KORT NYT

DET BLEV TIL 3.803 KM

Igen i år vandt Hund­slund lokal­dy­sten. På 2. plad­sen kom Sak­sild, som var med for før­ste gang i år. Gyl­ling snup­pe­de 3. plad­sen og Ørting-Fal­ling blev num­mer fire.

Alt i alt fik kon­kur­ren­cen bor­ge­re i de fire lands­by­er til at løbe, gå og cyk­le 3.803 km.

PROGRAMMER FOR DEN NYE SÆSON

Liter­vis af kaf­fe, kort­spil, bræt­spil, fored­rag, udflug­ter, fæl­les­spis­ning….
Dan­ske Seni­o­rers og Tors­dags­klub­bens pro­gram­mer for den kom­men­de sæson rum­mer gode ople­vel­ser for områ­dets “grå guld”.
Beg­ge pro­gram­mer er nu lagt ind under Lokal­råd og for­e­nin­ger. Som sæd­van­ligt fore­går det i Sog­ne­hu­set på Bils­bæ­kvej i Ørting.

THEJSEN FORLADER FONDEN ØRTING

Dit­te-Marie Thej­sen for­la­der job­bet som vice­for­stan­der på Fon­den Ørting for at bli­ve skole­le­der på Åsko­len, frisko­len i Hør­ning. Hun har arbej­det på opholds­ste­det i mere end 10 år.
Åsko­len har 150 ele­ver fra 0. – 7. klas­se, og en af Thej­sens opga­ver bli­ver at arbej­de med en over­byg­ning. Hun er uddan­net lærer fra Den Frie Lærer­højsko­le. Uddan­nel­sen er spe­ci­elt mål­ret­tet frisko­ler, efter­sko­ler og højskoler.

LOKALRÅD

Hvis du vil vide, hvad Lokal­rå­det for Ørting-Fal­ling arbej­der med for tiden, kan du ori­en­te­re dig i de møde­re­fe­ra­ter, der er lagt ind under ”Lokal­råd og for­e­nin­ger”.
Her fin­der du alle refe­ra­ter fra i år – og også fra de sid­ste par år. Nåe­de du ikke gene­ral­for­sam­lin­gen, kan du sam­me sted fin­de beret­ning, refe­rat og regnskab.

LUK IKKE DE TRÆNGENDE IND

Hvis det rin­ger på døren og frem­me­de beder om lov til at bru­ge dit toilet, skal du ikke luk­ke de træn­gen­de ind. For når de går igen, mang­ler du fle­re gen­stan­de. Den ene er en kvinde.

Det har ældre bebo­e­re i Gyl­ling ople­vet, da de var ven­li­ge mod de frem­me­de. Ven­lig­he­den blev ikke gen­gældt. Så glem med­men­ne­ske­lig­he­den – luk og lås døren. Ring til din nabo eller en anden, hvis de bli­ver uden for.

GENERALFORSAMLING

Alle over 16 år, som bor fat i Ørting-Fal­ling Sog­ne, er med­lem­mer af Lokal­rå­det. Også selv om de hver­ken har udfyldt en blan­ket eller betalt kon­tin­gent, som ellers er det almin­de­li­ge, når man bli­ver med­lem af en for­e­ning.  De kan møde op til gene­ral­for­sam­lin­gen og stem­me. Det­te års gene­ral­for­sam­ling fin­der sted d. 29. marts kl. 19 – 21.30 hos Dine­sen i Fal­ling. Lokal­rå­det har eksi­ste­ret siden okto­ber 2014 og skal være områ­dets kon­takt til kom­mu­nal­be­sty­rel­se og for­valt­ning.  Hvis du vil se, hvad rådet arbej­der med, så find alle møde­re­fe­ra­ter på Lokal­po­sten under Lokal­råd og foreninger.

STØTTE TIL HANDELSPLADSEN

Der er luk­ket så meget som muligt for fry­se­re og køle­re på Han­dels­plad­sen, men alli­ge­vel koster elek­tri­ci­te­ten det hvi­de ud af øjne­ne.  Men Pan­de­ka­ge­bi­len og støt­te­bi­drag ind­brag­te på få timer 16.000 kro­ner – eller et beløb, der bety­der, at reg­nin­gen fra elek­tri­ci­tets­sel­ska­bet for en måneds for­brug, kan beta­les. Pan­de­ka­ge­bi­len done­re­de pen­ge­ne fra to timers salg ved Han­dels­plad­sen, og lands­by­ens bebo­e­re bak­ke­de op og spi­ste fyld­te pan­de­ka­ger til aftens­mad. Den sam­me hjælp fik Dagli’Brugsen i Gylling.

PANDEKAGEBILEN STØTTER LOKALE

Den 9. decem­ber mel­lem kl. 16 og 18 kan man købe pan­de­ka­ger med fyld ved Han­dels­plad­sen i Ørting. Pen­ge­ne fra sal­get går ube­skå­ret til hjælp til at beta­le el-reg­­nin­­gen. I går var Pan­de­ka­ge­bi­len ved Gyl­ling-Brugs­­en – også for at give et til­skud til de sti­gen­de udgifter. 

Valg flyt­ter sang til kirken

Stem­me­bok­se og valg­til­for­ord­ne­de ryk­ker 1. novem­ber ind i Sog­ne­hu­set og fortræn­ger den sang­grup­pe, som ple­jer at mødes der før­ste tirs­dag i måne­den. Men grup­pen kan sta­dig mødes, for kir­ken er reser­ve­ret til dem. Kaf­fen skal sta­dig tages med hjemmefra.

BRUGSEN ER NU ÅBEN KL. 8 – 18

Fra i mor­gen – 1. okto­ber – ændrer Gyl­ling-Brugs­­en åbning­sti­den. Den åbner kl. 8 og luk­ker kl. 18. Der er skå­ret en halv time om mor­ge­nen og en time om afte­nen, og er en kon­se­kvens af, at elek­tri­ci­te­ten koster det hvi­de ud af øjne­ne. De nye tider bety­der, at ingen med­ar­bej­de­re bli­ver fyret.

FDF Ørting-Fal­ling kan fortsætte

Syv voks­ne har meldt sig til at gå ind som fri­vil­li­ge i FDF-arbej­­det. Og det bety­der, at kred­sen kan fort­sæt­te. Ikke kun børn fra det­te områ­de er med i den loka­le FDF-kreds. Også børn fra Gyl­ling del­ta­ger.
De kan nu alle mødes igen 1. sep­tem­ber kl. 18.30 ved spej­der­hyt­ten på Tof­ten i Ørting.

Mari­an­ne Lyst stopper

Sog­ne­præst Mari­an­ne Lyst har valgt at gå på pen­sion ved års­skif­tet. Inden da har hun ferie, der skal afvik­les, så hen­des afskeds­gud­stje­ne­ster bli­ver holdt 27. novem­ber. Det er i Gyl­ling Kir­ke kl. 9.30, og kl. 10.30 på Alrø.

Pas på kanterne

Cykel­stien mel­lem Ørting og Odder har nu fået et lag asfalt, der har dæk­ket de rev­ner, der for­år­sa­ge­de en del uheld. Den smal­le cykel­sti har der­for nu fået kan­ter, der kan være far­li­ge, hvis cyk­li­ster også lader Tour de Fran­­ce-febe­ren sni­ge sig ind på turen til arbej­de og over­ha­ler. Så pas på.

CYKELSTIERNE SKAL FORBEDRES

”Det kom­mer på i løbet af for­å­ret – i hvert fald inden som­mer­fe­ri­en”.
”Det” er et nyt slid­lag på cykel­sti­er­ne mel­lem Ørting og Odder. Og løf­tet om for­bed­ring af cykel­stien er givet af for­man­den for Kli­­ma- og Pla­n­ud­val­get, Kre­sten Bjer­re i Hor­sens Fol­ke­blad 21. janu­ar. Cyk­li­ster har i lang tid kla­get over de dår­li­ge for­hold, der har bety­det, at man­ge er væltet.

KAFFEN SERVERESKIRKEN

Så meget er aflyst eller udskudt. Men ikke mor­gensan­gen i kir­ken. Den bli­ver gen­nem­ført 13. janu­ar kl. 9.30 som plan­lagt. Ene­ste ændring er, at der ikke bag­ef­ter er mor­genkaf­fe i Sog­ne­hu­set. Kaf­fen bli­ver den­ne gang ser­ve­ret i kir­ken. Virus-reg­­ler­­ne bli­ver over­holdt, så det er trygt at deltage. 

Histo­ri­en bag bil­le­det 2: I møl­le­hu­set boe­de for­pag­ter­ne – men også Martha og Flyv Hans

”Martha fra Møl­len” brug­te, hvad vi kald­te tyr­ker­tri­ck­et, uden at der lå noget diskri­mi­ne­ren­de i det: Hun stod midt på lan­de­vej­en og fæg­te­de vildt med arme­ne, så rute­bi­len stop­pe­de. Når chauf­før­en nævn­te bil­let­tens pris, stak hun hån­den frem og viste små­pen­ge­ne – ”jeg har ikke fle­re”. Efter et par for­søg gav chauf­før­en op, og fni­sen­de fandt Martha et sæde. Præ­cis på sam­me måde som man­ge før­ste-gene­ra­tions tyr­ki­ske kvin­der hand­le­de i gen­brugs­bu­tik­ker­ne. Og som Martha kun­ne de dår­ligt være i sig selv for grin, når de vend­te ryg­gen til: Den gik – end­nu en gang. De for­stod ikke, at dan­sker­ne ikke prut­te­de om pri­sen – hvad der var spa­ret, var tjent.

Da Martha boe­de på hjør­net af Per­sie­vej og Gyl­ling­vej sam­men med en meget gam­mel dame og en mand, var Dybvad Møl­le væk. Den brænd­te ned i 1945. Kun møl­le­rens hus var – og er – til­ba­ge. Hvor møl­len lå, dyr­ke­de de tre bebo­e­re grønt­sa­ger i en stor køk­ken­ha­ve, der var udnyt­tet til det yder­ste hjør­ne. De var adven­ti­ster og vegetarer.

FRA FØR 1801

På gam­le kort er en lil­le Dybvad Møl­le teg­net ind

Dybvad Møl­ler var kun en af fle­re møl­ler i områ­det. Hvor­når præ­cist den er byg­get, er uvist. Men den er nævnt før­ste gang i 1801, da den blev pri­vil­e­ge­ret. Det betød, at kun hvis det kun­ne bevi­ses, at en ny møl­le ikke vil­le ska­de en eksi­ste­ren­de møl­les ind­tje­ning, kun­ne den byg­ges. Dybvad Møl­le blev pri­vil­e­ge­ret – ingen ny møl­le i nær­he­den måt­te alt­så mind­ske dens ind­tje­ning. Der var alle­re­de begræns­ning på antal­let af møl­ler. Chri­sti­an d. V’s Dan­ske lov fra 1663 bestem­te, at der kun måt­te være en møl­ler for hver mil. Det sva­rer til ca. 7,5 km.

ENHVER KUNNE BYGGE EN MØLLE
Men med en ny nærings­lov blev møl­le­næ­rin­gen givet fri i land­di­strik­ter fra 1862, så enhver nu kun­ne byg­ge en møl­le. Pri­vil­e­gi­er­ne for­svandt – det sam­me gjor­de kra­vet om en mil mel­lem møl­ler­ne. Så i Ørting blev en ny møl­le opført i 1862 – den blev først bræk­ket ned i 1951 – og i Gyl­ling var der tre: Nymøl­len, Sko­v­møl­len og Gyl­ling Møl­le – den sid­ste er beva­ret. De to andre brænd­te ned i 1918 og 1919.

FRA KORN TIL FLÆSK, ÆG OG SMØR

For­pag­ter Jen­sen leve­rer sæk­ke med mel til købmanden

Møl­ler­ne skul­le fra omkring 1875 kun­ne leve­re fle­re pro­duk­ter. Det var ikke nok at kun­ne kvær­ne korn til mel.
Hidtil hav­de land­brug mest af alt dre­jet sig om at dyr­ke korn. Men kor­n­pri­ser­ne på ver­dens­mar­ke­det faldt – der var kon­kur­ren­ce fra Ame­ri­ka og Øst­eu­ro­pa, så land­bru­get måt­te læg­ges om. Hvor korn tid­li­ge­re hav­de været den sto­re eks­port-vare, blev det nu flæsk, smør og æg.
Møl­ler­ne måt­te have nye kvær­ne, der kun­ne male grut­ning til dyre­ne og de køb­te nu korn, så de kun­ne leve­re mel og gryn til køb­mænd eller direk­te til folks hus­hold­nin­ger. Det hele blev leve­ret i sæk­ke – og så mål­te køb­mæn­de­ne op og kom i poser, når kun­der­ne kom i butik­ken. Også Dybvad Møl­le måt­te til­pas­se sig de nye tider.

FORPAGTER PEDERSEN
Helt frem til 1914 hør­te Dybvad Møl­le til god­set Åkær. For går­den Dybvad var en del af god­set. (Du kan læse om går­dens histo­rie her). Møl­len var for­pag­tet ud. Men i 1914 køb­te Chri­sti­an Kreutz­feldt går­den – og den har siden været i fami­li­ens eje.
Møl­len var for­pag­tet ud. I 1878 hed for­pag­te­ren Niels Peder­sen. Han var lokal – født i Ørting som søn af gård­mand og sog­ne­fo­ged Peder Jen­sen og Maren Peder­s­dat­ter. Han blev i 1878 gift med Maren Mik­kel­sen, som var ”pige i Ørting Præ­s­te­gård”. I kir­ke­bo­gen er omhyg­ge­ligt note­ret, at Niels da var 26 ¾ år og Maren 26 1/​12. år.
Mens de boe­de i møl­len fik de tre dren­ge – Peder, Peter og Val­de­mar. Ved fol­ke­tæl­lin­gen i 1890 var de 10, 9 og 4 år gam­le. Møl­ler-huset var godt fyldt op. For­u­den Niels, Maren og deres tre dren­ge, boe­de der en tje­ne­ste­karl, en møl­ler-svend og en tjenestepige.
I 1893 køb­te Niels og Maren et styk­ke jord ved Malskær og byg­ge­de en gård, så de for­lod Dybvad Møl­le. Men i 1899 døde Niels – kun 47 år gam­mel. Han døde på Odder syge­hus 5. febru­ar og blev begra­vet på Gos­mer Kir­ke­gård 14. febru­ar 1899.
Går­den eksi­ste­rer ikke mere. Men Niels og Maren har sta­dig efter­kom­me­re i områ­det. For­man­den for Lokal­rå­det i Gyl­ling, Ras­mus Tof­te­gaard Peder­sen, er deres oldebarn.

HER VOKSEDE GERDA OP

Den lil­le pige er Ger­da, som blev boen­de i Ørting hele livet

Ved fol­ke­tæl­lin­gen i 1906 hed møl­lens for­pag­ter Niels Chri­sten­sen og han blev til 1912, hvor han blev afløst af Hans Jen­sen. På Muse­er­nes Sam­ling fin­des et bil­le­de, hvor fami­li­en er foto­gra­fe­ret uden for møl­le­rens hus. Den lil­le pige er dat­te­ren Ger­da. Hun blev boen­de i Ørting resten af livet. I 1935 da hun var 28 år gam­mel, blev hun gift med Åge Knud­sen, som sene­re blev besty­rer på Ciko­ri­e­tør­re­ri­et (læs om det her) I man­ge år boe­de de to i et lil­le hus i den gam­le del af Smedegade.
Hvor læn­ge Hans Jen­sen for­pag­te­de møl­len vides ikke med sik­ker­hed. Men da Ger­da blev gift med Åge, note­re­de præ­sten i kir­ke­bo­gen, at hun var ”dat­ter af møl­le­for­pag­ter Hans Jensen”.

HER BOEDE FLYV HANS
Vi ved, at Flyv Hans, hans søster og hans mor også boe­de i Møl­len. Flyv Hans var Ørtings opfin­der, så som det før­ste ind­ret­te­de han et værk­sted, da de tre flyt­te­de ind. (læs om Flyv Hans her). Hans iltre mor, som hug­ge­de hans før­ste fly i styk­ker med en økse, efter hans

Flyv Hans er med på Ole Grøn’s “To på tur”-skulptur i Vita Par­ken. Også hans mor, der ven­ter med sko­v­hug­ger-øksen er at fin­de her

mis­lyk­ke­des for­søg på at fly­ve fra et kir­ketårn, døde 22.april 1943 – 88 år gam­mel. Og da boe­de de tre i Møl­le­rens hus.

Sel­ve møl­len brænd­te i efter­å­ret 1945. Knud Mil­da­hl husker det: ”Jeg sad sam­men med min mor i køk­ke­net, da vi hør­te brand­bi­ler­ne ude på lan­de­vej­en. Og over bak­ken kun­ne vi se ildskæ­ret. Så jeg strøg afsted. Folk snak­ke­de om, at bare nu ikke vin­ger­ne begynd­te at køre. De dre­je­de en halv omgang, og så gik den ene vin­ge fast i tår­net. Jeg glem­mer aldrig synet af den bræn­den­de mølle”.

HUSET LIGGER DER ENDNU
Hvor møl­len lå, og hvor Martha dyr­ke­de de man­ge grønt­sa­ger, høster Dybvad nu øko­lo­gisk korn. Men møl­le­rens hus eksi­ste­rer sta­dig. Stal­den bag­ved, hvor møl­lens heste stod, er revet ned og erstat­tet af en ny. I huset, der nu lig­ger helt ud til cykel­stien, har Rik­ke og Tho­mas Møl­ler boet i mere end 20 år. Dog uden at have udsigt til møl­len, der var den fem­te-stør­ste af sin art. En hol­land­sk møl­le, blev den kaldt. Men model­len er nu skabt af tysker­ne. Sådan er der så meget.

Artik­len byg­ger på
“26 hol­land­ske vind­møl­ler i Hads Her­red” – Østjysk Hjem­stavn 2004
Fol­ke­tæl­lin­ger og kirkebøger
Input fra Facebook

 

 

 

KALENDER


TIL MINDE OM KAREN JEPPE

Ons­dag d. 24. april kl. 18.30 tæn­des lys ved min­de­ste­nen og ved den armen­ske kors­sten for at min­des ofre­ne for fol­ked­ra­bet og for at min­des Karen Jep­pe – “Arme­ni­er­nes moder”. Du kan læse om hen­des sto­re ind­sats her.

BRUGSEN HOLDER MAJ-MARKED

Bør­ne­ne kan gra­ve efter guld, del­ta­ge i skat­tej­agt og dyste om at bli­ve Brugs­ens Rin­grid­der­vin­der. For de lidt mere voks­ne er der baga­ge­rums­mar­ked og mas­ser af blom­ster til udplant­ning – og også gra­tis gra­tis rundstyk­ker, kaf­fe og små skar­pe fra kl. 9 – 10. Det hele afvik­les 04. maj mel­lem kl. 9 og kl. 15.

SPISEVENNER

På menu­en er fri­ka­del­ler, stu­vet hvid­kål og kar­to­f­ler, når Spi­se­ven­ner mødes igen 21. maj kl. 12 i Ørting Hal­lens Café.

FORÅRSKONCERTFALLING KIRKE

Jysk Aka­de­misk Kor, der består af 30 erfar­ne kor­san­ge­re, giver kon­cert i Fal­ling Kir­ke 29. maj kl. 19. De syn­ger dan­ske for­års- og sommersange. 

ER DER KANDIS

Desvær­re – for dem, der kom for sent – er alle 500 bil­let­ter der giver adgang til spis­ning og hal­bal solgt. Men vil man nøjes med hal­bal og Kan­dis, er 75 bil­let­ter udbudt til salg. Køb her.

ER DER IGEN METALFORSAMLINGSHUSET