Råd til nye beboere: Engager dig!

”Det var nok det sidste sted, jeg havde troet, jeg skulle bo. For mig var Ørting kun en lille flække, som man kørte igennem – hurtigst muligt. Så da vi i løbet af et par timer besluttede at købe grunden her i landsbyen, må det siges at være vores livs impulskøb. Men nu har vi da boet i vores hus i 10 år, og vi har fået et godt netværk og mange venner her i byen”.
Siger 41-årige Line Krogstrup Tikjøb, som er formand for Ørting Falling Ungdoms-og gymnastikforening, ØFUG.
Hun er gift med formanden for Ørting Hallens bestyrelse, Thomas Tikjøb. Men som hun siger: ”Der udveksles ikke mange informationer”. Og det er sikkert klogt – i et hus, hvor

Line er gift med formanden for Ørting Hallen – “men der udveksles ikke mange informationer”

også de to børn på 11 og 15 år kommer i ØFUG og i Hallen.
Line er vokset op i Højvænget i Odder, og har gået på Parkvejens Skole, hvor hendes datter er elev nu. Bortset fra et år i Boston USA og ni måneder som underbetalt tjener i London, har hun ikke været langt væk fra området.
”Det kommer jeg nok heller ikke”, siger hun med et grin.
Nu har hun også klinikken for fysioterapi på Gågaden i Odder, som hun åbnede for syv år siden, og hvor hun og de andre fysioterapeuter tilbyder både individuel behandling og holdtræning. ”Jeg kan godt lide, at jeg skal til Odder for at arbejde. Når jeg så kommer hjem, har jeg helt fri. Det var straks sværere hvis klinikken var lige om hjørnet”.
Men selv efter 10 år i Ørting er hun stadig ”en af de nye fra Smedegade-udstykningen”.

ENGAGÉR DIG
Hvis hun skal give et godt råd til nye tilflyttere, så er det, at de skal engagere sig i lokalområdet – bidrage med et eller andet. I Lokalrådet, i aktiviteterne omkring kirken, i idrætsforeningen, i skolen… Det er gennem det arbejde, man får venner og et netværk her. ”Du bliver behandlet godt, også hvis du ikke er med. Folk hilser pænt på dig osv. Men du bliver ikke trukket ind i byen uden engagement”, siger hun.
Hendes eget engagementet i ØFUG kom, som hun siger, ”lidt snigende”.
Hun var gymnast og træner i det, der dengang hed Odder IGF. Da hendes datter så begyndte at gå til gymnastik i ØFUG, var hun med, og så trak det i hende som musikken i en cirkushest. Hun begyndte med at sige, at hun da godt kunne hjælpe lidt på holdet. Ikke lang tid efter blev hun træner for de små børn – grønskollingerne, som holdet bliver kaldt. ”Det var sjovt”, siger hun. ”Børn giver utrolig meget tilbage, når man engagerer sig i dem”. Senere kom også træning af et voksenhold.

”DET ER INGEN SAG….”
Line været med i bestyrelsen for ØFUG i seks år. Og er altså nu formand.

Det var Kim Schlosser, der fik hende overtalt til at gå ind i bestyrelsen – det er kun en seks- syv møder, sagde han

”Det var Kim, der fik mig overtalt . Først til bestyrelsen. Han sagde: ”Det er ingenting. Det er kun seks – syv møder hvert år”. Kim er Kim Schlosser, der de seneste otte år har været inspektør i Ørting Hallen, og som har et stort engagement i gymnastik-holdene. (Læs Lokalpostens portræt af ham her )
”Men der var nu flere møder plus forskellige udvalg”.
Det var også Kim Schlosser, der med underdrivelser fik solgt formandsposten til hende: ”Han sagde, du skal jo bare lede og fordele arbejdet – få andre til at gøre det – og følge op”, siger Line og griner højt.
Men også her var og er der betydeligt mere arbejde. Møder, udvalg, forberedelse af aktiviteter.
Den 27. oktober næste år har ØFUG 80-års jubilæum, og det skal fejres med manér. ”Vi er allerede begyndt at forberede det”, siger Line. ”Det bliver bl.a. med fælles spisning og så et halbal, som man kendte det i gamle dage”. Men før da er der også lige det store loppemarked, som trækker hundredevis af mennesker – og gymnastikopvisningen, hvor omkring 1000 gymnaster fra nær og fjern kommer for at være med sammen med ØFUGs hold. Der er Odder byfest, hvor ØFUG er med i telte og andre aktiviteter”.
Hun er også stadig træner for et hold voksne, der arbejder med styrketræning.

ALLE HAR BRUG FOR FÆLLESSKAB
ØFUG spiller en stor rolle for mange mennesker i området. De har selv været aktive engang – det samme har deres børn. Nogle har endda børnebørn, der nu er med i aktiviteterne. Der er en lokalhistorisk fortælling i foreningen.
Men der er også en nutidig fortælling. Bl.a. om masser af børn, der kommer til Hallen og deltager i holdtræningen, får venner og er en del af det sociale liv.

Ingen børn skal stå uden for fællesskabet – vi finder altid en løsning

Alle børn og unge har brug for et fællesskab. ”Ingen børn skal stå udenfor”, siger Line. ”Og vi finder altid en ordning, hvis der er et problem. Klubberne har et socialt ansvar, og det tager vi også på os i ØFUG. Rummeligheden er vigtig. Men vi skal jo vide det, hvis der er brug for, at vi giver en hånd. Så hvis en lærer, en præst eller en socialrådgiver ved, at et barn ikke kan være med i aktiviteterne  fordi f.eks. forældrenes økonomi allerede er spændt til det yderste, så kan vi altid finde en løsning. Hvis vi altså ved det”.

JANTELOVEN GÆLDER IKKE
Noget af det, hun tog med hjem efter som ung at have opholdt sig i USA et år – og som hun genoplever, når hun tager tilbage -finder hun også i klublivet, men vil gerne styrke det endnu mere. Hun siger:
” USA er på den ene side et fantastisk land – på den anden side et skodland, hvor penge bestemmer, om du får uddannelse eller hvilken behandling, du kan få, hvis du bliver syg. Men jeg er vild med, at janteloven ikke gælder. Man har lov til at være stolt af dét, man kan og gør – og så den venlighed og interesse, man møder som fremmed. Man skal ikke stå længe på gaden og kigge på et kort, før man bliver spurgt, om man behøver hjælp – og bliver mødt med spørgsmål om, hvor man kommer fra. Så anti-jantelov, venlighed og interessen for andre – det vil jeg gerne styrke i klub-sammenhæng”.

DET NYE IND I KLUBBERNE
Mange menneskers motionsvaner går i retning af det individuelle. Man løber alene, cykler alene…
”Det er da rigtigt nok”, siger Line. ”Men jeg tror på, at man får mere ud at være sammen med andre om det. Man får et fællesskab, et netværk – man får hele den kultur, der er i klublivet. Derfor vil jeg gerne, vi får såkaldt nye motionsformer ind i klubberne for voksne – men også for børn, så de fortsætter, når de bliver voksne. At være med i foreningen giver børn sociale kompetencer. De lærer at tage hensyn til andre – at de ikke altid, kan være de første. De lærer at arbejde sammen. Jeg tror også, at de børn senere som unge og voksne vil være mere opsatte på at gå ind i frivilligt arbejde, når de har oplevet voksne, der har engageret sig i deres aktiviteter. Det oplever vi jo i ØFUG. Men en forening som vores må aldrig gå i stå. Vi skal hele tiden tænke i nye tilbud. Tage nye initiativer. Og det er vi ret gode til”, siger Line.