Odder kommune har snart så mange strategier, at det er muligt at tapetsere en etværelses kollegielejlighed med alt det papir. Så hvad skal vi med endnu en? Sådan tænker mange, når de ser, der 8. februar mellem kl. 18 og kl. 20 er debatmøde på rådhuset om planstrategi 2023. Med tilmelding fordi ”kommunen er vært ved en lille forfriskning”, som der står i indkaldelsen.
Strategien handler om, hvordan kommunen skal udvikles frem til år 2033.
To timer til at snakke om det, er ikke lang tid, når man tager i betragtning, at der skal være tid til fire oplæg, diskussion og ”forfriskning”. Det kan der så lappes lidt på, når planstrategien sendes i høring frem til 28. februar. I den tid kan alle sende forslag eller indsigelser til kommunalbestyrelsen.
KOMMUNEPLANEN
Planstrategien er forløberen for ændringer af kommuneplanen. I hver valgperiode skal kommunalbestyrelsen aflevere en kommuneplan. Den skal række 12 år frem og skal sammenfatte og konkretisere de overordnede mål for den fysiske udvikling – hvordan kommunens arealer skal bruges. Hvordan skal byerne udvikle sig? Hvor skal der være industri? Hvilke naturområder skal der passes på? Hvordan skal butiksområder udvikles? Hvilke kulturmiljøer skal bevares? Hvor skal turisterhvervet have gunstige vilkår? Bestemmelsen om kommuneplanen fremgår af Lov om Planlægning – Planloven, som den kaldes i daglig tale.
Den siddende kommunalbestyrelse skal hvert fjerde år tage stilling til, om kommuneplanen skal revideres helt eller delvist – eller om man bare vil genvedtage den, som den er. (Du kan læse Odders kommuneplan her)
Planstrategien fokuserer på to emner. Det ene er bæredygtige byer og landsbyer – det andet er bæredygtige landskaber.
BLIV BOENDE
Når det gælder byer og landsbyer hedder det i planstrategien:
”Kommunalbestyrelsen ønsker at skabe trygge og levende byområder, hvor den enkelte borger kan udfolde sit liv. Det giver tryghed og mulighed for mere fritid, når der er korte afstande til offentlige institutioner, rekreative områder med forskellige udfoldelsesmuligheder og kulturelle tilbud. Det giver også tryghed at leve i robuste og mangfoldige boligområder, hvor der er mange forskellige typer boliger til alle aldre, så man i livets forskellige faser kan vælge at blive boende i ”sit” område, hvis det er det, man har lyst til”.
Det vil glæde beboerne i landsbyerne – hvis det da ikke forbliver ord i en plan, for i f.eks. Ørting har adskillige ældre beboere været nødt til at flytte til Odder, når det blev for meget med hus og have, For dem var der ingen mulighed for at blive boende, da de havde ”lyst til det”.
Af planstrategien fremgår, at der måske kan bygges enkelte boliger på Alrø – eller som der står: ” mulighed for at etablere enkelte tæt/lave boliger”. (Alrø By er et af kommunens kulturmiljøer, som du kan læse om her).
”BÆREDYGTIGT LANDSKAB”
Af planstrategien fremgår også, at en revideret kommuneplan skal rumme initiativer, der peger mod et ”Bæredygtigt landskab”. Hvad dét betyder, forklares på denne måde: ”Arealanvendelsen er central i den grønne omstilling. Land er en knap ressource. Der skal være plads til mere biodiversitet, mere natur, flere vådområder, mere skov og flere energilandskaber. Og så skal vi ikke glemme landbruget, den vigtige fødevareproduktion”.
150 METER HØJE VINDMØLLER
Kommunen planlægger at screene, som det hedder, kystlandskaber og ”bevaringsværdige herregårdslandskaber, hvor det er sandsynliggjort, at der ikke er en særlig landskabelig kvalitet” for at finde ud af, hvor det er muligt at sætte to maksimalt 150 meter høje vindmøller op. Hvilke ”herregårdslandskaber”, der er tale om, fremgår ikke.
Lavbundsarealer skal oversvømmes og blive til vådområder – bl.a Ørting Mose. Hvorfor og hvordan kan du læse i Lokalpostens artikel her.
”GATEWAY ALRØ”
Af interesse for vores område er også, at der skal udlægges et område ved ”gateway Alrø”. Hvad det er, forklares sådan:
”Gateways er en større indgang til natur- og outdoor områder. Ved en gateway er der bl.a. servicefaciliteter, parkeringsmuligheder og information om området. Ved at placere gateways strategisk i et område er det muligt at fordele de besøgende ud i naturen fra de egnede lokationer.
Gateway Alrø placeres nord for dæmningen og skal understøtte ikke-motoriserede vandaktiviteter med udgangspunkt i Sondrup Bugt og styrke oplevelsen af Alrø til fods eller på cykel”.
Både udtryk og idé har kommunens embedsmænd hentet fra rapporten ”Længe leve fjorden”, der handler om, hvordan der kan skabes mere turisme på øen og i det hele taget omkring Horsens Fjord. (Ideerne for Alrø kan du læse om i Lokalpostens artikel her).
Du kan tilmelde dig det to timer lange borgermøde med ”en lille forfriskning” på plan@odder.dk, og læse kommunens indbydelse her .