter, udstillinger, foredrag og studiekredse”.
Men i sommertiden finder man hende altså i butikken på Alrø, som hun hvert år glæder sig til at åbne.