Sidste dag i Kr.Himmelfartsferien byder på loppemarked fra dør til dør, og en kaffevogn med kager, hvis du ikke har ork til madpakker og termokaffe. Begge dele er en glæde – men ikke helt gratis. Dog vil du ikke blive ruineret.

Næste år har loppemarkedet på Alrø 20-års jubilæum. Denne weekend er det kun 19. gang. I modsætning til det store loppemarked i Ørting Hallen er det på øen i Horsens Fjord fra hus til hus. Den enkelte husstands mulighed for at komme af med, hvad der kun fylder op og ikke bliver brugt, på en måde, så andre kan have glæde af det. Legetøj, husholdningsredskaber, tøj… Og samtidig med at købere leder efter det, de tror, de lige mangler her og nu, har de mulighed for at se og nyde omgivelserne når de på jagt efter lopper, krydser den flade 7 km lange ø med de mange bindingsværkshuse og gårde med kampestenslænger.
På Alrøvej nummer 386 har beboerne opstillet en kaffevogn, hvor det er muligt også at købe kage, saft og en rugbrødsmad med nye kartofler. Så har man ikke lige haft ork til at smøre en madpakke og fylde termoen, behøver man hverken at være sulten eller tørstig – og man bliver heller ikke ruineret.
Der er al mulig grund til at bruge den sidste dag i Kr.Himmelfartsferien til en lille udflugt.

Tag turen gennem Amstrup, rul ned gennem udgravningen: Bakken med de høje skrænter på begge sider og drej til højre ind på den lille strand neden for sommerhusene lige før dæmningen. Det er her, surferne holder til – og de er ude, hvis der er den mindste vind. Til venstre for dæmningen holder lystfiskerne til. På stranden er der borde og bænke, så herfra kan man nyde synet af den lange ø på den anden side.
Kør over den 800 meter lange dæmning, der var færdig i 1931. Jord til den blev hentet fra udgravningen.
Når du er på øen, ser du til venstre pollerne: De tilgroede sandrevler, der ligger i et 43 hektar stort fuglebeskyttelsesområde. I det hele taget er Alrø et paradis for fugle og fuglekiggere, så tag den med, hvis du har en kikkert. Og nu kan du også godt begynde at se efter lopper.

HER ER INGEN SYREROCK
Når du kører fra dæmningen på Alrøvej, møder du til højre et hus med navnet Alrune. Men hører du nu allerede i dit øre Alrune Rods syrerock, kan du godt spare dig. Øens beboere ville slå syv kors eller flere for sig ved tanken om at huse en rockkoncert.
Men navnet Alrune er knyttet til Alrø. Historien er, at da Alrune blev gift med vikingehøvdingen Hjarne, som boede på Hjarnes Ø, forærede han hende Alrunes Ø. Sammen fik de sønnen Lave, og han skulle da ikke mangle en ø. Så på den måde fik øerne i Horsens fjord navnene Hjarnø, Alrø og Endelave. Det er en god historie – blot synd den ikke har hold i virkeligheden.
DER ER EN MØLLEGÅRD I ALLE LANDSBYER

Kør videre til Alrø By med de små istandsatte bindingsværks-huse. Her er stokrose-idyl, der vil noget. Nogle vil kalde det Morten Korch-idyl. Og forfatteren, som i første halvdel af det forrige århundrede var den mest læste, har da også i perioder opholdt sig på øen, hvor hans bror var skolelærer. Flere af hans 123 bøger er filmatiseret – med Poul Reichhardt, Ib Mossin… Hans bøger – og film – foregik som regel i det gamle bondemiljø, og skildrede altid kampen mellem det onde og det gode. Ikke overraskende sejrede det gode altid og alt endte lykkeligt. Der er dem, der kan genkende Alrø i flere af Korch’s romaner. Men det har beboerne fælles med mange andre steder i landet. De fleste steder var der – som på Alrø – en Møllegård.
Til højre finder du Æsken. Og nej – det er ikke det gamle 68’er værtshus fra Øgadekvarteret i Århus, der er flyttet på landet. Det er en lille forretning, der sælger produkter fremstillet af områdets kunsthåndværkere, is til kioskpriser og hvor en væg fortæller om forliset af den lille færge Agda under besættelsen.

Den lille Alrø kirke med det næsten nye klokketårn ligger til venstre. Når kirkeklokken ringer en time, kan det høres over hele øen, og så ved alle, der har været et dødsfald, og den døde er voksen. Er det et barn, ringer klokken en halv time. På Alrø dør ingen ubemærket.
Ringningen er et levn fra den katolske tid – og blev forbudt ved reformationen. Men det har beboerne på Alrø set stort på.
Desværre kan du ikke gå ind i kirken. Skimmelsvamp har lukket den. I stedet kan du tage en tur rundt på kirkegården. Her finder du rigsantikvar Olaf Olsens markante gravsten hentet fra hans egen mark. Du finder Petrea – øens jordemoder, der også tog sig af egne børns børn og deres børn. Du finder Jens og Marie, der havde så lidt, men altid gav så meget. Send dem alle en venlig tanke, før du igen går ud på Alrøvej.

NÆSTEN 1000 TIMER TIL FÆLLESSKABET
Ikke langt fra kirken finder du til venstre Forsamlingshuset, som med frivillig hjælp fra beboerne er blevet sat tip-top i orden. I alt har de givet tæt ved 1000 timer. Her bliver holdt sommerfest, høstfest, juletræ og fællesspisninger, og det er her seniorklubben holder til. Men det kan også lejes til private fester – også af folk fra fastlandet.
Ved siden af forsamlingshuset i den gamle skole finder du Galleri Mynster. Vil du købe, skal du have det store hævekort med – men det skader aldrig at kigge ind og bagefter tage hjem og spare sammen.
FÆRGEN VAR EN ROBÅD
Lidt længere nede finder du til højre Møllegården. Den gamle grisestald er nu restaurant – men bare rolig. Enhver lugt fra fortiden er fjernet. Drejer du til højre lige bagefter kommer du ned ad den snorlige Strevelshovedvej. Helt nede i bunden finder du det gamle færgested. Færgen var en robåd. Før dæmningen måtte beboerne benytte ”færgerne”, hvis de f.eks. skulle til lægen på fastlandet – eller han skulle komme til dem. Op i robåden og afsted. På stranden er der aldrig mange mennesker – måske fordi vejen derned ser så kedelig ud. Men det er et godt sted at kigge efter fugle.

På vejen tilbage kan du stoppe ved nummer ottes lille bod og købe nye kartofler med hjem.

Har du tid og lyst til også at se den sidste del af øen, kan du fortsætte ad den snoede vej ud til færgestedet. Men kør langsomt – og er du på cykel, er det med at passe på. Vejen er ikke den bedste – smal og med en sandrabat,
Helt ude på sydspidsen er færgestedet. Her sejler en ombygget fiskerbåd cyklende og gående til Hjarnø, som du kan se over til. Der er også toiletter og borde og bænke. Men det er også her, camperne parkerer til stor irritation for de fastboende, fordi de optager al plads. Så det er langt fra sikkert, du kan sidde ned.
Broen ud til færgen benyttes af helårsbaderne. Vil du i vandet, er det et godt sted. Men det er koldt.
Alrø er et besøg værd. Men det er også en ø med en natur, der skal værnes om. Og samtidig en ø, hvis veje ikke er egnede til at tage et større rykind. Det skal dog ikke forhindre beboere i de omkringliggende landsbyer i også at få del i alt det, øen har at byde på.
De gratis glæder (1): En tænkebænk og den smukkeste solnedgang
De gratis glæder (2): Find planterne i naturen og spis dem. Nu eller senere
De gratis glæder (3): Gå en tur i den natur, som A‑kraftværk og kæmpeantenner ville have ødelagt
Historierne om Olaf Olsen, jordemoder Petrea og Jens og Marie kan du finde ved at gå ind i “Omegnen” og gå ned til Alrø.