”Der er en lokalhistorisk fortælling i ØFUG. Min far spillede badminton og var med til at få Hallen bygget. Jeg begyndte selv at spille håndbold, da jeg var fire år og gik også til gymnastik. Som voksen flyttede jeg fra landsbyen i nogle år, kom tilbage og blev gymnastiktræner. Mine børn kom også foreningen – og blev trænere. Den samme historie kan fortælles om mange familier i vores område”. siger Jette Forsberg, som nu er næstformand i foreningen.
På moderne dansk ville vi sige, at ØFUG er en del af mange beboeres DNA.
Formanden, Line Tikjøb, er tilflytter. Hendes børn går til gymnastik, og hun er selv træner.
Hendes eget engagementet i ØFUG kom, som hun siger, ”lidt snigende”.
Hun var gymnast og træner i det, der dengang hed Odder IGF. Da familien for 11 år siden flyttede til Ørting, begyndte hendes datter at gå til gymnastik i ØFUG. Line fulgte pigen over i Hallen, og så trak det i hende som musikken i en cirkushest. Hun begyndte med at sige, at hun da godt kunne hjælpe lidt på holdet. Ikke lang tid efter blev hun træner for de små børn. ”Det var sjovt”, siger hun. ”Børn giver utrolig meget tilbage, når man engagerer sig i dem”. Senere kom også træning af et voksenhold.
”Det er rigtigt, der er en lokalhistorisk fortælling i foreningen”, siger Line.
”Men der er også en nutidig fortælling. Bl.a. om masser af børn, der kommer til Hallen, deltager i holdtræningen, får venner og er en del af det sociale liv”.
ALLE KENDER ALLE
Foreningen er et godt sted for tilflyttere at engagere sig. Man får hurtigt venner og et netværk.
Den er heller ikke større, end at alle kender alle, så nye får ikke lov til at sidde i et hjørne – f.eks. når forældre venter på deres børn.
Det er helt klart, at det fællesskab skal vi gøre alt for fortsætter i fremtiden.
Der er masser af aktiviteter i foreningen, som ikke lige har med hold og træning. F.eks. loppemarked og byfest. Der er mange gengangere i de aktiviteter – men der kommer også hele tiden nye til, og de forskellige arbejdsgrupper er lette at komme ind i.
Mange menneskers motionsvaner går i retning af det individuelle. Man løber alene, cykler alene…
”Det er da rigtigt nok”, siger Line. ”Men jeg tror på, at man får mere ud at være sammen med andre om det. Man får et fællesskab, et netværk – man får hele den kultur, der er i klublivet. Derfor vil jeg gerne, vi får såkaldt nye motionsformer ind i klubberne for voksne – men også for børn, så de fortsætter, når de bliver voksne. At være med i foreningen giver børn sociale kompetencer. De lærer at tage hensyn til andre – lærer, at de ikke altid, kan være de første, og de lærer at arbejde sammen. Jeg tror også, at de børn senere som unge og voksne vil være mere opsatte på at gå ind i frivilligt arbejde, når de har oplevet voksne, der har engageret sig i deres aktiviteter. Det oplever vi jo i ØFUG. De unge går naturligt videre som trænere”.
MÅ ALDRIG GÅ I STÅ
Både Line og Jette understreger, at en forening som ØFUG må aldrig gå i stå. Den skal hele tiden tænke i nye tilbud. Tage nye initiativer.
“Det er vi ret gode til”, siger Line.
Nyt i denne sæson er Mandebold søndag aften og XL-motion, hvor både kvinder og mænd er velkomne.
Og så er der kommet et helt nyt fitness på 1. Sal i Hallen.
Rummet kan bruges efter behov, men Jette og Line håber, at der også her vil opstå grupper, der træner sammen.
På samme måde håber de, der kan dannes løbegrupper med 3. Halvleg i Hallen.
”Vi vil også gerne, at det bliver mere kendt, at klubben gerne vil tage et socialt ansvar. Ingen børn skal være uden for et fællesskab fordi økonomien hjemme er anspændt. Vi kan altid finde en løsning.
Vi vil også gerne inddrage børn, der har specielle behov. Der er plads og rum til dem, så det er noget af det, vi skal arbejde med i fremtiden”.
Artiklerne 1 – 6 om ØFUG kan du læse her:
Tag selv sukker og brød med
Hugget fane blev brugt i 50 år
Fem år med hårdt slid – og så havde vi Ørting Hallen
Håndbold med gadekampe og helstegt pattegris
Gymnastik for alle mellem 4 og 100 år
Frivillige skaffer pengene